Шампионът Лудогорец успя да надиграе категорично потенциалния съперник в битката за титлата в efbet Лига - ЦСКА, с 3:0 на "Хювефарма Арена" в Разград. "Орлите" не оставиха шанс на съперника си в хода на 90-те минути между двата мача с Астана от Лига Европа и успяха да се реабилитират след поражението с 1:2 в Казахстан.

Руан Секо даде аванс на домакините в осмата минута, докато Сейни Сейнянг си вкара автогол след 33 минути игра на арената в Разград, за да може "зелените" да стигнат до второ попадение в срещата.

През втората част "орлите" успяха да вкарат и трети гол в срещата, като Кирил Десподов беше точен от наказателен удар, за да оформи крайното 3:0 над "червените" в мач от петия кръг на efbet Лига. Лудогорец също така доигра срещата с 10 човека, след като Сонко Сундберг удари с ръка Дюкенс Назон в 74-ата минута.

Същевременно Нестор Ел Маестро продължава да няма победа над съперник, откакто пое столичани, като до този момент е записал две поражения и едно равенство след смяната със Саша Илич, който изведе ЦСКА до второто място и битка за титлата през миналата кампания.

startphoto.bg
98 снимки

Лудогорец беше първият тим, който атакува съперниковата врата и това се случи след по-малко от три минути игра. Тогава "орлите" изпълниха тъч, а Иван Йорданов шутира изключително силно с левия крак, но в обсега на Бусато и бразилският страж на столичани отрази в ъглов удар. Разградският шампион продължи с по-настъпателните действия и реализира атака отляво. Текпетей комбинира с Десподов, който го изведе с пета. Ганаецът шутира силно по диагонала, но Густаво Бусато се прояви отлично и изби в пореден ъглов удар в срещата.

Натискът на "орлите" донесе нужния резултат. Кирил Десподов изпълни пряк свободен удар отляво и реши да центрира в наказателното поле на "червените". Той намери по отличен начин Руан Крус, а Мено Кох изпусна нападателя на ЦСКА и сбърка за пореден път. За стрелеца на разградчани остана да насочи точно топката с глава и той го стори, за да открие резултата в Разград.

След 12 минути игра левият бек на домакините - Сон, намери отлично в наказателното поле на ЦСКА - Клод Гонсалвеш. Португалецът опита успореден пас към Руан Секо, но Християн Петров направи качествен шпагат, за да предотврати втори гол във вратата на своя отбор.

В 14-ата гостите от столицата отговориха с положение в срещата. Дюкенс Назон беше изведен зад отбраната на "орлите", която имаше претенции за засада на хаитянина. Такава не беше отсъдена и той стреля към вратата на Слуга, ала доста анемично и Оливие Вердон догони изчисти топката.

Двуострите събития на терена в Разград продължиха и в 19-ата гостите за сетен път погледнаха по-смело към вратата на шампиона. Тобиас Хайнц имаше възможност да обстрелва и норвежецът го стори с десния крак, ала топката профуча над напречната греда на Симон Слуга.

В 33-ата "орлите" изпълниха хитро ъглов удар и "хванаха на въдицата" своя съперник. Десподов центрира от корнер, а Иван Йорданов пропусна топката между краката си, за да може тя да отиде към Аслак Фон Витри. Нидерландският бранител на Лудогорец стреля с десния крак. Топката отиваше неточно, но се отклони в тялото на Сайнейн Сенянг, след което влетя във вратата на Бусато, който нямаше какво да стори след рикошета в тялото на левия бек на "червените" - 2:0 за Лудогорец.

Лудогорец продължи да бъде по-деен в срещата и няколко удара към вратата на Бусато бяха блокирани след пожертвователна игра от бранители на ЦСКА, за да не се стигне до гол във вратата на столичани. Две преди края на първата част Якуб Пьотровски овладя в половината на ЦСКА и видя с премерен пас Кирил Десподов, който се отскубна от отбраната на ЦСКА. Капитанът на "орлите" отправи изключително тежък изстрел към вратата на Бусато, който с тяло блокира удара на национала на България.

