ПАОК ще излезе с 18-годишен нападател и шестима нови титуляри в мача от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите срещу Левски, прогнозират гръцки медии. "Сините" обаче също така ще бъдат изправени срещу силен тим, който е изграден за около 14 милиона евро.

От novasports.gr предполагат, че старши треньорът Разван Луческу ще пусне в центъра на атаката Йоргос Куцияс, който до момента има по-малко от едно полувреме за ПАОК и няма отбелязани голове. Португалецът Нелсон Оливейра най-вероятно е аут от състава заради счупено ребро, а испанецът Брендън Томас бе привлечен само преди седмица със свободен трансфер от Малага.

Хърватинът Антонио Чолак пък премина в Рейнджърс Глазгоу с трансфер на стойност 2.1 милиона евро, докато Чуба Акпом се завърна в Мидълзбро след година под наем в Солун. 

"Куцияс може да бъде титуляр срещу Левски. Головете в контролите свалиха напрежението от него и аз съм доволен. Той израсна значително през последната година и заради това е част от групата не само за този мач, а и за целия сезон. За футболист на неговата възраст е важно да се учи на професионализъм и той го прави стъпка по стъпка", заяви Луческу преди мача в София.

Антон Узунов
11 снимки

Проблемите на Левски започват от фланговете, тъй като Цунами е контузен, а дясното крило на ПАОК е сред водещите играчи на отбора. Там се очаква да стартира сръбският национал Андрия Живкович, за когото мачът на "Герена" ще бъде под номер 100 за гръцките вицешампиони. Той има 21 гола и 20 асистенции за отбора и е оценяван на 6 милиона евро.

На лявото крило би трябвало да започне 23-годишният уругваец Николас Куалиата, който според transfermarkt.com е привлечен за 1.8 милиона евро от Уондърърс Монтевидео. До момента той е играл предимно като офанзивен халф, но медиите в Гърция очакват в дебюта си на "Герена" Куалиата да атакува по лявото крило.

ПАОК привлече и дясното крило Халед Нарей от Фортуна Дюселдорф с трансфер на стойност 1.5 милиона евро, което дава повече опции на треньора Луческу. Живкович е изиграл девет мача по лявото крило миналата година, а Диего Бисесвар, който не е в групата за мача с Левски, има 18. Омар Ел Хадури, който в момента лекува мускулно разтежение, също има осем двубоя отляво.

Според novasports.gr в центъра на терена ще играят Дъглас Аугусто и Щефан Шваб. Първият е бразилец и бе привлечен в ПАОК преди три години с трансфер за около 3 милиона евро от Коринтианс, след което записа 88 мача, седем гола и седем асистенции за "черно-белите". Шваб пък е австриец и пристигна в Солун през 2020 със свободен трансфер от Рапид Виена. Досущ като Живкович, той ще изиграе стотния си мач за ПАОК именно на "Георги Аспарухов", като до момента има 14 гола и 15 асистенции.

Трети халф, по всяка вероятност дефанзивен, се очаква да бъде 21-годишният португалец Тиаго Данташ, който преди началото на сезона бе привлечен под наем от Бенфика. Той е играл във всички възрастови групи на националния отбор и бе преотстъпен на доскоро елитния Тондела, с който през пролетта игра финал за купата на Португалия срещу Порто.

 Yulian Todorov / LAP.bg
19 снимки

За Уелтън се очаква да се грижи новото попълнение Рафаел Соареш, който бе привлечен със свободен трансфер от Витория Гимараеш. Според transfermarkt.com той е ляв бек, но срещу Левски ще играе отдясно заради контузията на титуляра от пролетния дял Лефтерис Лирацис. Той получи болки в десния глезен на тренировка във вторник и все още не е ясно дали ще бъде на разположение на Разван Луческу.

Така "късата клечка" остава за новака в състава на Левски - Роналдо. Дясното крило на "сините" ще се изправи срещу капитана Виейриня, който има 25 мача за националния отбор на Португалия и цели 280 за ПАОК. През кариерата си при "черно-белите" 36-годишният футболист има 49 гола и 42 асистенции, като част от тях записва като титулярно крило.

ПАОК и Виейриня имат богата история помежду си. Португалецът стъпва за първи път на "Тумба" през 2008 като преотстъпен от Порто, но след края на наема е привлечен за постоянно. През 2012 гърците продават футболиста на Волфсбург за около 4 милиона евро, а пет години по-късно си го връщат за 1 милион.

В центъра на защитата ще попаднат исландският национал Сверир Ингасон и бившият футболист на Левски - Янис Каргас. ПАОК взе Ингасон от Ростов през 2019 с трансфер на стойност 4 милиона евро и до момента той има 112 мача и 12 гола за гърците. Каргас пък бе привлечен това лято за около 300 хиляди евро от ПАС Янина, след като през миналия сезон бе избран за най-добър бранител в гръцкото първенство.

Каргас бе взет от ПАОК, тъй като двама основни футболисти от миналия сезон не са на разположение на Луческу. 22-годишният Янис Михаилидис е със скъсани връзки и ще се завърне след два или три месеца, докато ветеранът Хосе Креспо напусна като свободен агент и премина в АПОЕЛ Никозия. Кипърците играят с Ботев Пловдив в Лигата на конференциите. 

Вратарският въпрос в ПАОК е една от най-обсъжданите теми от привържениците напоследък, тъй като ветеранът Александрос Пасхалакис напусна като свободен агент, след като изигра 178 мача за пет години с отбора. Той също пристигна в Солун от ПАС Янина и остави сериозна следа с клуба, но продължава да бъде свободен агент. 

Антон Узунов
11 снимки

Вместо Пасхалакис, ПАОК привлече обещаващия Доминик Котарски с трансфер за 2 милиона евро. Историята на 22-годишния хърватин е изключително интересна. Той е юноша на Динамо Загреб, но на ранна възраст преминава в редиците на Аякс с трансфер за 2 милиона евро. Хърватинът става бързо титуляр във втория отбор на нидерландците и изиграва 60 мача, докато страж на първия тим е Андре Онана.

Аякс преотстъпи Котарски на ХНК Горица през миналия сезон и дори се съгласи да включи в договора откупна клауза в размер на 1 милион евро, от което хърватите се възползваха и го привлякоха. След по-малко от седмица обаче, на 27 юни, той бе продаден на ПАОК двойно по-скъпо.

Очакванията са именно Котарски да започне като титуляр срещу Левски, въпреки че привърженици на отбора се притесняват за възрастта му - 22 години, както и от липсата на опит в елитния футбол. Това казва журналистът Антонис Цалакеас, който тази седмица гостува на подкаста "Трибуна Левски". Котарски има 28 мача за Горица, в които допуска 38 гола и записва осем сухи мрежи.

Контузени в ПАОК са още десният бек Лукас Тейлър, дясното крило Томас Мург и лявото крило Лазарос Лабру.

Мачът между Левски и ПАОК е на 21 юли, четвъртък, от 20:00 на стадион "Георги Аспарухов".

Очакван състав на ПАОК: Доминик Котарски - Виейриня (капитан), Сверир Ингасон, Янис Каргас, Рафаел Соареш - Тиаго Данташ, Дъглас Аугусто, Щефан Шваб - Николас Куалиата, Андрия Живкович и Йоргос Куцияс.