„Червеният“ и „синият“ лагер оставят легенди след себе си. Точно такива за мнозина подрастващи са Таня Богомилова и Георги Младенов. Легендарната плувкиня е една от емблемите на спортната школа на ЦСКА и златен медалист от Сеул 88`, а Младенов е 11-кратен шампион на България по баскетобол с 9 титли със „сините“.

Таня Богомилова:

„Аз съм отраснала в ЦСКА. Цял живот съм плувала за ЦСКА. ЦСКА ми е на сърцето, ЦСКА е всичко за мен. Никога не съм изменила на клуба си. Имала съм предложения за други клубове и държави“, започна златната олимпийска медалистка.

„Започнах в Димитровски район в Красна поляна да плувам. Това не ми хареса много. С приятелите играехме много футбол. Съдба е може би датата от златото в Сеул. Бях много щастлива навръх празника на ЦСКА. Страхотно събитие. Постигнах най-високото в олимпийското село. Имаше много цесекари в олимпийското село в Сеул, всички бяха строени долу. Всички почнаха да викат. Беше страхотно, това ни беше най-силната Олимпиада“.

За датата 30 юни 1971 година (б.р. - денят на катастрофата на Георги Аспарухов и Никола Котков): „Моята майка ни направи екскурзия, присъствахме на самата катастрофа. Бях много шокирана. Навръх рождения ми ден си отидоха две легенди. Няма да го забравя никога. Моят баща беше върл левскар. Закърми ни с това да бъдем от Левски. С моя брат гледахме и си викахме, че са велики спортисти. Аз още плувах в школата, а тя беше под ЦСКА. В момента да ви кажа нямам пристрастия, но сърцето ми е червено. ЦСКА си е ЦСКА. Симпатизирам на всеки спортист и клуб. В залата, на басейна, на стадиона сме конкуренти, но извън него сме приятели“.

За съперничеството между ЦСКА и Левски: „Два клуба, които винаги трябва да са на върха и да показват най-доброто“, каза още Богомилова.

start-photo.bg
100 снимки

Георги Младенов:

„Потомствен левскар съм. Левски е начин на живот. Религия за някои хора, за мен също. Винаги съм подкрепял Левски, независимо в какво състояние е. Стадион „Раковски“ беше близо, живея на 100 метра оттам. С Гибона, Кокала, Наско Сираков. Имам грамота за най-добър вратар на един турнир на стадион „Академик“, имам и два мача като нападател. Средно по два гола на мач имам. Един път се видях с Наско Сираков в "Универсиада", казах му: „Какъв късмет извади, че ме спряха, иначе нямаше да те знаят въобще кой си“, започна шеговито легендарният баскетболист.

„Неслучайно е Отбора на народа. С публика, която те подкрепя неистово. Разбираш, че си час от нещо голямо. Не трябва да се дъниш, да се проваляш. Имали сме мачове, в които сме били слаби и публиката ни е стояла зад гърба. Тогава разбираш, че имаш хора зад гърба си“, заяви Младенов и разказа за любопитен бас отпреди години.

За съперничеството между ЦСКА и Левски: „Даже когато ЦСКА и Левски са на последните две места и в много лошо състояние – пак е дерби. Когато победиш вечния съперник, класирането е без значение. Ти си победил в дербито. Левски не може без ЦСКА и ЦСКА не може без Левски“, завърши Младенов.

47 снимки