В добавеното време от първата част ЦСКА имаше страхотен шанс да намали пасива си. "Червените" получиха право да изпълнят свободен удар, а сред купа от играчи в наказателното поле беше намаерен Мено Кох. Нидерландският бранител засече от въздуха с десния си крак, но не успя да насочи топката към вратата на хърватския страж.

След почивката Нестор Ел Маестро извади от игра Мено Кох и Тибо Вион, докато на техните места се появиха Иван Турицов и Станислав Шопов. Ивайло Петев пък реши да смени Сон с оглед запазване за реванша с Астана от Лига Европа, а на мястото на испанеца се появи Марсел Хайстер.

Седем след подновяването на играта през втората част Аслак Фон Витри центрира топката в наказателното поле на ЦСКА към Руан Секо. Нападателят опита да играе с глава, но беше маркиран до Иван Турицов. Топката отиде към Бусато, който улови, ала Руан имаше претенции за игра с ръка на Иван Турицов и реферската бригада прегледа ситуацията с ВАР за потенциална дузпа за "орлите".

startphoto.bg
57 снимки

Дузпата беше потвъредена от съдиите, след което Текпетей и Бусато влязоха във физически сблъсъци помежду си. Причината за това бе, че  Бусато се насочи към точката за точката за изпълнение на дузпа, което разгневи ганаеца, който не искаше стражът да навреди на зоната, откъдето трябваше да се изпълни наказателния удар.

Кирил Десподов застана и се разписа във вратата на ЦСКА от дузпата, след което зад гърба на Бусато сложи ръката си пред лицето, макар футболистите на "червените" да не реагираха на тази проява от капитана на "орлите" - 3:0.

След това Кирил Десподов посочи небето, гледайки към вратаря на Бусато, за да утвърди още повече своето попадение във вратата на някогашния си клуб. 

В 73-ата минута от срещата "орлите" останаха с 10 човека след проява на Сонко Сундберг. Шведският бранител на Лудогорец, който пристигна преди броени дни от Левски, беше изгонен, след като удари с лакът Дюкенс Назон в средата на терена и реферът Попов го изгони.

В добавеното време на срещата Лудогорец продължи сериозно с притискането спрямо своя опонент, който откровено доиграваше срещата, макар да трябваше да търси връщане на попадения и за малко Иван Йорданов да вкара четвърти гол в столичната врата.

Халфът на "орлите" отправи удар извън наказателното поле към вратата на ЦСКА и нацели гредата на Бусато.

FT / ЛУДОГОРЕЦ - ЦСКА 3:0

1:0 Руан (8)

2:0 Сейнянг (33-автогол) 

3:0 Десподов (56-дузпа)

Рефер: Никола Попов (София)

Стадион: "Хювефарма Арена" (Разград)

Лудогорец: 12. Симон Слуга, 6. Якуб Пиотровски, 8. Клод Гонсалвеш, 11. Кирил Десподов (К), 16. Аслак Фон Витри, 17. Сон, 24. Оливие Вердон, 26. Ноа Сонко Сундберг, 37. Бърнард Текпетей, 82. Иван Йорданов, 99. Руан Секо

Резерви: 69. Пламен Пепеляшев, 7. Рик Джонатан, 10. Матиас Тисера, 22. Франко Русо, 30. Педро Нареси, 32. Игор Пластун, 44. Марсел Хайстер, 77. Кайо Видал, 90. Спас Делев

Треньор: Ивайло Петев

ЦСКА: 1. Густаво  Бусато, 6. Християн Петров, 4. Мено Кох (К), 13. Браян Кордоба, 7. Джонатан Линдсет, 15. Тибо Вион, 3. Сейни Санянг, 14. Тобиас Хайнц, 11. Матиас Фаетон, 10. Жираир Шагоян, 9. Дюкенс Назон

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 19. Иван Турицов, 20. Асен Дончев, 16. Георги Чорбаджийски, 8. Станислав Шопов, 27. Лазар Туфегджич, 24. Марк-Емилио Папазов, 29. Майкъл Естрада

Треньор: Нестор Ел Маестро