Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов говори за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той каза мнението си за най-щекотливите теми около "Армията" и родния футбол.

- Започнахте петия си престой в ЦСКА преди три месеца - с какво той е по-различен от предишните?

- Разлика няма - целта е винаги една и съща в ЦСКА. Бих казал, че от тези пет момента в клуба три са идентични. Първото ми влизане в ЦСКА и първата ми шампионска титла с Васил Божков, после с Томов, не говоря за втория път, когато беше безпаричие и от нищото създадохме отбор, с който се противопоставихме тогава на Лудогорец. Идентични са тези моменти - единият с Васил Божков, вторият с Томов, когато всичко беше позитивно и на ниво, и сега е третият случай, в който има стабилност в клуба. Има хора, които взимат правилни решения, има организация, има стабилност във всяко едно отношение. Така че не виждам някаква промяна. Да, на мен ми се иска, както и на всички фенове, да имаме нов стадион, работи се по този въпрос. Естествено, след като инфраструктурата се подобри и се направи нов стадион, тогава вече може да се влагат и повече пари в селекция, за да можем да настигнем всички останали силни западноевропейски страни.

- Били сте треньор на ЦСКА при различни собственици – Васил Божков, Томов, фирма „Титан“ в лицето на Димитър Борисов и Иво Иванов и сега Гриша Ганчев. Как бихте описали работата си с всеки от тях?

- За „Титаните“ или хубаво, или нищо, затова предпочитам да замълча. Останалите и при Томов, и при Васил Божков, и при Гриша Ганчев има стабилност, ред, дисциплина. В ЦСКА винаги са съществували ред и дисциплина и така беше при тези трима собственици.

- Мислите ли, че ЦСКА може да остане последният отбор във вашата кариера?

- Един Господ знае. При всички положения няма да спра да бъда треньор и да ми бъде последният клуб. Може да бъде последното ми пребиваване в ЦСКА, но не и последният ми клуб. Сигурен съм в това, защото имам мотивацията, хъса и искам да продължа да бъда треньор.

- В ЦСКА доста често се сменят треньори - не е ли време най-накрая един треньор, особено легенда като вас, да остане за по-дълго време?

- Това е право на ръководството да взима решенията, но уговорката, която имаме, надявам се както аз, така и от страна на ръководството, да се изпълни в тези две години. Да имаме възможността да надграждаме и да направим отбор, който да надделее над Лудогорец и отново да станем шампиони. Това е целта! Не искам да се взимат такива решения под напрежение или да излизаме от релсите и да взимаме неправилни решения. Мисля, че в момента работим в екип с ръководителите Гриша Ганчев и Дани Ганчев. До този момент се разбираме перфектно! Има единомислие между нас и се надявам така да продължим до края на договора ми.

Антон Узунов
90 снимки

- Какви бяха изискванията ви, когато поехте ЦСКА през 2002 г., и сега, това лято?

- 2002 г. ЦСКА шест години не беше ставал шампион. Аз излязох от една ситуация в националния отбор след тежка загуба от Чехия. Това беше много критичен момент за моята кариера, защото още един провал и излизах от треньорството на 100% щяха да ми се затворят много врати. Затова тогава това, което имах като изисквания към Васил Божков, той ми ги осигури на 100%. Даде ми пълен картбланш не само върху спортно-техническата част, но и малко повече. Даде ми възможност да разгърна потенциала си и му благодаря изключително много, защото от този момент нататък започна моят растеж. Даде ми възможност да взимам много важни решения. И до ден-днешен, където и да отида, условията ми са едни и същи - пълен спортно-технически картбланш. Аз с финанси никога не съм се занимавал и не искам да се занимавам.

- С какво вие се променихте в последните 20 години и с какво ЦСКА се промени за този период?

- Нормално е човек с годините да придобива по-голям опит, да бъде по-мъдър, да взима по-правилни решения. Напрежението, което го е имало в предишните ми години, в началото като треньор, вече го няма, защото с опита и с независимостта, които имам, ми се дава възможност да разсъждавам трезво и да не се притеснявам от уволнение, критики и т.н. През моята кариера имах много критични моменти, много бях атакуван при всичките ми престои в ЦСКА - къде правилно, къде неправилно. И то организирано атакуван, за да могат да ме съборят, но не успяха! Всичко това ме кали и ми даде самочувствие, което в този момент ме запазва изправен и здраво стъпил на земята.

- От трите титли на ЦСКА през новия век вие сте спечелили две като треньор. Какво ви липсва най-много начело на „червените“?

- Това, което ми липсваше, мисля, че сега го прибавих – успешно представяне в евротурнирите. Но това не е краят, а началото. Предстоят ми още битки следващата година, още международни мачове, така че ще имам възможност да надградя постигнатото до момента. Да увелича победите, да увелича спечелените точки в евромачовете и да отидем още по-напред.

- Страдате ли още за отнетия лиценз през 2008 г. и докъде можеше да стигне ЦСКА с онзи отбор, който не загуби нито една среща за цял сезон?

