Кондиционният треньор на ЦСКА Кирил Динчев сподели как поддържа формата на "червените" в сложните условия на домашна подготовка. В предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT треньорът разказа любопитни подробности за упражненията, които футболистите изпълняват, и психическото състояние на играчите.

"В момента подготовката основно протича чрез видеоразговори. Още преди седмици изготвихме индивидуални програми за всеки футболист. Започнахме онлайн тренировки на базата в Панчарево, пускаме камерата и показваме упражнения около час - час и половина. Това въобще не се доближава до реалната тренировка. Няма как да ги караме да тичат в апартаментите. Сега наблягаме на стабилизации, на упражнения за сила, за тонус на мускула, включихме и топка", призна Динчев.

Ilian Telkedzhiev, LAP.bg
33 снимки

"Като цяло имат много общи упражнения, защото основата е една. А според индивдуалните нужди имат различни тежести, повторения, различни упражнения. Разделяме ги на групи, като една група от футболисти е между 3-5 човека, продължава между час, час и нещо, а тези, които са с нас, имат много по-голяма интензивност."

Треньорът призна, че футболистите са отговорни към процеса и дори са развълнувани от новия начин, по който тренират. 

"Наистина се стараят и им харесва, защото е нещо различно. Те осъзнават, че няма какво друго да се направи, така че са отговорни. На всички им липсват тренировките. Всеки ден ме питат дали ще почваме, кога ще се случи, какво става. Не мога да отлича някого, мога да ги похваля всички", заяви Динчев.

"Преди да приключим сезона им раздадохме оборудване, така че те имат нормално оборудване за провеждане на нормална тренировка. Стараем се упражненията да бъдат различни, но не трябва да се прекалява. Нстилката в домовете на футболистите няма нищо общо с тревната настилка, затова ги помолих да изберат място, където има килим. Обръщаме процеса на работа. Те работят в 2 кв. м., въпреки че използваме и топка. Обяснихме им, че трябва да има и някакво жонглиране. Точно като тренировка за деца е. Тези упражнения са точно упражнения от школата."

7 снимки

Кирил Динчев призна, че друг важен компонент от подготовката вкъщи е и саморегулацията на храната и отговорност към храненето.

"Трябва да разчитаме на тяхната отговорност. Някои имат раздадени индивидуални менюта, но не можем да налагаме контрол, защото не сме с тях. Не можем да ги мерим, така че разчитаме на тяхната отговорност. Обяснихме им тези неща преди разделянето. Казахме колко отговорен е този период от време и сега трябва да покажат какви професионалисти са, защото сега остават сами."

"Ситуацията им се отразява, със сигурност, но когато ги пуснем и се видят всички на камерите, се шегуват и се смеят, така че това, че са заедно макар и по интернет, е много позитивно за тях. Първите 15 минути ги оставяме да се наговорят и след това започваме."

За финал, кондиционният треньор заяви, че до голяма степен принудителната пауза обезсмисли зимните подготовки на клубовете, тъй като наруши ритъма на игра. 

"Стандартно една подготовка се прави от 4-6 седмици, но ние ще имаме 3, така че ще трябва да форсираме нещата. Мисля, че ще са достатъчни, за да се достигне добра форма за мачовете." 

"Зимната подготовка се обзесмисли. Това е изключително тежък период за футболистите, натоварванията са много силни. Те обичат момента,  в който влизаме в стандартен цикъл, защото тогава мачът ти е основна цел. Сега, когато отново трябва да направят тази подготовка, ще има някакъв негативен ефект, но ще се нагодят към ситуацията", завърши Динчев.