ЦСКА и Левски завършиха със скромно 0:0 в първия мач помежду си от осминафиналите за Купата на България, пред около 10 хиляди зрители на Националния стадион „Васил Левски“. Вечно дерби за Купата не бе имало от 2005-та година насам, а преди това „червени“ и „сини“ са се срещали само веднъж в толкова ранен етап от турнира - за Купата на съветската армия през 1988-ма година.

Реваншът е 19 декември, когато вече ЦСКА и Левски няма да имат за къде да се пестят, и ще трябва да излъчат победител, който ще играе на четвъртфинал.

ЦСКА имаше по-добрите голови положения във второто вечно дерби за сезона, след като победи убедително Левски за първенство по-рано през годината. „Сините“ от своя страна с моментни избухвания, най-вече благодарение на Миро Иванов и Гари Родригес, опитваха да застрашат Черни, като Иванов удари и греда. Емил Гъргоров, Марсиньо и Апостол Попов пропуснаха най-чистите възможности за ЦСКА.

Началните пет минути бяха с лек превес за Левски, който успя да стигне до корнер още при първата си атака. След това ЦСКА се окопити и започна да владее повече топката, стигайки и до първи опасен удар, дело на Марсиньо с глава, който обаче прелетя покрай лявата греда на Пламен Илиев.

Слабостите в „синята“ атака започнаха да се виждат към 30-та минута, когато те вече почти не стигаха до наказателното поле на ЦСКА. Благодарение на статична ситуация обаче се стигна и до най-чистата голова възможност. Миро Иванов изпълни пряк свободен удар, отсъден за игра с ръка на Апостол Попов, и от 25-26 метра нацели десния стълб на Черни. Футболистите на Левски претендираха, че е имало и игра с ръка на Валентин Илиев, който се хвърли до своя вратар, но защитникът игра с гърди и нямаше никакво съприкосновение с ръцете му.

Скромно: Силите и желанието на ЦСКА и Левски стигнаха само за 0:0

източник: LAP.bg

В 38-та минута Мартин Петров центрира от дълбочина, Емил Гъргоров игра с глава, но топката попадна право в ръцете на Пламен Илиев.

Заключителните пет минути от полувремето се разиграха далеч от двете врати, макар че ЦСКА отново превъзхождаше малко Левски във владението на топката.

Страхотен шанс за Левски имаше веднага след подновяването на играта, когато Ларсен Туре изведе Гари Родригес, той напредна отляво, и стреля от границата на наказателното поле, а топката мина на по-малко от метър от лявата греда на Черни.

През второто полувреме за арбитъра Цветан Кръстев имаше две проблемни ситуации. Първо в 58-та минута той не отсъди фаул, и дори даде топка за ЦСКА, след неприятно влизане на Апоспол Попов в глезена на Орлин Старокин. Футболистът на Левски не успя да продължи мача, заради контузия, а Попов не бе предупреден.

В 69-та минута отново Кръстев взе по-мекото и безболезнено решение, когато след грешка на Даниел Димов, Мамади Сидибе отне и напредна, Пламен Илиев излезе извън пеналта си, и след единоборство със Сидибе, топката бе избита в корнер. Илиев си послужи с ръце, но не чак дотолкова да попречи на нападателя. Сидибе остана и на крака, не падна с искане за червен картон за вратаря, и продължи да играе, а за Цветан Кръстев това улесни решението.

Страхотна възможност за ЦСКА имаше в 70-та минута - Емил Гъргоров шутира от границата на пеналта, топката прелетя на сантиметри от лявата греда. Шест минути по-късно Гъргоров центрира от корнер, Апостол Попов от десет метра игра с глава, Пламен Илиев се намеси решаващо.

Емил Гъргоров отигра една топка в дъгата пред пеналта, и искаше игра с ръка на Мюлдер, в 82-та минута, но бранителят бе извърнат настрани дори не видя топката, отбила се в него.

В последните минути от двубоя, двата състава си размениха по едно по-интересно положение. Центриране на Кевин Бру отляво прати топката към Макриев, който бе блокиран от Фо Поре. От другата страна Мамади Сидибе влезе опасно отляво в пеналта на Левски, но нещата приключиха също с избиване в корнер.

Така ЦСКА и Левски скромно, без нерви, без напрежение, завършиха 0:0, и с нищо не оправдаха очакванията на феновете за битка докрай, поставяйки за пореден път въпроса за смисъла от два мача за Купата на България.

Скромно: Силите и желанието на ЦСКА и Левски стигнаха само за 0:0

източник: LAP.bg