Българският шампион Лудогорец надви австрийския ЛАСК Линц с резултат 3:0 в последната си контрола от лагера в Австрия. Кирил Десподов откри в 20-ата, а Пиерос Сотириу удвои в 37-ата минута. Клаудиу Кешеру оформи класиката в 80-ата минута. 

Антон Узунов
47 снимки

"Орлите" показа най-доброто от възможностите си днес и контролираха развоя на срещата, особено през второто полувреме, когато можеха да отбележат още 3-4 попадения. Това бе четвърта и последна проверка за разградчани в Австрия това лято. Преди това шампионите победиха с 2:0 Хаймщетен, завършиха наравно 1:1 с румънския шампион ЧФР Клуж и загубиха от унгарския първенец Ференцварош с 1:3.  

Утре Лудогорец се прибира в Разград, където ще се готви за първия мач в Шампионска лига с Шахтьор Солигорск. Двубоят е на 7 юли от 20:00 часа на "Хювефарма Арена".


Отзивите след двубоя:

Дамбраускас не спести критики и заяви: Никой не е с гарантирано място в отбора

Десподов: Отборът е много мотивиран, ще сме по-добри от миналата година​


Австрийците стартираха активно срещата и създадоха първата опасност пред вратата на родния шампион още във втората минута. Филип Висингер комбинира с Лукас Гргич отдясно в наказатеното поле, след което топката беше върната към Висингер, който стреля, но право в ръцете на стража на Лудогорец.

Хубав пас в перспектива получи Кирил Десподов в шестата минута, но българският национал бе изпреварен от вратаря на ЛАСК Гебауер.

Първият четвърт час игра премина с по-активна игра за домакините от Австрия, които опитаха няколко опасни атаки, но до реални опасности пред Кахлина не се стигна.  

В 16-ата минута новото попълнение на Лудогорец Клод Гонсалвеш намери Пиерос Сотириу в половината на домакините, но кипърецът беше затворен от трима бранители на ЛАСК, които не му позволиха да отправи хубав удар.

Българският шампион успя да открие резултата с първата си реална голова възможност в 20-ата минута. Топката беше пратена в половината на ЛАСК, където Каули Оливейра бе изведен на скорост сам срещу вратаря, но реши да комбинира с Кирил Десподов, който беше съвсем сам на празна врата, и безпроблемно реализира за 1:0.

В 35-ата минута ЛАСК беше близо до изравняването. Томас Гогингер беше изпуснат от Джордан Икоко отляво и напредна към наказателното поле на Лудогорец. След това той стреля силно, но и неточно.

Само две минути след това „орлите“ удвоиха аванса си. Каули много добре съумя да открадне една топка от Болер отляво в наказателното поле, след което подаде за Пиерос Сотириу на празна врата и кипърецът отбеляза за 2:0.

В началото на втората част темпото на игра леко спадна и положения пред някоя от двете врати липсваха.

В 58-ата минута обаче Лудогорец бе много близо до трето попадение. Игор Пласутн бе намерен на далечната гледа след центриране отляво, а бранителят свали с глава за Клаудиу Кешеру, но играч на ЛАСК изчисти от голлинията в корнер. След неговото изпълнение Оливие Вердон засече с глава, но над вратата.

„Орлите“ имаха нова възможност за гол в 61-ата минута, когато Бърнард Текпетей изведе сам срещу вратаря Каули Оливейра, но бразилецът не успя да преодолее резервния вратар Николас Полстер.  

Само три минути по-късно българският шампион направи нов голям пропуск. Десподов намери Каули отляво в наказателното поле, а той подаде за останалия съвсем сам Кешеру , но отново стражът на ЛАСК спаси.

В 71-ата минута ЛАСК имаше шанс да намали резултата. Матиас Сукар бе изведен отляво в наказателното поле и опита да намери далечния ъгъл на Кахлина, но топката премина покрай лявата греда на стажа на Лудогорец.

В 75-ата минута се стигна до нов пропуск пред вратата на австрийците. „Орлите“ организираха отлична атака отляво, като Антон Недялков добре проби отляво към наказателното поле и подаде за Кешеру, който шутира, но бе блокиран. Последва кратко разбъркване, но до нов гол не се стигна.

Десет минути преди края на двубоя Лудогорец стигна до трето попадение въпреки многото пропуски. Гонсалвеш изведе по чудесен начин отляво в половината на ЛАСК Вандерсон, а българският национал намери на далечната греда Кешеру, който имаше време да си овладее топката и отблизо да реализира за 3:0.

В 85-ата минута капитанът на домакините Патрик Плоер отправи опасен удар отдясно в пенатерията, но Кахлина внимаваше и изби над гредата в ъглов удар.  

Минута преди края на двубоя футболистите на Лудогорец не успяха да изчистят една топка в наказателното си поле, което позволи на Хонг да я открадне и да комбинира с Адам Григер, който стреля от близка дистанция, но Кахлина спаси. Това бе и последното интересно действие в двубоя.


FT | ЛУДОГОРЕЦ – ЛАСК ЛИНЦ 3:0

1:0 Кирил Десподов 20'

2:0 Пиерос Сотириу 37'

3:0 Клаудиу Кешеру 80'

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 71. Кристиан Кахлина – 22. Джордан Икоко, 24. Оливие Вердон, 30. Игор Пластун, 3. Антон Недялков - 8. Клод Гонзалвеш, 25. Стефан Баджи - 37. Бърнард Текпетей, 11. Кирил Десподов, 95. Каули Оливейра - 19. Пиерос Сотириу

Старши треньор: Валдас Дамбраускас

ЛАСК ЛИНЦ: 36. Томас Гебауер - 6. Филип Визингер, 7. Рене Рейнер, 8. Петер Микорл, 9. Мамаду Карамоко, 14. Хюсеин Балич, 18. Гернот Траунер, 19. Марвин Поцман, 27. Томас Гойгингер, 31. Лукас Гргич, 34. Ян Болер

Старши треньор: Доминик Талхамер