Един казан клокочи цяла година в българския футбол и в края на сезона му изглежда ще прелее. Поне в момента всичко е на ръба и врящата смес заплашва да се излее със страшна сила и да предизвика сериозни поражения. 

Въпросният казан, както винаги, е българското съдийство. Всяка година реферите предизвикват дискусии с отсъжданията си, всяка година има недоволни, всяка година ни изглежда, че те са по-криви от предишната. И през този сезон е така. 

Поредната капка в зловонната манджа, която съдиите ни забъркаха през кампанията и която заплашва да наруши мира в българския футбол, пусна Станислав Ставров. Великотърновският арбитър си навлече гнева на половин Пловдив и цялата ботевистка общественост с отсъжданията си в мача със Славия. 

Най-спорният момент, за който носи пряка отговорност, е неотсъдената дузпа за "канарчетата" в 83-та минута. Тогава той не посочи бялата точка за огледално положение, при което 18 минути преди това даде дузпа в полза на "белите". 

В студиото на DIEMA SPORT дори настоящият играч на най-стария столичен клуб Сашо Александров с чисто сърце си призна, че е трябвало да има наказателен удар. Само за да докаже, че аристократизмът и честността все още се тачат в Овча купел. 

Точно затова върху Ставров се изля повече от справедлив гняв. Да беше еднократна грешката му, иди-дойди. Само веднъж да беше предрешавал по този начин мач, да махнем с ръка. Със сигурност и в Ботев биха му простили. 

Но неговите грешки нямат край. Не съм си водил статистика, но съм убеден, че ако не е най-наказваният български арбитър, със сигурност е сред най-наказваните. Само справка в последните два сезона показва, че от него са пропищели: Берое на два пъти, Верея, Локомотив Пловдив, Пирин, а сега и Ботев.

Провиненията му започват още от 2009 г., когато ритуално отряза главата на Левски срещу Черно море в мач за Купата. Тогава отмени кристално чист гол на "сините", изгони им двама играчи, а накрая едва се отърва от юмруците на побеснелите футболисти на тима от столицата. 

Жалбите срещу него валят като пролетен дъжд, както и наказанията от Съдийската комисия. От там обаче го вадят за по няколко мача от нарядите и после пак е в тях. За да пропищи следващият отбор от свирката му. И така до безкрай. 

След поредната грешка, обаче вече не трябва да има прошка. Защото става прекалено много, става тежък рецидив. А при подобна повтаряемост в пропуските, вече трябва да се действа радикално. 

Съдийската комисия го е правила, време е да го стори пак. Тя показа твърда ръка и изгони завинаги от съдийството най-добрия съдия за 2013 г. Георги Йорданов за пропуски само в един мач. 

Това беше злополучният Левски - Литекс на "Герена" на 12 декември 2015 г. А дори все още остава леко спорно доколко решенията му се оказаха фатални за изхода на двубоя. Но е факт, че след тях генералният мениджър на ловчанлии Стойчо Стоилов побесня и извади Литекс от терена, а после вината пое президентът на "оранжевите" Трифон Попов. 

И след бързо заседание на комисията, Йорданов беше пратен в пенсия за един опропастен мач. Докато Ставров има в досието си много такива и е време да се прости със съдийството, защото "последните му шансове" станаха твърде много, а той не се възползва от нито един от тях.