Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Колко ли пъти Ясен Петров се е ощипал от съботния следобед до днес с намерението да докаже сън ли бе това, или дебют-мечта? "Eдин ли, сто ли?", както пееше Боги Карадочева. 4:0 срещу градския съперник вкара новият наставник на "смърфовете" в легендарното табло на локомотивските герои. Каквото и да стори оттук насетне. Като си припомня как играчи като Патрик Витанов и колумбиеца Редин влязоха в "червената", или пък нисичкият еквадорец Мендоса съответно в "синята" митология, с краткотрайните си голови фойерверки, то какво остава за Ясен, който изясни от раз поне близкото си бъдеще на "Лаута".

 От Ботев трябва сериозно да се замислят за смяна не на треньора си, а например на прякора си. По името на най-малката птица в света, то вместо "канарчета" май им отива повече
след боя да ги наричаме "колибрита"
Локо (Пд) влиза в изключително тежка и дълга серия в първенството, но поне натрупа зимнина от 4 сладки гола срещу врага. А феновете на "черно-белите" ще трябва задълго да се примирят с на моменти расистките си протестни идеи и да вземат да похапват по-честичко баклавички с турско кафе и наргиле.

Левски се измъкна във Варна срещу Спартак като пожарникар, който в горяща сграда се връща отново, дочул човешки зов, спасява когото спасява и изскача навън миг преди носещата конструкция да рухне и да засипе всичко под себе си. Ако след нареченото от всички "излизане от кризата" след победата над другия варненски тим преди седмица се бе случила издънка край морето, то рухваха голяма част от възродените "сини" надежди. Особено в дните, когато се разбра за развързване на шефската кесия.

Иначе репортажите от мача на другия ден из спортната преса поднесоха изрази и епитети по-подходящи за 2 февруари
но какво пък - футболът си остава мъжко забавление въпреки пълните трибуни по време на световното първенство за жени в Китай. Шампионите забиха по възможно най-болезнен начин острие в сърцето на "червената" футболна надежда, грейнала в небосклона след изравняването в средата на второто полувреме. Така с две поредни победи в шампионата и очаквана трета в следващото си домакинство срещу Марек Левски се поокопити и държейки шампионския жезъл в ръцете си, продължава да е един от основните кандидати за отличието, което мнозина приписаха рано-рано на ЦСКА.

Самите "армейци" пак спечелиха, но изиграха може би най-слабия си мач през този сезон. И тъй като едно зло никога не идва само, ЦСКА завърши дербито с четирима контузени, двама от които продължават да са под въпрос за реванша срещу Тулуза в четвъртък. Равносметката след битката със Славия сочи повече контузени играчи, отколкото работещи тоалетни на "Армията". ЦСКА се осакати, сякаш е играл не български, а американски футбол, но без предпазните дунапрени. Въпреки всичко Стойчо Младенов продължава да бере плодовете от летните си трансфери, като едва ли не изхвърленият преди дни от някои медии Кевин Амунике вкара гола на победата и демонстрира пълния баланс в новата "червена" селекция. Ако един няма ден, то винаги има кой да го замести.

Като цяло интересният кръг, въпреки липсата на изненади, започна още в петък с очаквани победи за фаворитите Литекс и Локомотив (Сф), макар и постигнати по различен начин. Уникално дългият за родните разбирания треньорски престой на Стефан Грозданов начело на "железничарите" за кратко бе сериозно застрашен, но Вихрен просто не устиска. Като келнер, който е успял да напълни чаша до ръба, да се провре с нея през претъпканото заведение и току пред клиента да я разлее. Всъщност тази сценка се връзва идеално и с мача Спартак (Вн) - Левски. Келнерът, разбира се, е варненец.

При ловчанлии бе далеч по-лесно, а
Феро продължава да набира скорост и в изказванията
"Оттук насетне бием всички в България!" Да му мислят останалите. Първи на опашката вече се нареждат локомотивците, които акостират в края на седмицата край Осъм.
От докосването до чудото в Генуа до последното място в класирането за Черно море има-няма точно два месеца. Май догодина кандидати за Интертото в "А" група няма да се намерят. Трябва да отчетем и не толкова първата победа на Берое в първенството, а факта, че за малко повече от половин час играчите на Ради Здравков вкараха двойно повече попадения, отколкото за 550 минути или за месец и половина. Респект!