Шампионът на България Лудогорец трябваше да чака 85 минути, за да успее да съсече столичния Левски София в предпоследен мач от рунда в програма от efbet Лига. В герой за „орлите” се превърна Каули Оливейра, който засече центриране на резервата Бърнард Текпетей пет минути преди края на мача, за да донесе трите точки за тима на Станислав Генчев.

Така Лудогорец излезе на върха в родния шампионат, като е с 23 точки, колкото има и вторият Локомотив Пловдив, но е с по-добри показатели, а в допълнение е и с мач по-малко. Това бе генерална репетиция на Лудогорец за първия мач с Тотнъм Хотспър от групите на Лига Европа.

Левски, от своя страна, остава 12-и с 11 точки, а в следващия кръг „сините” приемат Локомотив Пловдив на „Герена”.


Отзивите след мача:

Каули: Имаме класата да решим всеки мач

Генчев: Бяхме възнаградени с победа, щастлив съм, че двама юноши бяха част от успеха

Живко Миланов: Това са ни моментните възможности


Антон Узунов
100 снимки

Срещата в Разград стартира с надмощие при владееното на топката за Лудогорец, но опасности пред вратата на Николай Михайлов нямаше. След четвърт час игра Лудогорец създаде постепенно нападение, като Ману опита да подаде вдясно за Икоко в наказателното поле на Лудогорец. Топката се отби в ръката на Насиру Мохамед, което обаче не бе счетено за нарушение от Чинков. Първият шанс дойде в 18-ата минута, когато Светослав Дяков поде контраакция за домакините. Той видя вдясно Жоржиньо, но той даде прекалено дълга топка за Димитър Митков и опасността за Левски приключи след паса на дясното крило на Лудогорец.

Страхтона възможност се откри пред Елвис Ману в 33-ата минута. Жордан Икоко проби отдясно в наказателното поле на Левски и комбинира с Ману. Той загърби Алекс Петков и шутира диагонално с левия крак, но топката премина встрани от вратата на Михайлов. Пет минути преди края на първата част дойде и първият шанс за Левски в мача. Найджъл Робърта получи вляво в полето на Лудогорец от Райнов. Той напредна край Терзиев и стреля с левия крак по диагонала, но встрани - аут.

В 41-ата минута Жосуе Са спря много точно пас на Краев към Найджъл Робърт, който ако беше премина, нидерландският нападател на Левски щеше да остане "очи в очи" с вратаря на "орлите".

В 43-ата минута Димитър Митков отправи удар от средна дистанция, но капитанът на Левски боксира в корнер, от който пък не произлезе нищо интересно. В самия край на полувремето Лудогорец пропусна да реализира попадение срещу Левски. Елвис Ману получи топката в наказателното поле на "сините" и стреля много силно отблизо, но Михайлов парира удара. Последва бъркотия пред стража на "сините", но до последвал шут не се стигна.

В добавеното време на първата част страниченият съдия - Димитър Стоилов, спря обещаваща атака на Левски с много спорна засада. Краев даде пас по земя към Димитров, който се откъсваше зад защитата на Лудогорец и беше зад централната линия на терена, но Стоилов развя флага си и до удар не се стигна.

В 47-ата минута Жосуе Са получи контузия и бе принудително заменен от Оливие Вердон. В 54-ата минута Лудогорец създаде добро нападение, а Жоржиньо центрира отдясно към Димитър Митков в наказателното поле на тима от "Герена". Той се пласира отлично между двамата централни бранители на Левски и изпревари Алекс Петков, след което отправи удар с глава. Шансът бе на страната на Левски и топката отлетя аут.

Антон Недялков получи топката вляво на наказателното поле на Левски и подаде за резервата Янков в 66-ата. Той насочи топката към вратата на Михайлов, който блокира топката. Тя отиде към Сантана, който отправи много слаб изстрел и кълбото излезе аут. Две по-късно Ивайло Найденов и Каули влязоха в единоборство в наказателното поле на "сините" и двамата се хлъзнаха и играта продължи.

Решителна намеса на Николай Михайлов видяха зрителите в 70-ата, който излезе смело напред, за да предотврати опит на Текпетей да шутира. Миг по-късно пък ​Жордан Икоко центрира остро топката отдясно към полето на Левски, но Доминик Янков прескочи за Каули Оливейра, който не се усети и до удар не се стигна.

Антон Узунов
36 снимки

След 74 минути игра Лудогорец нацели гредата на Левски. Бърнард Текпетей стреля фронтално от вратата на Левски, но "син" бранител блокира с тяло опита му. Топката отиде вдясно към Митков, който не се посвени и стреля мощно с десния крак, но топката "облиза" десния страничен стълб на Михайлов.

Шест минути преди края на редовното време Лудогорец успя да открие резултата. "Орлите" реализираха гол след дълго нападение. Топката стигна в Бърнард Текпетей, който центрира към Каули Оливейра. Той задмина ИвайлоНайденов и с глава отблизо шокира Михайлов за 1:0. 

До края на срещата домакините имаха превес, който обаче не успяха да материализират в нещо сериозно и голът на бразилеца раздели двата тима в този им мач.


ЛУДОГОРЕЦ – ЛЕВСКИ 1:0

1:0 Каули Оливейра (84)

Стартови състави на двата отбора:

Главен съдия: Волен Чинков, град София

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград

ЛУДОГОРЕЦ: 23. Пламен Илиев - 3. Антон Недялков, 5. Георги Терзиев, 7. Алекс Сантана    , 10. Елвис Ману, 17. Жоржиньо, 18. Светослав Дяков (к)    , 22. Джордан Икоко, 32. Жосуе Са    (47' - Оливие Вердон) , 81. Димитър Митков, 95. Каули Оливейра 

Треньор: Станислав Генчев

ЛЕВСКИ: 13. Николай Михайлов (к) - 2. Алекс Петров, 3. Живко Атанасов, 4. Мартин Райнов   , 6. Ивайло Найденов, 11. Здравко Димитров, 14. Матео Стаматов, 17. Найджъл Робърта, 18. Насиру Мохамед, 28. Тома Даске, 89. Андриан Краев 

Треньор: Живко Миланов/Георги Тодоров