След 20-годишна пауза отборът на Славия се завърна с победа в европейските клубни турнири. „Белите“ се наложиха с 1:0 над Заглембе в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Единственият гол в срещата бе дело на Сердер Сердеров пет минути преди края на редовните 90 минути.

Полският тим започна срещата по-добре, като бе по-активният състав през първото полувреме и стигна до по-чистите ситуации. Същевременно българите умело се бранеха, а през вторите 45 минути изравниха играта и търпеливо изчакаха своя момент.

Срещата, която бе 50-а юбилейна за Славия на европейската клубна сцена, бе проследена на живо от двамата благодетели на най-стария столичен тим - Венци Стефанов и Младен Михалев – Маджо.

Развитието на мача минута по минута може да намерите ТУК!

Заглембе започна по-силно двубоя, като още в началните минути Лукаш Пятек се оказа в центъра на няколко опасни атаки, а в 10-ата минута, нахлу отдясно и можеше да отправи изстрел. Точно в този момент обаче, Стефан Велков направи великолепен шпагат и изби в корнер, от който не произлезе нищо. Две минути след това Пятек стреля, но стражът на „белите“ Марио Кирев спаси.

Веднага след това славистите подеха атака, а Божидар Васев шутира от сериозна дистанция, с което не затрудни Мартин Полачек. В 18-ата минута след добра контраатака за Славия отляво, топката стигна до Борислав Балджийски, който бе фронтално на вратата, стреля, но ударът му мина над напречната греда.

Венци Стефанов сияе: Това е пътят!

В 22-ата минута Божидар Васев центрира лошо в наказателното поле и топката излезе в аут. Две минути след това поляците изпълниха фаул отдясно по атаката си, но отбраната на столичани се справи. Веднага след това „белите“ поставиха начало на атака, а Божидар Васев отправи удар, но стражът на Заглембе Полачек се справи.

В 36-ата минута Лукаш Яношка стреля със задна ножица, но неточно. Славия получи право да изпълни фаул в 38-ата минута, Балджийски центрира към далечната греда, а Божидар Васев игра с топката, но я изкара в аут. Пятек излезе на добра позиция срещу Марио Кирев в 41-ата минута, но вратарят на Славия се справи умело. В 42-ата минута пък отбраната на софиянци не се намеси добре и допусна хаос в наказателното си поле. Това позволи на Джордже Котра да стреля, но неточно.

Тарханов: Нищо не е решено, но победата остава за историята

В началото на втората част двата състава си размениха по една атака. В 48-ата минута Ян Влашко стреля с глава, но над вратата, а в 53-ата минута играчите на най-стария столичен тим направиха чудесна атака. Отдясно Борислав Балджийски нахлу, измъкна се от бранител на поляците, след което опита центриране, но Сердер Сердеров бе изостанал и така „белите“ не се възползваха максимално от ситуацията.

Стефан Велков: Ще се опитаме да минем напред

В 55-ата минута Лукаш Пятек нанесе удар от дъгата на наказателното поле, но Кирев улови.

Заглембе стигна до нова добра ситуация в 70-ата минута. Лукаш Яношка бе оставен непокрит на добра позиция, но не успя да нанесе добър удар. Впоследствие Никита Сергеев се намеси изчисти топката.

Отборът на Славия, който търпеливо изчакваше своя шанс през целия мач, оползотвори по максимално добър начин една разкрила се възможност в 85-ата минута. „Белите“ поведоха след хубава атака, при която Омар Абуд, намиращ се на левия фланг, получи дълъг диагонален пас, овладя на гърди, след това центрира в наказателното поле, точно на границата на вратарското поле, където бе Сердер Сердеров. Русканкът без да се суети шутира и донесе победата с 1:0. 

Ответният мач е на 7 юли от 19.00 часа българско време.