През септември миналата година мечтата на феновете на Левски се сбъдна – Станимир Стоилов се завърна в любимия им клуб. За тези близо петнадесет месеца отборът и клубът извървяха дълъг и труден път, в който усилията бяха насочени към спасението на 26-кратните шампиони на България.

Още в самото начало бяха съкратени хора, които бяха на работа в клуба, а бюджетът намален до 400 хил. лева на месец. В кратки срокове Левски върна стила си и от тим, който играеше като равен с борещите се за изпадане, започна да се надиграва и да бъде горд на терена дори срещу лидерите в класирането – Лудогорец и ЦСКА.

През зимата съставът на Левски беше почти изцяло подменен. От стария отбор останаха единствено футболистите, в които се виждаше шанс за развитие, а на мястото на останалите дойдоха нови играчи, за които бяха платени жълти стотинки. Важно е да се отбележи, че и фонд „Работна заплата“ беше намален с идването на новите играчи, а почти всички напуснали опростиха известни суми на „сините“. Куп неконвертируеми футболисти си тръгнаха, а всички в настоящия състав вдигнаха цените си, като дори от „Герена“ отказаха 2 млн. лева за свой играч.

start-photo.bg
58 снимки

През пролетния дял на миналото първенство и в SESAME Купа на България Левски на практика нямаше право на грешка в нито един мач. Целта пред отбора беше класиране в евротурнирите, а точките за наваксване в efbet Лига бяха много. В крайна сметка отборът прескочи етапи в развитието си, но не сбърка. Всеки мач на Левски беше празник, а през май мечтите на милиони „сини“ фенове се сбъднаха. Любимият им отбор триумфира с първи трофей от над 10 години, като по пътя си надигра по всички показатели Лудогорец и ЦСКА.

Далеч по-значимата победа на Левски беше препълненият „Георги Аспарухов“ на всеки домакински мач. Клубът върна вярата на привържениците, че няма да бъдат лъгани, което беше и от най-съществено значение, за да може 26-кратните шампиони да вярват в спасението.

Последваха мачовете с ПАОК в Лига на конференциите, в които отборът не допусна голово положение пред Николай Михайлов. Единственото попадение на „двуглавите орли“ падна след грешка в защита на столичани. Стигна се и до Хамрун... Но и този провал не сломи любовта на феновете към клуба им.

Левски завърши календарната години с общо 4 мача срещу ЦСКА. И в тях не допусна попадение. Опасностите пред „синята“ врата пък се броят на пръстите на едната ръка.

LAP.bg
71 снимки

Дойде ред и на кризата на резултатите на „Герена“. В 7 поредни мача необяснимо защо столичния гранд не успя да стигне до победа, макар че надиграваше съперниците си. Но и това не отказа привържениците, като в последноте домакинство на отбора имаше над 10 хиляди фенове на стадиона. Гостуването в Сандански на Вихрен за SESAME Купа на България, когато беше сложен и край на негативната серия, се превърна в празник за града и региона.

Левски постигна всичко това с около 4-5 млн. лева годишен бюджет без данъците, което е далеч по-малко от този на останалите отбори, борещи се за призовите места у нас. Бяха изплатени около 6 млн. лева дългове към различни играчи, агенти, бивши треньори, доставчици и институции.

Приходите на клуба до октомври пък бяха 15 млн. лева. Голяма част от тях бяха дело на феновете и отбора. Клубният магазин генерира приходи от над 3,3 млн. лева. Отборът вкара в клубната каса над 2,6 млн. лева. (Всички приходи може да видите в прикачената таблица). Без калкулатор е видно, че приходната част в клуба е далеч по-висока от разходната през последните 15 месеца.

Левски

Сега на Левски му предстоят два мача срещу Лудогорец, които може да се окажат определящи за сезона на „сините“. Тимът изостана доста в първенството, поради което грешните стъпки трябва да бъдат сведени до минимум. Защитата на Купата пък минава през успех в Разград следващата неделя. Каквото и да се случи, падналият в бездната Левски стана и с обичта на феновете продължава напред към спасение...