Отборът на ЦСКА съумя да победи с минималното 1:0 Левски в отложено дерби от 13-ия кръг от родната efbet Лига. Единственият гол бе отбелязан в 20-ата минута, когато Али Соу шутира силно с десния крак, а Николай Михайлов категорично не се намеси в тази ситуация по най-добрия начин и не успя да противодейства на гамбиеца. Срещата бе белязана от доста съдийски неточности от главния рефер Никола Попов, който в 74-ата минута изгони заслужено Амос Юга и „червените” доиграха мача с 10 човека. Тиаго Родригес пък изпусна дузпа в 33-ата минута за "червените", която бе несъществуваща, след като реферът Никола Попов отсъди нарушение в наказателното поле на Левски, макар фаулът на Мартин Петков срещу португалеца да бе пред границата на наказателното поле.

По този начин хората на Бруно Акрапович продължават с позитивното си представяне под ръководството на босненския специалист от родния шампионат. "Червените" вече имат 33 точки и са трети, колкото има и вторият Локомотив Пловдив, но носителят на Купата на България е с по-добрите показатели между двата тима. Лидерът Лудогорец е на върха с 36 точки, но и мач по-малко.

Поне за 2020-а година свърши чутовното пропадане на Левски София. "Сините" са с едва 15 точки и заемат деветото място във временното класиране с отрицателна голова разлика (-1).

Бруно Акрапович нареди своите играчи в схемата 3-4-1-2. На пейката за "червените" остави провинилия се Юнус Санкаре, а пред Бусато триото централни бранители бе от Матей, Антов и капитанът Занев. Вион и Мазику действаха като халфбекове, а между тях Жеферсон и Юга спираха "сините" нападения още в средата на терена. Тиаго Родригес пък изпълнява ролята на организатор за завършването на нападенията от Али Соу и Георги Йомов.

Славиша Стоянович пък избира схемата 3-4-3, с която се слави в мачовете си досега като треньор на Левски. Капитанът Михайлов е на вратата, а защитата е изградена от Алекс Петков, Даске и Георги Александров. Мартин Петков и Матео Стаматов ще бъдат бековете в тази постройка, а Райнов и Найденов са двамата дефанзивни бранители. Станислав Иванов, Паулиньо и Найджъл Робърта ще опитат да вкарват голове във вратата на врага на "сините".

 


Преди мача юбилейна фланелка получи Али Соу, за който това бе мач №100 в кариерата с екипа на "червените". Същото се случи и със Станислав Иванов от Левски, който получи от клуба почетен плакет и шалче, след като това е последният му мач за тима от "Герена", след като трябва да премине в американския Чикато Файър.

В третата минута Станислав Иванов нахлу в наказателното поле на ЦСКА, а Юга го маркира и открадна, след което юношата на "сините" се свлече на земята, но нямаше как да бъде отсъдена дузпа в тази ситуация. Три по-късно пък Станислав Иванов центрира от фаул, а Юрген Матей отигра с глава, но към собствената си врата. Мартин Райнов опита да прати топката към "червената" врата, но вместо това удари Густаво Бусато и последва нарушение.

Антон Узунов
100 снимки

В 19-ата минута вратарят на Левски Николай Михайлов действа впечатляващо, предотвратявайки гол за "червените". Амос Юга прати страхотен извеждащ пас в наказателното поле на Левски към Али Соу. Гамбиецът овладя, след като Георги Александров го остави изцяло непокрит и тръгна да минава встрани от вратаря на "сините", но Михайлов блокира топката. Секунди по-късно ЦСКА откри резултата след чудесна индивидуална акция на Али Соу. Гамбиецът се откъсна зад Алекс Петков и Александров и с с удар в средата разпечата "синята" врата. Реакцията на капитана на Левски определено не бе добра, след като вратарят на "сините" просто легна на земята при удара на нападателя на ЦСКА.

В 28-ата миута Амос Юга хвана за врата Ивайло Найденов в средата на терена пред рефера Никола Попов. Нещо, което не остана забелязано от съдията, след което последва само жълт картон за футболиста на "червените".

В 31-ата минута Мартин Петков фаулира Тиаго Родригес пред границата на наказателното поле след блокираната топка от удара на Йомов и не трябваше да бъде отсъждан наказателен удар за ЦСКА. Първо Никола Попов посочи бялата точка, след което си промени мнението и даде фаул за домакините, но в крайна сметка след това окончаетлно взе решение за дузпа. 

Ивайло Найденов и Тиаго Родригес

източник: DIEMA SPORT

Тиаго Родригес шутира мощно в десния ъгъл на Николай Михайлов, но капитанът на "сините" блокира с две ръце и втори гол за ЦСКА не последва. В 35-ата пък изпусналият дузпата Тиаго шутира диагонално от фаул, но Михайлов закова топката пред голлинията.

В 55-ата минута Левски създаде добра атака отдясно чрез Иванов и Петков. Първият центрира остро, а топката се отби в главата на Амос Юга, след което заплашително тръгна към вратата на Бусато, който боксира напред. "Сините" имаха сериозни претенции за дузпа, но такава не бе отсъдена. Три по-късно Брадли Мазику получи топка вляво от Георги Йомов и центрира за Соу. Той бе маркиран и топката бе избита към центъра, но Юга стреля мощно с десния крак, а кълбото премина над напречната греда на Михайлов. Малко след това Найджъл Робърта се обърна много добре и елиминира бранител на ЦСКА, след което стреля от дистанция, но опитът му отиде встрани.

Антон Узунов
68 снимки

Четвърт час преди края на мача Амос Юга изрита в главата Найджъл Робърта, който падаше на земята, след което логично получи втори жълт картон, а той бе втори за него в мача и халфът на "червените" пое към съблекалните преждевременно.

В следствие на червения картон ЦСКА се прибра дълбоко в половината си, а Левски се опита да натисне, като имаше предимство в броя футболисти. Едва в добавеното време на срещата Левски направи силно нападение отляво и Димитров центрира на далечната греда, където Насиру Мохамед бе оставен абсолютно непокрит и отправи удар с глава, но Бусато блокира опита на офанзивния играч на Левски.

Това беше последният мач за двата отбора през календарната 2020-а година, като те ще се завърнат по футболните терени през месец февруари 2021-а година.

FT / ЦСКА - ЛЕВСКИ 1:0

1:0 Али Соу (20)


Рефер: Никола Попов

Стадион: „Васил Левски (София)


ЦСКА (3-4-1-2): Густаво Бусато – Юрген Матей, Валентин Антов, Петър Занев /к/, Тибо Вион   , Жеферсон, Амос Юга   , Брадли Мазику, Тиаго Родригес, Али Соу, Георги Йомов

Треньор: Бруно Акрапович

Левски (3-4-3): Николай Михайлов /к/ - Алекс Петков, Тома Даске, Георги Александров - Мартин Петков, Мартин Райнов, Ивайло Найденов, Матео Стаматов - Станислав Иванов, Паулиньо   , Найджъл Робърта

Треньор: Славиша Стоянович