Офанзивният полузащитник на ЦСКА - Станислав Шопов, даде интервю по време на лагера на "червените" в Австрия. Пред "Ритнитопъ" младият халф призна, че целта пред отбора е да стане шампион, а целият състав е готов "да даде всичко от себе си", за да се случи това нещо.

Кой всъщност е Станислав Шопов?

Станислав Шопов е нормален човек и футболист!

Кои са отборите и футболистите, които харесваш и имаш ли си идол, от когото взимаш пример?

Любимите ми отбори са ЦСКА и Барселона и симпатизирам на много футболисти. Един от любимите ми е Доминик Собослай.

Колко голям трамплин беше “Ботев” (Пловдив) за издигането на футболната ти кариера?

От седем до 18-годишен бях в отбора на “Ботев” (Пловдив), където се изградих като футболист и смятам, че трамплинът беше голям – все пак направих трансфер в топ 6 първенство в Европа по онова време. Винаги ще бъда благодарен на този клуб.

Как се стигна до трансфера ти в ЦСКА и имаше ли други оферти от България и чужбина?

Имаше оферти и от България, и от чужбина, но когато се появи ЦСКА всичко остана настрана, а и ми показаха всичко онова, от което имам нужда, а именно уважение и желание да бъда част от този велик клуб.

Какво означава ЦСКА за теб и колко по-ожесточена ще е борбата за титлата догодина?

За малкото време от една година, в което съм тук, разбрах, че това е най-големият отбор в България и изискванията винаги са максимални. Това ми харесва! За мен ЦСКА е символ на България! Като започне сезонът ще видим. Единственото, което мога да кажа е, че ние ще дадем всичко от себе си, за да спечелим титлата! Ще дадем всичко от себе си, за да спечелим титлата.

Докъде може да стигне ЦСКА в Европа през този сезон?

Нека първо да мине подготовката и след това ще мислим за официалните мачове!

Постигнахте две победи в първите си два мача от подготовката на австрийска земя, втората, от които срещу стар познайник – “Базел”. Какви са очакванията и целите ви в следващите проверки и до каква степен се засилва конкуренцията на всеки пост с привличането на новите футболисти?

Със сигурност очакванията ни са с всеки изминал мач да се представяме все по-добре и лично на мен ми харесва, когато има конкуренция.

Разкажи ни за престоя си в Нидерландия! Какви са впечатленията ти и толкова голяма ли е разликата оттук?

Престоят ми в Нидерландия го определям като плюс в моята кариера. Със сигурност има разлика с нашето първенство, но не бих казал, че е толкова огромна.

Започваш да получаваш шансове за изява в националния отбор. Какво е чувството да носиш националната фланелка, каква е атмосферата в съблекалнята и какви са очакванията ти след първите спечелени точки, които с малко повече късмет можеха да бъдат и повече?

За мен е чест и отговорност да защитавам цветовете на родината! Още от дете съм си мечтал да играя за националния отбор на България. Атмосферата е много добра, познаваме се с повечето момчета още от юношеските формации. Очаквам с всеки изминал мач да играем още и още по-добре и да постигаме положителни резултати.

Какво обичаш да правиш в свободното си време и кои са хората от отбора, с които имаш най-силна приятелска връзка извън мачовете и тренировъчния процес?

В свободното си време обичам да бъда със семейството си и да посещавам конни бази, защото конете са моя слабост!.Най-близките ми хора от отбора са Християн Петров, Иван Турицов и Димитър Евтимов. С тях винаги настроението е на ниво. Също така на този етап съм се съсредоточил изцяло върху футбола, но мисля в най-скоро време да се запиша в университет.

Какви са проблемите на българския футбол? Откъде започват и какво трябва да се промени?

Не съм аз човекът, който трябва да каже какви са проблемите.