Бившият играч на Спартак Вн и Черно море - Валентин Станчев, сподели очакванията си за дербито на Варна. Според него мачът между двата отбора няма да завърши наравно, както през есента. 
 
„Очаквам огромен заряд, както във всички дербита на Варна. Това е мач, който се чака от всички цяла година. В този двубой формата няма абсолютно никакво значение. Искам да стане хубав мач с много битка и изпъстрен с футболни аргументи на терена. В последното дерби беше по-интересно на трибуните. Феновете надделяха над футбола, който демонстрираха двата отбора.
 
Според мен сега един от двата тима ще победи, защото равенството не устройва никой. Не знам кой ще бъде и съм сигурен, че и двата отбора ще играят за победа. Нямам пристрастия към това кой ще победи", обясни за "Мач Телеграф" Станчев.
Той все пак отбеляза, че Черно море има известно предимство в двубоя.
 
"По-предното класиране на Черно море до някаква степен е предимство за тях. Факторът домакинство също го има, защото срещата е на „Тича“. Главно поради причината, че домакините ще имат повече публика на трибуните. Предимството на Спартак е, че взеха много нови играчи. Имат треньори, които са участвали в много сериозни мачове и в Европа, и в България. Затова дербито изглежда непредвидимо. Историята е показала, че формата и класирането не могат да повлияят. Печели отборът, който по-бързо се нагласи в мача и този, който демонстрира повече характер и желание за победа. На моменти футболната класа остава на по-заден план", заяви още Станчев.
 
Бившият нападател добави, че не харесва това, че и в двата отбора има много чужжденци. 
 
"Играчите трябва да покажат мъжество. Който разполага с лидер или лидери винаги има предимство. Един от недостатъците за мен е, че и в двата отбора има много чужденци. Не знам дали те самите усещат заряда на дербито. Преди години, когато бяха далеч по-малко чужденците, българите знаеха за какво става въпрос и колко е важен този двубой. Усещаше се в града и по трибуните. Тук е работа на треньорските щабове да предадат на футболистите значението и смисъла на този мач. Футболните хора в България са наясно кои са треньорите на двата отбора. Те са доказани специалисти, които със сигурност са видели много във футбола. Всеки един може да предложи нещо ново във всеки един момент“, продължи Станчев. 
Според него най-важно за успеха ще бъде желанието, а не толкова тактиката.
 
"Изходът от този сблъсък няма да зависи толкова от тактиките, колкото от желанието и себераздаването. И двата отбора се познават прекалено добре. Технологиите също помагат много това да се случи. В такива мачове трябва да имаш и доза късмет, а за да ти се усмихне той, трябва да го потърсиш. Имало е много мачове, в които са падали повече голове. Като цяло в тази среща не мисля, че ще бъде само едно попадението. В последната среща между Спартак и Черно море, „соколите“ бяха в дълга серия без спечелени точки. Забеляза се предпазливост в действията. Мисля, че сега ще бъде по-различно“, каза Станчев.
 
Той призна, че се е чувствал еднакво добре и в Черно море, и в Спартак.
 
„И в двата отбора се чувствах много добре. Девет години бях в Спартак и бях дългогодишен капитан на отбора. След това отидох в Черно море и имах прекрасен престой. Бях и директор на академията, както и треньор. Мисля, че и двата отбора са ми дали много, но без да обиждам никого и без да си кривя душата, най-хубавите си моменти съм изкарал в Спартак. Капитанската лента в Спартак тежеше категорично повече. За мен винаги  капитанската лента е била чест и отговорност. В годините няколко пъти играех в чужбина, а клубът получаваше огромни за онези времена суми. Връщах се в периоди, когато дебнеше безпаричие и организационен хаос. Имал съм прекрасни колеги, които са играли по 7-8 месеца без да получат една стотинка. Но те играеха и побеждаваха всички. Неслучайно всички отбори ги беше страх от Спартак и се съобразяваха. Спартак беше фактор! Без пари, за чест и достойнство! Неща, които в днешно време, звучат налудничево“, завърши Станчев.