Тотално промененият през кратката лятна пауза тим на Левски направи страхотен дебют на сезона. "Сините" откриха кампанията си в Европа с победа с 3:1 над черногорския Сутиеска и направиха сериозна заявка за класиране за втория квалификационен кръг на Лига Европа и мач с Хайдук там. 

Страхотен дебют записа новопривлеченият нападател Жуниор Мапуку, който реализира първите две попадения в мача. Роман Прохазка направи 3:0 точно преди почивката и мачът се развиваше страхотно за българския представител. Но лъжичката катран в кацата с мед дойде в 79-та минута, когато от нищото черногорците намалиха на 1:3 и запазиха някакви шансове за ответния сблъсък. 

Митов: Няма да подценим реванша и за секунда

Трябва да се отбележи, че първото попадение на Мапуку беше историческо, защото никой друг играч на вековния клуб не се беше разписвал толкова бързо в Европа. А на него му трябваха само 12 секунди. Все пак Левски ще трябва да има едно наум за мача в Никшич, защото попадението на чужд терен със сигурност ще вдъхне сили на Сутиеска пред родна публика. 

Вутов: Ще подходим сериозно и за реванша

В тази битка със синия екип се появиха цели седем футболисти, които миналия сезон не бяха на "Герена". Това бяха Жуниор Мапуку, Милош Цветкович, Иван Горанов, Серджиу Буш, Васил Панайотов, Георги Ангелов и Антонио Вутов. Повечето от тях обаче оставиха добри впечатления, но всички аплодисменти бяха за Мапуку. 

Митрев: Търсехме ранни голове, но пуснахме елементарен

Мачът започна по летящ начин за българския представител. Още в 12-та секунда Бабатунде Адениджи отне една топка, напредна, направи двойна комбинация с Антонио Вутов и центрира перфектно в наказателното поле. Там Жуниор Мапуку засече с глава този пас и прониза мрежата за 1:0. Това беше и най-бързият гол за "сините" в цялата им история в евротурнирите. 

Въпреки този ранен леден душ, постепенно черногорците се поокопитиха. Те имаха няколко интересни атаки, като при една от тях Деян Зарубица не можа да засече центриране на далечната греда към опразнената врата. После имаше и няколко шанса от статични положения, но Божидар Митрев се справи и отрази всичко. 

Стефан Денкович също пробва удар от дистанция, но топката мина над вратата четвърт час след началото. В тези минути изглеждаше, че Сутиеска изравнява играта, но получи второ кроше в синьо. В 21-та минута отново Мапуку се озова в прегръдките на съотборниците си. Тогава той се освободи пред наказателното поле на около 25 метра от голлинията и без да се забавя стреля точно и перфектно в мрежата на гостите за 2:0. 

Последваха още доста интересни ситуации. Първо в 26-та минута Роман Прохазка центрира в наказателното поле към непокрития Давид Яблонски, но неговият удар с глава излезе в аут. Веднага след това Сутиеска показа зъби. В следващата атака се стигна до центриране пред вратата на Божидар Митрев, където Иван Горанов овладя топката, но нескопосано върна към вратаря. И капитанът на "сините" изчисти с крак в последния момент, преди противник да пресече топката. 

Героят за Левски: Бях в стрес преди мача, сега съм щастлив

Малко след това пак Левски имаше шанс. В 29-та минута Мапуку по перфектен начин изведе Антонио Вутов зад защитата, но неговият изстрел не намери мрежата, като вратарят изби. При добавката Роман Прохазка изстреля поредния си снаряд, но стражът пак беше на мястото си и изби в корнер. 

Ракойевич: Левски остава фаворит, разликата с Лудогорец са чужденците

Постепенно играта се поуспокои, а Сутиеска изпусна най-чистия си шанс в 39-та минута. Тогава Стефан Денкович беше изведен сам срещу Божидар Митрев при една опасна контра, но си затвори ъгъла и ударът му беше избит от капитана на българския отбор. Минутите до края на полувремето бяха за домакините. 

Първо в 41-та минута удар на Тунде Адениджи за малко да влезе под гредата, а в 44-та Франсис Нар със странична ножица стреля над гредата. Но това не беше всичко през първото полувреме. В продължението на частта при едно заучено изпълнение на пряк свободен удар Роман Прохазка получи топката на разстояние от около 30 метра, топовният му изстрел се оказа неспасяем за вратаря и резултатът стана класически. При 3:0 дойде и почивката. 

След подновяването на играта първият шанс беше пред вратата на Левски. След един корнер в 51-та минута Божидар Митрев увисна и позволи на Стефан Денкович да стреля от чиста позиция. Но черногорецът би слабо и Давид Яблонски изчисти малко пред голлинията и всичко се размина. 

В 55-та минута и левскарите имаха своя отговор след почивката. Тогава след продължителна атака топката стигна до Васил Панайотов отдясно на наказателното поле и той стреля много силно, но неточно и топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. Така статуквото се запази. 

Най-хубавата ситуация за четвърти гол в тези моменти беше в 59-та минута. Тогава Франсис Нар и Антонио Вутов направиха превъзходно двойно подаване с по едно докосване пред наказателното поле на Сутиеска. При тази комбинация юношата на Левски изведе с пета ганаеца и той очи в очи с вратаря стреля встрани от вратата, само на няколко сантиметра от нея. 

След това се стигна до размяна на шансове за двата тима. Първо в 67-та минута центриране на Роман Прохазка не беше засечено на сантиметри от вратата от Димитър Пиргов. Това беше страхотна възможност за четвърти гол за "сините", но тя не беше оползотворена. А малко след това и Сутиеска имаше своя шанс от пряк свободен удар, но Данкович стреля слабо в ръцете на Митрев. 

В последните минути левскарите съвсем свалиха темпото и доиграваха мача. Заради което бяха наказани. В 79-та минута те проспаха една опасност пред наказателното си поле и позволиха на Божо Маркович да остане сам срещу Божидар Митрев. Черногорецът финтира вратаря и стреля в опразнената врата за 1:3, с което върна поне малка част от надеждите на тима си за ответния сблъсък в Никшич. 

До края на мача и двата тима доиграваха срещата. За отбелязване е само вторият жълт картон за Мирко Радишич в 89-та минута за груб фаул срещу Серджиу Буш и така ще пропусне и реванша след седмица. В крайна сметка Левски победи с 3:1 и убеди с играта си, но разсейването в края поразвали впечатленията от представянето на "сините" и запази донякъде интригата за ответния сблъсък в Никшич. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Левски: Божидар Митрев, Иван Горанов, Димитър Пиргов, Давид Яблонски, Франсис Нар, Милош Цветкович, Роман Прохазка, Васил Панайотов, Антонио Вутов, Бабатунде Адениджи, Жуниор Мапуку;

Резерви: Александър Любенов, Мики Орачев, Деян Иванов, Георги Ангелов, Серджиу Буш, Атанас Кабов, Алекс Боримиров;

Сутиеска: Суад Личина, Мирко Радишич, Никола Стиепович, Милош Бакрач, Стефан Ковачевич, Велко Вукович, Стефан Лончар, Милош Вучич, Стефан Денкович, Деян Зарубица, Божо Маркович;

Резерви: Марко Радович, Неманя Дедич, Марко Вучич, Владан Бубаня, Матия Вуйович, Игор Почек, Алекса Марушич.