Отборът на Ботев Пловдив постигна трета поредна победа в efbet Лига, след като надигра Етър с 2:0 в последен двубой от 17-тия кръг на българския шампионат. И двете попадения в мача бяха дело на Лъчезар Балтанов в 48-та минута и 76-та минути.

Lap.bg
26 снимки

Под проливния дъжд в Пловдив игралните условия далеч не бяха оптимални, като топката често потъваше в локвите по терена. Все пак обаче цялостното ниво на игра беше задоволително, имайки предвид условията.

Още в третата минута Александър Тонев се опита да затрудни стража на Етър Христо Иванов с удар от около 25 метра. Въпреки че беше силен, изстрелът попадна право в ръцете на вратаря. 

В 7-та минута Светослав Ковачев навлезе навътре от дясното крило и опита късмета си фронтално срещу вратата на Янко Георгиев, но и този удар беше лесен за вратаря на Ботев. 

Две минути по-късно дойде и първото голямо положение в срещата. След хубава контраатака на пловдивчани Фернандо Виана успя да изведе Тодор Неделев на далечната греда. Неделев залъга двама защитници, но в крайна сметка пласира изстрел на сантиметри от десния страничен стълб на Иванов. 

В 15-та минута Лъчезар Балтанов се озова на стрелкова позиция в наказателното поле на Етър, но ударът му с глава мина над вратата на Иванов. 

Четири минути по-късно Тодор Неделев отново беше главното действащо лице на терена. Атакуващият халф напредна от средата на терена с индивидуален пробив, след което преодоля защитник и стреля право в ръцете на Христо Иванов. 

В 29-та минута Световслав Ковачев се оказа свободен на около 25 метра растояние от вратата на Янко Георгиев, но ударът му беше слаб и не затрудни особено стража на домакините. 

Няколко минути по-късно Балтанов получи чудесен пас на границата на наказателното поле и намери Александър Тонев отляво, но ударът на крилото беше неточен и не особено силен. 

В началото на втората част усилията на момчетата на Ферарио Спасов дадоха резултат. След центриране от корнер топката беше изчистена от Христо Иванов. Тодор Неделев получи втори шанс и центрира успоредно на гол линията. След кратко разбъкване кълбото попадна в краката на Лъчезар Балтанов и той не сгреши за 1:0. 

 

В 58-та минута гостите получиха своя шанс да изравнят. След центрариране на Даниел Младенов Артьом Артюнин успя да изпревари защитниците на първа греда и да стреля от броени метри, но някак не уцели вратата. 

В 75-та минута Антонио Вутов имаше златен шанс да покачи резултата на 2:0. След хубава многоходова комбинация на домакините Тодор Неделев намери Антонио Вутов, който обаче някак успя да пропусне от малък ъгъл. 

В 76-та минута момчетата на Ферарио Спасов удвоиха аванса си след изключително спорна ситуация. След изпълнение на корнер Лъчезар Балтанов успя да добута топката във вратата на Христо Иванов, но вратарят изби, след като беше минала гол линията. Първоначално попадението не беше признато, след като страничния съдия вдигна засада, но след бурна реакция на играчите на Ферарио Спасов попадението все пак беше зачетено. На повторението обаче се видя, че Балтанов беше в положение на засада при удара.

В 86-та минута Етър имаше шанс за почетен гол. Милчо Ангелов се извиси на задната греда след изпълнение на корнер. Ударът му обаче мина доста над вратата. 

Три минути по-късно Вутов се отчете с нов голям пропуск. След огромна грешка на Иван Иванов в собственото си наказателно поле Антонио Вутов стигна до топката и някак успя да пропусне от 10-на метра, фронтално срещу вратата. 

 По този начин Ботев се изкачи до 9-та позиция в класирането, с актив от 19 точки, само на 5 зад място в топ 6. Етър, от своя страна, остана на 10-та позиция с актив от 17 пункта. 

Ботев Пд - Етър 2:0 

1:0 - Лъчезар Балтанов (48)

2:0 - Лъчезар Балтанов (76)

Ето и съставите на двата отбора: 

Ботев Пд: Янко Георгиев, Филип Филипов, Кристиан Димитров, Димитър Пиргов, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов, Станислав Шопов, Тодор Неделев, Александър Тонев, Фернандо Виана; 

Етър: Христо Иванов, Иван Иванов, Крум Стоянов, Александър Дюлгеров, Христофор Хубчев, Красимир Станоев, Никола Колев, Румен Руменов, Милчо Ангелов, Светослав Ковачев, Даниел Младенов;