Босът на Славия Венцеслав Стефанов говори по голям брой теми по време на традиционната си пресконференция преди рестарта на българския футболен шампионат в efbet Лига. 

Lap.bg
9 снимки

Стефанов не пропусна да засегне темата за недалновидното финансовото управление на редица български клубове през години, заявявайки, че държавната подкрепа е единствената причина повечето клубове да продължават да съществуват. Той даде за пример как Пирин Благоевград е бил изхвърлен от елитното ниво на българския футбол преди години заради дългове в размер на 40 хиляди лева, докато други грандове са безнаказани с дългове от над 30 милиона. 

Собственикът на Славия засегна и темата за евентуалния трансфер на Галин Иванов в ЦСКА 1948, трансферните планове на ЦСКА, ефектът на пандемията от COVID-19 върху футбола като цяло. Той завърши като сподели плановете си за обявяването на нова дата за провеждането на Конгрес на БФС. 

„Желая на първо място здраве на всички. Непостижими неща няма, но и чудеса се случват рядко. Трябва в Славия да си дадем сметка, че принудителното отсъствие за няколко месеца в никакъв случай няма да се отрази добре на следващите спортни събития. Хубавото е, че ще има публика и фенове. Дано следващите футболни срещи донесат радост и всичко да минава под знака на феърплея. При нас се разботи с желание, но трудно можем да си върнем формата от преди кризата за тои кратък период", започна Стефанов. 

„Ние разчитаме на българи, които трябва да получат шанс да вземат участие в мачове от efbet Лига. Дано и селекционерите на българските гарнитури разчитат на българи, а не да чакат чужденци да получават български паспорти. Наемникът винаги си остава наемник. Без българи няма да повторим чудесата от 94-та година. Дано пандемията се е отразила добре и дано се дава повече шанс на българите“.

„Разговарях с Галин Иванов и с ръководството на ЦСКА 1948 за трансфер. Условията, които те предлагат са в пъти по-добри от нашите, така че изборът е негов. Аз държа на думата си – не спирам играчи, които имат по-добри оферти пред себе си. Знам, че животът на футболиста не е дълъг, така че всичко е в негови ръце“.

„Има запитвания за доста от наши играчи, особено към Филип Кръстев. Очакваме за бъдеще да видим какво ще е развитието на тези преговори. Всички оферти за Кръстев са от чужбина. В България няма клуб, който да даде по-добро развитие на Филип от Славия. Разговарях с Гриша Ганчев. Те се оплакват от цените на българите в Славия, но и Десподов по мой спомен не беше изобщо евтин“.

„Не знам дали ще успеем да влезем в челната тройка. Трябва да съм ясновидец, за да предрека състоянието на конкурентите. Надявам се, че момчетата ще се хвърлят здраво за своята чест. Никой от вас не засяга темата, че ние имаме само българи в състава, защото това не ви изнася. Гледам всички отбори в България имат нужда от играчи и веднага привличат чужденци. Четох, че в ЦСКА са минали 40 чужденци. Същото в Левски. Как ще имаме национален отбор и селекционер, който да му стиска да пуска българите?“

„Десподов може да се продаде за 3 милиона евро, да не е искал някой за български играч 6 милиона? Десподов да не е пакистанец? Има много млади и кадърни момчета в ЦСКА и ако клубът има политика да дава шансове на млади, то те ще използват ресурса си. В Левски е подобно положението. Лудогорец е друга бира, те са избрали друг модел“.

„Един от основните проблеми на българските клубове именно е харченето на пари, които тези клубове нямат. Няколко клуба трябва ръководителите като стават сутрин да се прекръстят и да пожелаят Бойко Борисов да е жив и здрав, защото има футбол в града им. Отдавна нямаше да има клубове като Локомотив, Дунав, Берое и други, ако я нямаше тази подкрепа. Ако имаше справедливост щеше да има само един гранд в София. Управниците са виновни за раздуването на бюджетите и даването на огромни заплати на чужденци, които не са на нивото на други в България. Филип Кръстев и Косъма го показаха на „Герена“.

„Едни отбори биват изхвърляни за задължения от 40 хиляди лева, а други със задължения за 30 милиона нищо не случва“.

„Казал съм си мнението за Любо Пенев и не смятам да се повтарям. Няма омраза към него. Беше голям футболист и даде всичко каквото имаше за България. Има акъл в главата, дано му върви в живота. Не му желая лошото“.

„На всички клубове се отрази зле тази пандемия. Има официална информация за финансовото състояние на Славия. Ние нямаме възможност да даваме големи заплати и затова разчитаме главно на български играч. И аз искам Неймар, Меси и Кавани, но няма как“.

„За тестването ще ви кажа само едно нещо. Първият тест на Емил Виячки се оказа позитивен. След това му направиха три теста след това и всички се оказаха отрицателни. Ако обаче не бях инат и не бях помолил за нови тестове, то той щеше да продължи да бъде карантиниран между четири стени. Случват се необясними за мен неща, които не разбирам. Беше ми казано да мълча по тази тема“.

„Важното е мачът между ЦСКА и ЦСКА 1948 да мине без ексцесии. Притеснявам се, че по-крайни привърженици ще създадат грозни сцени. Самият клуб ЦСКА 1948 обаче си е заслужил участието в efbet Лига“. Надявам се органите на реда да се справят с евентуалните сблъсъци по време на големите мачове до края на сезона“.

Говорил съм с Домусчиев, Касабов и Фурнаджиев, така че трябва час по-скоро да се насрочи нова дата за Конгрес на БФС. Аз смятам, че трябва да се случи възможно най-скоро, защото сме дали дума. Кандидатурата ми за нов президент на БФС ще я кажа едва на Конгреса. Не казвам името отсега, защото журналистическият рекет е най-страшен“, завърши Венци Стефанов.