Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Миналата седмицапремина най-вече в алгебрични теореми, какъв план завършва за шампионите от Левски, колко процента е успешен и в обявяването на новата пътеводна звезда - План 2009. Първият ден от него беше столичното дерби срещу Славия.

Крайният резултат в - абсолютно справедливо с оглед показаното от двата тима 0:0. Станимир Стоилов обаче се принуди да вкарва към края на пожар родените през 1977 година Телкийски и Йовов, които пък бяха нарочени дни по-рано. Двамата изпуснаха по едно положение и толкоз. Не успяха да дадат победен старт на афишираната широкомащабна синя футболна операция. След мача пак тях двамата ги наковаха най-много.

Изобщо безличният първи ден на новия план беше все едно преди години Вълко Червенков да обяви началото на някоя петилетка и след часове да изгорят всички фабрики за галоши и компоти у нас. Щеше да се отвори трудна работа за другарите от социалистическото ни минало.

 Странно или не, Левски си хареса новото лице и показа пълно единомислие в задоволството. Какво тук значи някакво си четвърто място? Когато за последно шампионите отбелязаха гол от игрова ситуация, все още ходехме с къси ръкави. А пасивът зад ЦСКА продължава да нараства като силиконовите гърди на руса калифорнийска бомба след поредната пластична интервенция.

Забавното от кръга обаче продължи на следващия ден, когато от ЦСКА направиха сериозен опит да повторят упражнението си отпреди два кръга, когато след хикса между "сините" и Локо (Сф) също не успяха да победят, тогава Черноморец в Бургас. Все пак отчитайки логиката, че във всеки сезон всеки тим има по един подобен мач, "червените" взеха победата си над Вихрен едва в последната минута. И някак си по възможно най-болезнен начин задраскаха вероятно отново възобновените сметки с молив и тефтерче в ръка на противника. Апропо, за да е всичко квит, лидерите в първенството просто направиха римейк на това, което стори Левски във Варна срещу Спартак. Единственото, което със сигурност не може да се каже за последното домакинство на "армейците" през годината, е, че победата в него е незаслужена. Нима не ни беше кеф през ноември 1993-а?

Тимът на Стефан Грозданов като ловък автомобилен пилот успя да форсира на финалната есенна права и да се възползва от влизането в бокса на Славия и Левски. "Железничарите" ще зимуват на второ място, а победата им в Стара Загора с 3:1 реално се явява най-голямата загуба за Берое за целия сезон. Някак тихомълком, без излишни фанфари Локо (Сф) върви отново към своя насрещен план - ново европейско участие.

Засега по-скоро преминаването в четвъртфиналната фаза в турнира за купата на страната прави от Литекс кандидат за евровиза. Завършвайки годината с още една загуба и чак седма позиция, играчите на Миодраг Йешич не са съвсем сигурни за тази цел, преминавайки през шампионата. Да не забравяме и пролетния им старт, когато два пъти поред ще гостуват в София на грандовете.
Отчитайки победата на Черно море със 7:0 над Видима, по-скоро отронваме една-две сълзи за гостите. Този тим се нуждае от конска доза агресия в поведението си, ако изобщо му се играе в елита. Но нищо чудно тя да му потрябва дори в "Б" група. Защото понякога асансьорът надолу слиза по-бързо от желаното. Именно опарване от изпадане донесе драматичната победа на Марек над Спартак (Вн) в края.

Половината шампионат свърши. Без един мач, който май никоя от страните няма никакво желание скоро да бъде изигран. Всъщност за какво ли изобщо трябва да се състои Левски - Черноморец? Без желание работите не стават, особено тези, които мъжете сами трябва да свършат. Добър за едни, лош за други, есенният полусезон на футболна България продължава леко да сваля нивото надолу. Скъсаният от критики отбор на ЦСКА е първи с 13 победи и две равенства. Акламираният продукт, произведен от Левски, пък доведе до повече от унизителни за реномето на "сините" резултати. А те все пак са плод на демонстрираната игра.

В тази шизофренична представа за нещата успяхме да изпаднем зад борда и на национално, и на клубно ниво. Това обаче явно не притеснява никого. Важното е монетата да е във въздуха. От едната страна - синя, от другата - червена. Единият тим винаги е отгоре за сметка на другия. Въпросът е - каква е стойността? Левче, 50 или 2 стотинки? Има разлика.