Президентът на БФС Борислав Михайлов даде ексклузивно интервю пред управителя на Блиц Ивайло Крачунов.
 
- Здравейте, г-н Михайлов. Предстои след няколко дни откриването на футболния шампионат, какви са вашите очаквания?
- Нашите отбори вече се върнаха от своите подготовки. Всички доста сериозно са се подготвили и се надявам и времето да помогне, за да има нормални условия за протичане на първенството. Както беше оспорван първият полусезон, мисля че ще бъде още по-оспорвано - както за първите места, така и за отборите, които се борят да не изпаднат. 
 
- Водещите ни отбори Лудогорец, Левски, ЦСКА, Славия, Локомотив София и Берое се подготвяха в Анталия, Белек и Дубай. Кога смятате, че в България ще има условия за нормално протичане на футболна подготовка?
- Самото географско положение и климатичните особености на нашата страна не позволяват януари и февруари отборите да се готвят в България и заради това тези, които имат финансови възможности, отиват в чужбина. Трудно ще бъде януари и февруари да се подготвят в България. Навремето, когато аз играех, се подготвяхме в България. Тренирахме на сгурията в снега, правехме повече физическа подготовка, но на терен рядко излизахме.
 
-Треньорът на Левски Станимир Стоилов се оплака, че те се подготвят на топло в Дубай, а тук ги очакват кошмарни условия и призова да се променят датите на първенството. Има ли такава опция?
- Датите за първенството няма как да се променят, защото програмата е изтеглена и всички отбори знаят от миналата година кога ще играят. Тази полемика я има от много години. Много хора са я коментирали, давали са съвети, но така или иначе България не е нито Русия, нито е Финландия или Швеция. Ние сме европейска държава и какви всички около нас играят по същото време, когато ние играем. Това, че някои отбори се готвят на топло, това не означава, че не знаят, че като се върнат тук ще бъде като там. Тук не е нито Дубай, нито Турция, тук е България. 

- Очаквате ли, тъй като сме в България и сме свидетели на балкански страсти, да има нови атаки срещу БФС - дали за съдии, дали за формат на първенство? Готов ли сте за новата порция атаки?

- Аз съм готов, но така или иначе последните години благодарение и на нашите лицензионни правила, които клубовете все повече спазват, много от терените се направиха, всички стадиони имат осветление. Нашето първенство като тези по телевизията изглеждат доста добре. Терените ни не изглеждат зле. Може да видите в съседна Сърбия и Хърватия дали терените са по-добри от нашите. Със сигурност не. 
 
- Някои от клубовете ни се подготвят да строят собствени стадиони. Готов ли е БФС да съдейства на ЦСКА за построяването на нов стадион или за реконструирането на настоящия "Българска армия"?
- Футболният съюз ролята му е съвсем друга. Нито има финансови възможности, нито капацитет. Нито ролята му е да строи стадиони. Така че може да помагаме с експертиза, с представителство пред администрациите, които отговарят за това нещо - Министерство на спорта, Министерство на финансите. Такава подкрепа могат да имат всички отбори. Ние правим терени по места, които са повече и единствено за подготовка на млади състезатели и подпомагане на аматьорските клубове. 
 
- Какви са вашите отношения и личната ви позиция относно процесите, които се случват в ЦСКА? Защото и от там често сме свидетели на остри декларации към вас.
- Всички клубове за мен са абсолютно еднакви. Имам служебни отношения с всички клубове и не правя разлика. 
 
- Следите ли какво се случва с Левски, постоянно има публикации, че се чакат нови собственици на "Герена".
- Следя като всички хора, както и като вас. Ще бъде хубаво Левски да е повече финансово стабилен, така че ако има силен нов собственик, ще бъде хубаво за клуба. 
 
- Имате ли допълнителна информация за евентуални нови собственици на Левски? Примерно, дали те са търсили позицията на БФС като експертиза за Левски?
- Не. Към този момент нямам информация. Имам тази, която имат всички в България.
 
- На 17 януари излезе решението на Апелативния съд, който отсъди в полза на БФС за конгреса. Каква е вашата позиция?
- България е правова държава. Решенията на съда са, за да се изпълняват. Няма какво повече да кажа. 
 
- Като че ли лъч светлина в българския футбол в момента внася националния ни отбор, който постигна за първи път от дълги години три поредни победи. Ще продължи ли този успешен ход и през 2023 година?
- Надявам се, колективът е много добър, млади момчета. Вижда се, че има доста повишен, отборен дух. Имат самочувствие и желание, което е задължително, за да играеш в националния отбор, да можеш да носиш тежестта на националната фланелка. Надявам се тази година, защото цялата евроквалификация ще премине в рамките на 2023 г., да сме успешни.
 
- Вие лично избрахте Младен Кръстаич за национален селекционер. Доволен ли сте от неговата работа и имате ли възможност да разговаряте по различни теми. 
- Да, много често говорим с него, но най-близко до него е Гонзо. Естествено, че съм доволен от избора. Кръстаич вкара много по-голяма дисциплина в отбора. Това, че е чужденец помага да не му се бъркат чужди фактори и въобще да се коментира, че някой може да му се бърка. Той е спокоен, има цялата моя и на футболния съюз подкрепа. Надявам се да успеем. 
 
- Гонзо също беше атакуван от Левски с декларация. Смятате ли, че има основания да бъде обвиняван в расизъм?
- В България декларациите са някаква страшна мода. Не съм чул в чужбина някои отбори да изказват своето мнение с декларации. Според мен това е грешна на езика, Гонзо се извини, няма никакво място за расизъм в България. Ние се борим срещу расизма и момчето се извини.
 
- Назначихте унгарец за шеф на съдиите - Виктор Кашай. Смятате ли, че скандалите от предходната година ще останат в миналото и ще имаме едно по-нормално протичане на футболните срещи от гледна точка на тяхното рефериране?
- Назначението на Кашай беше лично мое. Откакто съм президент, сме сменили 15-16 шефове на съдии и над 15 пъти сме сменяли комисиите. Но нито шефовете на съдиите, нито комисията, са долу на терена. Съдиите трябва да си вземат поука. И в момента са на тридневен семинар в базата в Бояна. Осигурено им е всичко, вземат достатъчно пари на мач за това хоби, което имат, защото всеки от тях има различна професия. Имат топ екипировка, каквато имат съдиите на УЕФА. Непрекъснато се правят семинари, обучения, тестове... Всичко, което може да се прави, даже повече се прави от БФС. Така че те трябва да носят своята отговорност на терена. А иначе самите клубни шефове - от президенти до треньори, и последният човек, който е на скамейката, трябва да имат повече респект към съдийството и повече уважение. Защото процесът е взаимен, съдиите са част от футбола и част от грешките във футбола.