Александър Станков няма нужда от представяне. У нас е бил треньор на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и младежкия национален отбор. В чужбина направи добра кариера в Китай, където записа успехи с няколко отбора, работил е още в Русия и Кипър. Специално за Gong.bg Станков анализира мачовете от 11-ия кръг в efbet Лига.
 
Безспорно мачът Лудогорец - Левски бе дербито на кръга, независимо от моментното състояние на "сините". Видя се, че победата на разградчани дойде доста трудно и с много усилия. В Левски имаха огромно желание да не загубят, стараха се много, но пак се видя, че отборът не стои добре на терена. Вярно е, че бяха ощетени от съдиите при ситуацията със засадата, но не това е основната причина за загубата. Според мен играта на Левски в Разград отговаря на капацитета на отбора на 90 процента. Истината, колкото и да е неприятна за феновете, е, че това са моментните максимални възможности на тима.
И лично на мен поведението Левски срещу Лудогорец ми изглеждаше на отбор, който е дошъл да открадне нещо, ако може, но не и да се надиграва. Така, както го прави Монтана например, когато гостува в Разград. Не отива на Левски подобна предпазлива игра, само на контраатаки. Трябва футболистите да са по-смели, по-агресивни, дори и да рискуват в определени моменти. Като че ли всички очакват новият треньор да промени всичко с магическа пръчка. Няма как да стане, но на първо място той трябва да поеме отговорността. Когато е най-трудно, тогава си личи работата на треньора. Познавам добре Живко Миланов и съм сигурен, че има добро бъдеще като треньор. Много е амбициозен, трябва му опит и ще се докаже в професията след време.
 
Лудогорец също изпитва проблеми този сезон, видя се и срещу Левски. Разградчани не създадоха достатъчно положения пред Ники Михайлов, не убедиха с играта си. Една от причините е отсъствието на доста важни единици - Марин, Кешеру, Вандерсон и разбира се, Десподов, въпреки че отскоро е в отбора. Лично мое мнение е, че някои играчи в Лудогорец са изчерпани, а не всички нови попълнения са на нивото на предишните, въпреки че е рано за такива изводи.
 
ЦСКА за пореден път стигна до гол в последните минути и на "Армията" трябва да са много щастливи от победата над Царско село. Реалният резултат бе равен, защото гостите бяха напълно равностойни и заслужаваха точката. Показателно е, че дори след като получиха попадение, намериха сили и създадоха чисто голово положения в добавеното време, но младият Ушагелов го пропусна. Нямам обяснение защо ЦСКА у нас е безобразно слаб, а в Лига Европа се представя повече от добре. И Стамен Белчев преди, и Дани Моралес сега, се опитват да правят ротация в състава, но не се получава. Срещу Царско село отборът игра много под възможностите си. Освен на късмета си, "червените" трябва да благодарят и на съдиите, които подминаха явна игра с ръка в атаката, от която стана голът. Брадли Мазику може би е единственият играч в ЦСКА, който освен класа, показва и постоянство. За голям потенциал загатва и новото попълнение Синклер, но не бих казал същото за Пеняранда, който дойде с него. 
На ЦСКА му липсва най-вече човекът с последния пас. Имах надежди за Белтраме, но той не ме убеди, че е този нестандартен играч в средата на терена, от когото отборът има нужда. Жалко за контузията на Петър Занев срещу Царско село, защото с него "червените" имат друг облик в дефанзивен план. И играта на Вальо Антов е в пъти по-добра, когато Занев е до него в центъра на защитата.  Дано треньорската смяна в ЦСКА не се окаже доста закъсняла. Защото ако Лудогорец спечели отложения си мач с Арда, разликата между двата отбора ще стане 8 точки, което не е никак малко, въпреки че още сме в ранен етап на първенството. В последните години треньорският пост на "Армията" е доста специфичен и ще е интересно кой би се захванал с него. Но ще има нов човек, защото Моралес няма лиценз да води постоянно отбора. 
 
Подемът в играта на ЦСКА 1948 се видя и на негостоприемния стадион "Тича" във Варна. Отборът спечели с добра игра срещу Черно море и показа, че върви по правилен път и избистря облика си. Опитни футболисти като Камбуров, Галин Иванов, Шопов, Пиргов, Венци Василев, Сашо Александров поведоха отбора след колебанията в началото. В тима има и няколко младежки национали, които също дърпат ЦСКА 1948 напред. Тази победа във Варна ще повдигне още повече самочувствието на отбора, чиято задача е да се утвърди в елита. Черно море ме изненада, защото у дома обикновено играе много силно и печели. Не знам и как "моряците" биха се справили без Курьор, който прави фантастичен сезон и има голям интерес към него от чужбина. 
Домакинската загуба на Берое от Арда определено е изненада, макар че сигналите за това дойдоха и в предишните мачове. Старозагорци спечелиха с късмет срещу Етър, паднаха от Локомотив Пд и Лудогорец. Очаквам намеса на Димитър Димитров-Херо, защото съм сигурен, че е наясно с причините за това отстъпление. Берое има много добри, класни чужденци, но това не е достатъчно за победа във всеки мач. Нужно е максимално влагане във всеки мач, иначе отборът страда. Арда имаше ясен план и стратегия как да спечели двубоя. Отборът е с изграден стил, който се основава на играчите, с които разполага Николай Киров в атака. Коконов и Спас Делев имат и бързина, и класа да решават мачовете.  
 
Неочаквано бе и равенството на Локомотив Пд с Монтана на "Лаута". Има и такива двубои, на всеки отбор през сезона се случва да се подхлъзне в мач, в който е изявен фаворит. Но играчите на Акрапович притежават класа и си остават сериозен кандидат за първата тройка. 
 
Етър отново загуби и то катастрофално при гостуването на Ботев Враца. Търновци са заседнали твърдо на дъното и само чудо може да ги спаси от изпадане. Отборът е допуснал 31 гола в 11 срещи, което прави почти по три попадения на мач. Нямам обяснение защо срещу силните отбори Етър показва добра игра, а се проваля в мачовете с тимове от втората половина. Завръщането на Тони Здравков на пейката на врачани веднага се усети и домакините играха с настроение, вкараха 5 гола, а можеха и повече.