Мачът на сезона предстои за ЦСКА. "Червените" се изправят срещу Берое в Стара Загора в първия полуфинал за Купата на България и очакванията са да се види до къде са стигнали те след престоя във В група. Тези битки ще са по-специални и за треньора на столичани Христо Янев, който започна футболния си път под Аязмото. 

Затова той даде обширно интервю пред Нова Телевизия за това, какви са очакванията му от тези битки, какви са спомените му от Стара Загора, а и до къде е стигнал отборът, според него. Накрая той говори и по темата за Висшата лига и присъствието на ЦСКА в нея. Вижте всичко в интервюто му: 

- Какви са очакванията ви за следващия мач, който е ключов за този сезон?

- Очакванията ми са като за всички, които досега изиграхме досега. А именно да покажем добра игра и това, на което сме способни, за да зарадваме милионите пред телевизорите и тези, които ще дойдат да ни подкрепят на стадиона. 

- На какво е способен ЦСКА в момента?

- Ще видим в сряда по време на мача. Но според мен играчите имат много качества и се надявам да ги разгърнат и да покажат най-доброто от себе си. 

- Виждате ли във футболистите достатъчно отговорно поведение, защото тази среща наистина е ключова? Как подхождат те и какво е настроението?

- Това е нормален мач, за който те се бориха и се трудиха доста. Показаха страхотни неща по време на турнира и напълно заслужено сме на тази фаза. Това е бонус-мач за нас, от него само можем да спечелим. Ние не сме отбор, който е обявявал някога за цел спечелването на Купата на България. Знаем, че сме ЦСКА и трябва да защитаваме името на отбора и трябва да се справим по най-добрия начин. 

- Виждате ли голяма разлика, изправят се един срещу друг отбор от А група срещу отбор от В група. Но пък отборът от В група е ЦСКА. Има ли наистина голяма разлика?

- Ако има разлика, ще я видим на терена. От това, което наблюдавам до момента, Берое е много добър отбор с класни футболисти. Имат 4-5 национални състезатели, което не е за подценяване. Това е отбор, който в последните години диктува модата в българския футбол и винаги е във високите нива на класирането. Участник е в крайната фаза на Купата на България. Затова трябва да подходим сериозно, без напрежение, защото няма какво да се напрягаме. 

- Мнозина смятат, че големият плюс на Берое е, че играчите работят заедно с един и същи треньор дълго време. Така ли е?

- Ние работим също достатъчно време заедно. Да, разполагат с много обигран отбор, с треньор, който се е доказал в нашия футбол. Ние сме длъжни просто да направим това, което правихме досега. 

- Плюс или минус е това, че а този етап на турнира вече се играят по два мача?

- И плюс, и минус е. Такъв е регламентът и ние го приемаме. Ще се съобразим с това, че трябва да се играят два мача и ще потърсим да извлечем максимума от тях. 

- Това може би е възможност ЦСКА да покаже в два мача, че не случайно е стигнал до тук и не е слаб отбор?

- Ние и досега показахме, че не случайно сме стигнали до тук и победихме категорично всеки един отбор, който се изправи срещу нас. 

- Какъв почерк искате да има отборът в този мач? Знаем, че отборът играе атакуващо, това ли е стилът, който искате да виждате, независимо от съперника?

- Ще разберете в сряда като цяло. Нещата, които винаги съм искал от отбора, ще ги видите и тогава. 

- Но философията и нещото, на което държите, това ли ще бъде?

- Разбира се, искаме да играем атрактивен футбол и искаме да доставяме удоволствие на хората, които ни гледат по стадионите. Така че това е най-важното за нас. 

- Футболният ви път до голяма степен започва в Стара Загора. Това важно ли е за вас?

- Не в голяма степен, а там започнах като цяло. Там ме изградиха като футболист, който в следващите години започна да играе на професионално ниво. Там бяха първите ми стъпки. Важен е дотолкова, доколкото никога няма да забравя от къде съм тръгнал и какво са ми дали и на какво са ме научили. Треньорът ми тогава ме научи на уважение, на респект, на чисто футболните неща, които аз после доразвих и аз съм му много благодарен. 

- Какви са спомените ви от онзи период?

- Само хубави. Играх с Берое в А група, имах много специални моменти. Има една невероятна атмосфера по трибуните, това е футболен град. Всичко, което си спомням, беше само позитивно, което само може да ме радва. 

- Вкарахте и гол на ЦСКА тогава, което може би помогна за трансфера на "Армията" после?

- Може би много малко хора знаят, но аз вече имах договор с ЦСКА, когато вкарах гола. Това по никакъв начин  не промени моето мислене преди мача или по време на него, когато вкарах. 

- Интересно ми е какво си мислехте тогава, когато бихте дузпата срещу ЦСКА, при положение, че сте били наясно, че отивате в отбора?

- Аз съм професионален футболист и дори в толкова ранна възраст. Тогава защитавах името на Берое, интересите на Берое. От мен се искаше да давам всичко най-добро на терена, както беше и после, когато играех в ЦСКА. Така правех и за ЦСКА. 

- Като футболист нямате загуба срещу Берое с екипа на ЦСКА - седем победи и едно равенство. Означава ли нещо това за вас?

- Просто тогава бяхме много силен отбор. Успявахме да наложим стила и волята си на терена, но това сега нищо не означава. В момента ни предстои мач за Купата на България, в който ще се изправят един откровен претендент за нея като Берое и един отбор, който се изгражда отпреди осем месеца и който във всеки един момент трябва да дава най-доброто от себе си. 

- Споменахте този период от осем месеца. Колко значим е прогресът от тогава досега?

- Трябва хората, които ни наблюдават да го кажат. За мен е голям във всяко едно отношение. Момчетата се представят все по-убедително, все по-спокойни са на терена и показват все по-хубави неща. 

- Изпитвате ли удовлетворени от котата, до която сте достигнали? Доволен ли сте от извървяния път?

- Разбира се, но има още много неща, които желаем ние като треньори. Това, което постигнахме за толкова кратко време, обаче за мен е впечатляващо. Видяхме за толкова малък период как тези млади футболисти израстват като мъже и го показват с играта си на терена. Искам за тях най-доброто и докато съм тук и работя с тях, това ще е философията, която ще изповядвам. 

- Виждате ли вече в тях достатъчно качества и самочувствие да играят в А група?

- Качества имат, самочувствието ще дойде с мачовете, които ще изиграят. В тях има много футбол и ще ги гледаме занапред по българските терени. Дай Боже някои от тях да ги гледаме и в силни европейски отбори. 

- Искам да насоча вниманието ви към темата за Висшата лига. Очаквате ли ЦСКА да бъде част от елита на българския футбол от лятото?

- Това трябва да е нещо естествено, ЦСКА заслужава да е в елита на българския футбол. Виждаме, че без ЦСКА интересът е съвсем различен. Това, че ние сме в тази ситуация не означава, че аз като човек, който обича клуба, не искам той да е в елита, във Висшата лига или както искате го наречете. 

- Проявявате уважение към всички отбори, гледате и това, което се случва там. Наистина, чувства ли се липсата на ЦСКА, Литекс и Локо София?

- Вие трябва да кажете това, защото аз съм субективен. Но за мен естествено, че се чувства тази липса. Емоцията от това да срещнеш ЦСКА като съперник в елита, е осезаема. Липсват и отбора, и феновете по стадионите и това се чувства.