- Много трудно е да гадаем докъде би стигнал, но онзи отбор беше перфектен. Дори имам снимка на моя сайт, под която съм написал „Непобедимите“. Това беше наистина непобедим отбор. За целия шампионат ние нямахме загуба - 26 победи и 4 равни. Това беше изключително добре обмислен и селектиран отбор. Изключително грамотен тим. Отбор, който мачкаше във вътрешния шампионат и съм убеден, че можехме да стигнем далече с този тим.

- През 2008 г. завършихте без загуба - реално ли е това нещо да се повтори?

- Не знам дали е реално. Всичко е възможно, защото сме ЦСКА. Където отидем, трябва да играем за победа независимо срещу кого! Видяхте, че и срещу Рома тръгнахме да се надиграваме и до 3:1 бяхме равностойни, дори 20 минути през второто полувреме бяхме по-добри от тях. И Моуриньо каза, че до изгонването на наш състезател ние сме били живи. И точно така беше. Така че ЦСКА ще продължи възходящото си развитие и, дай Боже, да успеем с всичко, с което сме се ангажирали. 

- Казахте, че след две години най-късно ЦСКА трябва да бъде шампион. Възможно ли е триумфът да дойде още този сезон?

- За този сезон не мога да коментирам и категорично да заявявам, но мисля, че две години за мен ще бъдат напълно достатъчни. Гарантирам, че ако не втората, третата година ЦСКА ще бъде 100% шампион.

- Има ли нужда ЦСКА от още нови попълнения и на кои постове?

- Всеки отбор има нужда от подобряване. Няма треньор, който да не желае по-добри футболисти. Работим в тази насока. Да, има постове, на които можем да усилим конкуренцията и трябва да го направим.

По всяка вероятност зимата ще вземем само един футболист, ако се появи такъв играч.

- Видимо израстване този сезон се забелязва при Греъм Кери, Жорди Кайседо, Густаво Бусато и Юрген Матей - с какво вие успяхте да ги промените?

- Гласувах им доверие. Един състезател трябва да има увереността и самочувствието, подкрепата на треньора. Аз не съм от тези треньори, които повече те критикуват. Аз съм треньор, който поощрява, показва грешките и анализът се прави вътре в съблекалнята. Вън от съблекалнята нищо не допускам да излезе. Дали за 10 минути, дали за 90 минути, той трябва да влезе и да даде максимума според изискванията на треньора.

Антон Узунов 
76 снимки

- Вие сте един от големите радетели да се смени статутът на българския треньор и той да бъде по-защитен, не само когато подписва договор с чуждестранен паспорт. Не оставате ли обаче като глас в пустиня?

- Аз съм изключително разочарован от колегите. Не от всички, но са много малко тези, които продължаваме да се борим именно да се промени статутът на българския треньор. Договорът трябва да стане наистина договор, който трябва да бъде изпълнен на 100% и в положително, и в негативно развитие на кариерата на един треньор. Все още не успяваме, защото нямаме подкрепата от президента на БФС. Бих определил и друго - малко по-груб и по-краен ще бъда, но не искам процентът на „мишоците“ да се увеличава в българския футбол!

Защото има много такива в българския футбол, които са готови на каквото и да било, само и само да станат старши треньори някъде. Не може да има лицензоносители - това е скандално, това е престъпление спрямо всички треньори и българския футбол!

- ЦСКА подкрепи Димитър Бербатов. Вашето лично мнение – за кого бяхте гласували и защо на Конгреса на БФС?

- Бях за Бербатов, бях за промяната, както всички останали, които милеят за българския футбол. Аз не искам да нападам, не искам да обвинявам и да ругая, не съм такъв тип човек. Аз казвам нещата директно - това, което мисля за определените хора. Бях за промяната и продължавам да съм за тази промяна. Ако тя не се осъществи и Боби Михайлов остане и продължи да управлява, всички тези неща, които ги споменах преди малко, и много други трябва да се променят.

- Какво трябва да се промени в БФС, без значение кой е ръководителят?

- На първо място ми идва това, че собствениците на клубове не трябва да бъдат в Изпълкома. Елементарно и просто, защото всеки дърпа чергата към себе си. Да се осигури стабилност на треньорите, да се премахне всичко това, което витае около треньорите като лицензоносители, и всичко, което бие по авторитета на българския треньор. Знаем много добре, че някои собственици използват треньорите като изтривалка.

- Ще доживеем ли да видим нов „Българска армия“?

- Заел се е много сериозно Гриша Ганчев и вярвам, че ще успее. В това отношение аз много пъти апелирам към държавата, но и там нищо не получаваме, особено ЦСКА. Не само че не получаваме, а и даваме! Ние сме единственият клуб, който плаща наем. Могат на клубовете да дават по 14 млн., на други по 25 млн., на трети по 48 млн., а от ЦСКА само взимат! Всеки един собственик би избягал оттук, затова евала на Гриша Ганчев, че отстоява, стои и държи! Много пъти му казвам, че е куче марка и наистина е такъв - като захапе, не пуска и така трябва да бъде. Но всички фенове и всички ние трябва да го подкрепяме и да стоим твърдо зад него.