Отборът на ЦСКА постигна важна победа в гостуването си на Ботев Враца с резултат 4:2 в двубой от осмия кръг на родната efbet Лига. Тон за головата фиеста даде Дориан Бабунски, който откри резултата в седмата, но Георги Йомов изравни в 16-ата минута. Брадли Мазику донесе пълния обрат в 39-ата минута, а Йоан Баи покачи аванса на "червените" в 51-ата минута. Резервата Мирослав Маринов върна интригата с попадение в 73-ата минута, но отново Йомов, с втория си гол в мача, оформи и крайния резултат в 81-ата минута. 

Антон Узунов
67 снимки

Срещата предложи много емоции, като домакините започнаха силно и поведоха, но още до почивката гостите обърнаха резултата. "Червените" бързо взеха превес и през втората част с трето попадение, но врачанине се отказаха и се върнаха двубоя. По-голямата класа на столичани обаче си пролича и те успяха успешно да затворят двубоя с четвърто попадение. 

С този успех ЦСКА се изкачи до четвъртата позиция сактив от 13 точки, но имат и три мача по-малко. Ботев, от своя страна, е седми с 9 пункта. За "червените" предстои гостуване на Хебър за Купата на България през седмицата, а идния уикенд имат дерби с Левски. Врачани пък гостуват на Локомотив Горна Оряховица за Купата, а след това пътуват и до Разград за сблъсък с шампиона Лудогорец.  

Отзивите след двубоя:

Стойчо Младенов: Куцат взаимовръзките, трябва търпение​

Дани Моралес: Нормално е да загубиш, когато правиш грешки​


В първите минути от срещата двата отбора си размениха по един неточен удар чрез Дориан Бабунски от фаул и на Йоан Баи.

Домакините обаче успяха да излязат напред в резултата с първия си точен удар в мача. В седмата минута Юлиан Ненов даде превъзходен извеждащ пас за Виктор Василев, но Димитър Евтимов излезе да го пресрещне игра с топката. Василев обаче успя да я чукне към вратата и тя бе достигната от Бабунски, който я вкара в опразнената мрежа – 1:0.

ЦСКА обаче бързо отговори и изравни резултата в 16-ата минута, също с първия си точен изстрел. Йоан Баи проби отлично по левия фланг и центрира към Георги Йомов, който от близка дистанция нямаше как да сбърка за 1:1.

"Червените" владееха повече топката, но рядко стигаха до вратата на Красимир Костов.

В 28-ата минута Федерико Варела шутира отдясно в наказателното поле по диагонала, но доста неточно. Ударът се превърна и в нещо като подаване за Жорди Кайседо, който обаче не успя да стигне до топката. Две минути след това отново Варела стреля, но без проблеми за Краси Костов.

ЦСКА вдигна оборотите и успя да стигне до пълния обрат в 39-ата минута. Йомов проби добре отдясно и центрира в наказателното поле, където Жорди Кайседо се размина с топката. Тя обаче се върна назад, където Брадли Мазику успя да елиминира трима играчи на домакините с едно докосване и шутира силно, за да донесе обрата за „червените“ - 1:2.

Три минути преди края на първата част Томс Лам стреля силно от пряк свободен удар, но топката мина малко над напречната греда на Костов.

В последната минута от редовното време на първите 45 минути Асен Дончев опита силен изстрел от границата на наказателното поле, но топката прелетя високо над вратата.

ЦСКА стартира ударно второто полувреме и вкара трети гол чрез Йоан Баи. Французинът получи от Варела, напредна по фланга, навлезе в наказателното поле отляво, стреля към далечната греда и реализира. Съдията първоначално отмени попадението заради засада при паса към Баи, но след проверка със системата ВАР, решението бе променено и голът бе зачетен.

В 54-ата минута "червените" можеха да отбелжат и четвърто попадение. Баи проби и центрира отляво към оставените непокрити на границата на малкия пеналт Кайседо и Йомов, но вторият не уцели добре топката, за да я изпрати в празната врата.

Пет минути след това Томас Лам шутира от дистанция, но Костов плонжира и изби в корнер.

ЦСКА беше пълен господор на телена и атаките на тима следваха една след друга. В 66-ата минута Йомов изскочи сам срещу Костов и го преодоля, но избяга прекалено много от вратата и не успя да я улучи.

Две минути по-късно се откри нова възможност като Йомов намери резервата Ахмедов, който пробва да стреля с едно докосване, но не уцели топката.

Сякаш от нищото домакините намалиха изоставането си с втория си точен удар. КрасимирТодоров овладя на гърди в наказателното поле на гостите и подаде за Мирослав Маринов, а младокът не остави шансове на Евтимов с мощен удар от 12-13 метра.

Ботев се опита да натисне в търсене на изравняването си, но си изпати и допусна четвърто попадение в 81-ата минута. Ахмедов отклони с глава изритана от Евтимов топка, която попадна във Вилдсхут. Нидерландецът от своя страна реагира бързо и изведе Йомов фронтално срещу Костов и родният национал го преодоля за 2:4.

До края на двубоя ЦСКА удържа преднината си и можеше да отбележи и пети гол, но Греъм Кери удари греда. Той се измъкна отляво, влезе в наказателното поле и шутира към далечния ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Костов. Така приключи и срещата.


FT | БОТЕВ ВРАЦА – ЦСКА 2:4

1:0 Дориан Бабунски 7'

1:1 Георги Йомов 16'

1:2 Брадли Мазику 39'

1:3 Йоан Баи 51'

2:3 Мирослав Маринов 73'

2:4 Георги Йомов 81'

Стартови състави на двата отбора:

БОТЕВ ВРАЦА: 76. Красимир Костов - 18. Илия Миланов (к), 5. Костадин Ничев, 24. Стефан Гаврилов, 21. Сержио да Силва, 88. Йоан Бауренски, 20. Дориан Бабунски, 30. Гонсало Виейра, 11. Виктор Василев, 28. Красимир Тодоров, 94. Юлиан Ненов

Старши треньор: Даниел Моралес

ЦСКА: 25. Димитър Евтимов - 16. Асен Дончев, 18. Брадли Мазику, 20. Карол Метс, 2. Юрген Матей (к), 9. Жорди Кайседо, 10. Георги Йомов, 24. Карло Мухар, 7. Йордан Баи, 29. Томас Лам, 5. Федерико Варела

Старши треньор: Стойчо Младенов


Главен съдия: Станимир Тренчев, град София

Стадион: „Христо Ботев“, град Враца