Столичното дерби между Локомотив София и ЦСКА ще сложи край на изтегления 12-и кръг в родната efbet Лига. Сблъсъкът на стадион „Локомотив“ в квартал „Надежда“ стартира в 19:45 часа и ще може да го проседите в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. На сайта Gong.bg ще проследим двубоя на живо минута по минута с текст и видеосъдържание. Главен съдия на мача ще бъде Никола Попов.

Седем мача, девет спечелени точки, само две допуснати поражения и представяне, което можем да наречем възходящо. В последните няколко седмици в лагера на Локомотив София позитивите са налице, но всичко това е плод на усилена работа, след като началото на сезона беше повече от кошмарно.

Преди паузата за националните отбори „червено-черните“, които на 2 септември отпразнуваха 95 години от създаването си, взеха точка за първи път от Локомотив в Пловдив от 2014-а година насам. В последните дни столичните „железничари“ представиха 25-годишното белгийско крило Анисе Бру. Той е юноша на Гент, а за последно е носил екипа на втория отбор на Стандарт Лиеж, който изпадна в белгийската трета лига.

Старши треньорът Иван Колев се надява да може да разчита на капитана Владимир Николов, който не е играл от победата с 2:1 над Черно море на 4 август, когато разтегна връзки на коляното. Той, обаче, вече тренира пълноценно със съотборниците си. Сред титулярите пък се очаква да се завърне и централният нападател Анте Аралица. Хърватинът също не е играл от успеха над „моряците“.

ЦСКА, който прави един от слабите си стартове на сезон в историята, в е крещяща нужда от точки, заемайки предпоследното място в класирането с едва три точки от първите си шест мача. Столичани допуснаха пет загуби до момента, четири, от които поредни, а слабото представяне доведе до треньорска рокада и раздяла с Томислав Стипич. На негово място дойде Александър Томаш, който доскоро водеше Спартак Варна – един от отборите, нанесли загуба на „червените“ през кампанията. Томаш дебютира с поражение от Ботев Пловдив с 0:1 именно на „Локомотив“ в столицата и ще се опита да се реваншира на същия стадион, но срещу традиционния домакин там.

В ЦСКА се подсилиха сериозно с цели шестима нови футболисти в лицето на левия бек Мика Пинто, дефанзивния халф Джеймс Ето’о, атакуващия полузащитник Илиан Илиев-младши, лявото крило Зюмюр Бютучи, нападателят Аарон Исека, който е брат на белгиеца Мичи Батшуай, както и перлата в короната – защитникът Лиъм Купър, който дойде със статут на капитан Лийдс Юнайтед, където прекара цели десет години. Не е ясно, обаче, дали и шестимата нови ще са физически готови за двубоя в понеделник.

Групата на ЦСКА за сблъсъка с Локомотив София

Може би най-добрата новина за ЦСКА е, че играчите ще разчитат за първи път през сезона на своите верни привърженици след наказанието, наложено заради ексцесиите в баража за Европа срещу ЦСКА 1948 в края на миналия сезон. „Червените“ фенове изкупиха на бърза ръка билетите за гости в „Надежда“, както и допълнителните пропуски, отпуснати от Локомотив. Това определено ще бъде допълнителен стимул за играчите на Томаш да се реваншират за слабите резултати.

Двамата отбора са се срещали до този момент 134 пъти, като гостите днес имат превес в победите – 65:27, а равенствата са 42. Головата разлика също е сериозно в полза на „червените“ – 244:141.

През миналия сезон ЦСКА спечели и двата си мача срещу Локо София – 2:0 у дома и 1:0 като гост. Като цяло, обаче, момчетата на Томаш изпитват затруднения, когато гостуват на този съперник. Статистиката показва, че от последните девет двубоя на стадиона в „Надежда“ „червените“ имат едва един успех (споменатия вече през миналата кампания), а пет мача са завършили наравно, докато „железничарите“ са записали три победи.

подкрепя българския спорт