Густаво Бусато ще е може би най-ключовата фигура за евентуалния успех на ЦСКА в Базел, пише "Мач Телеграф". Ако бразилецът има ден, шансовете на „червените“ да стигнат за трети пореден сезон до груповата фаза на евротурнирите стават значителни. Базел и без това трудно създава положения и бележи, а ако и създаденото бъде спасено от Бусато, на ЦСКА ще стане значително по-лесно.
 
В четвъртък бразилецът ще изравни по един показател единствения вратар на „червените“, който е пазил за тима повече от него в Европа – Георги Велинов. Бразилецът ще запише мач номер 28 в турнирите. Интересното е, че тези мачове са поредни и той не е пропуснал нито една среща след дебюта си срещу малтийския Сайрънс през 2020 година. От 33-те мача на Велинов, точно 28 са поредни – между 1980 и 1986 година. Така, ако започне под рамката на „Санкт Якоб Парк“, което не подлежи на почти никакво съмнение, този рекорд на легендарния Джони Велинов ще бъде изравнен.
 
Ако трябва да кажем няколко думи и за представянето на Бусато, то трябва да отбележим, че положителните неща са доста повече от негативните. Една от издънките му беше при втория гол на Осиек преди година. ЦСКА обаче победи хърватския тим с 4:2 и грешката му не се оказа фатална нито в конкретния мач, нито на реванша, който завърши 1:1 и ЦСКА продължи напред.
 
В конкретната ситуация в първия мач той излезе в последните секунди неразчетено напред и бе изпреварен и хърватите вкараха гол с глава. През 2020-а обаче Бусато спаси две много важни дузпи – за победите над Сайрънс с 2:1 и БАТЕ Борисов с 2:0, като и двете бяха в ключови моменти. Срещу Базел в първия мач преди 5 дни отново се представи добре, като спаси единствения опасен удар на швейцарците в края на първото полувреме.
 
Същото направи и в реванша срещу Сейнт Патрикс при единственото чисто положение на ирландците.
 
Като цяло единственият мач в Европа, в който Бусато няма спасяване, е при гостуването на Македония Гьорче Петров в Скопие. Вината обаче не беше негова, тъй като домакините не отправиха нито един точен удар и не му дадоха шанс да направи спасяване, а двубоят завърши 0:0. Най-много удари Бусато спаси при гостуването на Осиек преди една година в лигата на конференциите – 8, а мачът завърши 1:1.