Лудогорец – Базел приключи 0:0. Ако трябва да оценим картината на терена в този мач – това бе преди всичко тактически двубой. И от двете страни.

Със сигурност неатрактивен мач за неутралния наблюдател. Чуждестранни медии дори го нарекоха „най-скучния мач“ в Шампионската лига. На коренно противоположния полюс като атрактивност от Борусия Дортмунд - Легия /8:4/. Лудогорец игра много пресметливо и внимателно. Искаше да излъже съперника си, но не успя в пълна степен. Базел беше взел мерки срещу бързите нападатели на българския шампион, който така и не успя да отправи нито един удар в рамката на вратата на Томаш Вацлик.

В не повече от 3-4 случаи българският тим направи опасни атаки, но не успя да ги завърши. Същевременно на другата врата Лудогорец имаше един решителен страж в лицето на Владо Стоянов. Базел също не създаде огромен брой ситуации за гол, но в тези 4-5 в които го направи, срещна стената Стоянов. Безспорният играч на мача!

Георги Дерменджиев направи две промени в състава си, едната принудителна. Отсъствието на контузения Марселиньо се усети в организацията на играта в средата на терена, в изненадващите идеи и пасове. Същевременно можем да кажем, че Сисиньо се справи като десен бек и с намесите си на терена показа, че може да замести успешно Данчо Минев.

Но сега – с поглед напред, към последния кръг в групата. Лудогорец гостува на ПСЖ, а Базел приема Арсенал. Не е решена битката нито за първото място в групата, което принципно дава леко предимство при жребия впоследствие, нито пък тази за квотата за Лига Европа. ПСЖ и Арсенал встъпват в последния кръг с по 11 точки и предимство от преките двубои за парижани /1:1 в Париж и 2:2 в Лондон/.

Лудогорец също е в полпозишън спрямо Базел с по-добрите си показатели в преките двубои, които се гледат с предимство от регламента /1:1 в Швейцария и 0:0 в София/. Двата тима имат по две точки, но голът на чужд терен засега класира Лудогорец на заветното трето място. Дали така ще бъде и след последния кръг обаче? Трудно е да се каже, но основното предимство на българския шампион е именно в това, че при еднакви резултати в двата мача – победи за Лудогорец и Базел, ремита за двата тима, или пък загуби за тях, напред ще продължи Лудогорец.

От друга страна обаче Базел е домакин срещу Арсенал, а това е по-благоприятният вариант за „крадене“ на точки от фаворити. И ПСЖ, и Арсенал са в сходна позиция като борещите се за третото място. И ако логиката диктува ПСЖ да бъде отявлен фаворит срещу Лудогорец, то хубавото е, че в Лудогорец си вярват за този мач. Пролича си от изказванията им след мача с Базел, че могат да измъкнат нещо от „Парк де Пренс“. Това е хубаво.

Но Лудогорец не държи напълно съдбата си в свои ръце. При сценария „ПСЖ дръпва отрано с два-три гола преднина на Лудогорец“ дали Арсенал ще продължи да преследва с настървение победата срещу Базел в Швейцария? Има го и този момент, така че шансовете и за нашия представител, и за швейцарския остават до последно. Но все пак добре е, че Лудогорец встъпва в последния кръг от полпозишън.