Наставникът на ЦСКА - Любослав Пенев, говори на официална пресконференция преди двубоя на "червените" с Царско село. Специалистът обаче отдели доста време на съдийството от последния мач на ЦСКА, в който отборът надви Лудогорец и се класира за финала на Купата на България. 

"Знам, че ще стигнем до тези въпроси. Съжалявам, че това не можа да се случи в Разград след мача, но такъв е правилникът. Той е леко стар, но обновен с "2020/2021", има точки, които са добре подготвени. Например, да нямаш право да обжалваш, щом имаш наказание от 1-2 мача. Това са капани. Всеки мач трябва да имаш право да обжалваш. Надявам се скоро да бъде обновен този правилник", заяви Пенев. 

"За моя отбор оценката е перфектна. Това бе едно перфектно продължение на мача в София и заслужено отиваме на финал, без да се съмнявам във възможностите и качествата на моите футболисти. Показаха дисциплина, организация, дух и характер - това е важното. Трябва да знаят, че излизат на терена, за да побеждават. Между шегите и закачките им казах, че като играем най-слабо, трябва така да играем." 

"Ще изляза от темата футбол, въпреки че е свързана с мача. Отбелязал съм си няколко неща и ще продължим. Гледам решенията на ДК. Може би такива са правилата, споменах, че ще си поема наказанието. На моменти съм много темпераментен, но аз си обичам футболистите и винаги ще ги защитавам от такъв тип нарочни провокации. Човекът в черно е изпълнителят, но другата страна са поръчителите. И ето тук Вие, четвъртата власт, трябва да излезете на сцената. Тези хора нямат работа във футбола, дори в един махленски футбол. Този човек в черно съвсем нарочно подстрекаваше, помагаше да бъдат контузени мои футболисти. Нормално да имам реакция, да си защитя футболиста. Аз съм гледал ситуацията много пъти. Може би той беше човекът, който най-много искаше домакините да спечелят, даже повече от самите футболисти на домакините. Разглеждам съдийския доклад и виждам доста нередности. Освен неточности, бих казал, че са лъжа. На Турицов му казал, че изтичал 30 метри, за да апострофира, а той съвсем внимателно си продължава към групата футболисти. Така че това, което е отразено, е лъжа и го има на видео."

Антон Узунов
94 снимки

"Отивам по-нататък. Защо може да видим доклада на главния съдия, а нямаме достъп до рапорта на съдийския наблюдател? Защо? Какво крием? От какво се пазим? Този човек вчера отново свири мач. И защо? Защото оценката му е добра. Той ако няма добра, автоматично излиза от нарядите и няма право да свири. Още снощи беше тук на Националния стадион, с наглата усмивка. Факт. Това е истина. Добра оценка, човекът продължава и се случват нещата. Това не може да продължава, аз съм загрижен за всички деца, които тренират в школите на отборите. Аз не говоря от името на ЦСКА, а от собствена позиция. Изминал съм много труден път, за да стигна там, където съм в момента. Клубовете инвестират много в тези школи, а какво е посланието от главния съдия онзи ден? Аз ще Ви го кажа - "Вие се подготвяйте в школите, ще Ви изпратим в първия отбор и ще попаднете на същия съдия". Този фаул, който стана пред мен, можеше да рискува кариерата на футболиста. Тези хора нямат работа във футбола - такива като него и други. Това става на 5 метра пред мен. Дава ми жълт картон, защото искам да е справедлив ли? Домакините се разминаха само с един червен картон, а имаше още за един, за двама. В името на поръчителя рискуваме здравето на футболистите. Не съм съгласен. Винаги ще пазя моите футболисти, не мога да бъда безучастен. Да, реагирал съм, навлязох в терена, признавам - така е. Но няма право 90 минути да се подиграва с труда на треньорите и футболистите. И този въпросният човек представлява България в Европа. Не знам в класацията на съдиите къде се намира. Футболният съюз и шефът на съдиите веднага трябва да вземат мерки. Имаме си много пресен и нагъл пример. Без да замесвам клуба, аз, като физическо лице, ще направя един запис и ще го изпратя в УЕФА. Ясни и точни ситуации в наша полза, вреда и ще поискам мнение от УЕФА, след като тук крием доклади и оценки. И ще покажа, че този човек те го канят да свири в Европа, нека видят как свири в България. Тези хора трябва да помагат на футбола, а те са изпълнителите. 

"За червения картон на футболиста 300 лв е глобата. 300 лева за това, че може да му счупи краката и да приключи с неговата кариера, а на треньора 2000 лв. Как Ви се струва това нещо? Дали е справедливо? Дали е правилно? В списъка излизат само едните наказани, другите не. Нека излизят всички, какво крием? Вие сте четвъртите, нали така? Какво чакате? Намерете хората, изобличете ги. Този футбол трябва да го развиваме. Вие сте навсякъде. На първо четене виждам три варианта - или не знаете как да го направите, или не искате, или не Ви позволяват. Това го оставям на Вас, аз съм дотук. Не мога да направя повече. Аз само Ви нахвърлям какво се е случило", обърна се към журналистите Пенев. 

"Очаквах международен, добър съдия - това, което се пише и се говори. А поведението е коренно различно. Не знам защо, питайте него. Ако този човек няма гръб, той ще си свири съвсем нормалничко и мачът ще си протече по футболен начин, каквото искаме и двата отбора. Повтарям, не единият - и двата отбора. Аз коментирам двойния критерий - нищо повече. Това са два добри отбора, с потенциал, които трябва да предложат един добър футбол. Аз познавам футболисти на Лудогорец, познавам директорите, поздравихме се, честитиха ми - перфектно професионално отношение. Говоря за нещо друго. Пак ще се срещнем, ще има плейоф. Тази битка трябва да се решава вътре, на терена, по спортния начин. Това искам, нищо друго." 

"Аз, ако съм наблюдател на УЕФА, и ми изпратят такова видео, този човек го вадя директно. Изпращам писмо до БФС и казвам "Този човек повече не ми трябва, не искам и да го виждам повече". Само преглеждам видеото, нито ще го виждам, нито ще го викам на срещи - нищо." 

"Каквото можах - казах. Аз съм дотук, това е, което виждам и ми прави впечатление. Аз не мога да разследвам. Ако искате да правите нещо, го правете. Това си е Ваш проблем. Аз разказвам какво се е случило и мисля за доброто на българския футбол, за талантите, които горе ги чака инквизицията", завърши Пенев.