Новият спортен министър Радостин Василев говори пред медиите, след като участва в откриването на дигитализиран Музей на спорта. Той взе отношение по много наболели теми за българския спорт и призна, че още следващата седмица ще инициира среща с ръководството на ЦСКА и Левски. 

"Няма сектор в спорта, който да не ни е приоритет. Поставяме на първо място прознрачността. В тази връзка ще бъде извършен детайлен анализ на ситуацията, федерациите, спортната инфраструктура, проблемите в сектора. След този първи етап ще започнем реализация на коалиционното споразумение. То е публично, има спешни привременни мерки, знаете ги. Трябва да се преборим за увеличение на бюджета в сектор "спорт", заяви Василев. 

"След срещата другата седмица с клубовете ще поканя ръководството на ЦСКА да дойде в Министерството. Дори Гриша Ганчев, който имаше публични претенции към дружеството, което е отговорно за "Борисовата градина" и Панчарево, и заедно с дружесвото да кажем пред Вас каква е реалната ситуация. Паралелно с това, ще поканя и ръководството на Левски. Те също са в лошо състояние, доколкото разбирам. Трябва да покажем еднакво отношение към всички. Ще опитам да бъда полезен по всякакъв начин на най-големите ни клубове", заяви Василев. 

"Вчера поканих директора на трите дружества, които стопанисват спортните бази. Обясненията на "Сердика спортни имоти" даде същата информация, каквато даде пред медиите. Ще видим дали е възможно да разрешим този казус сега. Министерството ще съдейства по всякакъв начин." 

"Вчера гледах договора за наем на ЦСКА. На бюрото ми е, както много други документи.  Мисля, че този договор не е тайна и ще преценим дали може да го публикуваме, за да се види всичко. Има комисия, сега ще видя какво е правено, как е правено. За мое нещастие този казус е от 4-5 години и нямам обяснение защо е оставен толкова дълго и е на практика да се взриви в първите дни на моето управление. Оттук нататък казусът ще бъде абсолютно публичен."

"Срещата с Левски ще бъде общото състояние на клуба и на тема затруднения. Естествено, ще направя среща и с останали футболни клубове. Знам, че този спорт е много интересен. На мен, като министър от три дни, на бюрото са ми предимно други документи." 

"Смятам, че държавата пречи не само по отношение на стадиона на ЦСКА, а пречи на спортистите, на федерациите и на клубовете. Докъде умишлено, докъде от некомпетентност. Забележете нашите съседи. Те също имат зелена сделка, също имат организации, които се грижат за околната среда, но успяват да подобрят своята инфрасктуктура. Нашият национален стадион е бил ремонтиран преди 20 години и не отговаря на средно европейско ниво. Не мога да приема, че при целия този разход и грабеж, не е имало пари за спорт."

"Идеята за Национален стадион е заложена в коалиционното споразумение в сектор "Спорт", надявам се да бъде реализирана в този мандат. Длъжен съм да го изпълнявам и ще направя всичко възможно, за да поставя началото. А ако се действа експедитивно, е възможно да стигнем и до края. Държавата трябва да инвестира сериозно в спортната инфраструктура, тъй като е в много тежко състояние."

"Според Вас трябва ли да има промяна в българския футбол? Не е необходимо да давам отговор пред вас, вие всички знаете. Няма шанс да загубим никакъв лиценз от УЕФА. Държавата няма да се намесва нито в лобиране за избор на президент, нито в орган на управление за футболния съюз. Държавата ще защитава обществения интерес в спорта", допълни Василев.