ЦСКА и Лудогорец изиграха великолепен мач за края на неделната програма на шестия кръг в efbet Лига, завършвайки при резултат 2:2 в голямото дерби на стадион "Българска армия". Попаденията за домакините бяха дело на Жул Кейта и Юнус Санкаре, а за гостите - Алекс Сантана и Ихинио Марин. Двубоят беше игран при в изключително високо темпо, като головите шансове изобилстваха и пред двата тима, но все пак домакините могат да съжаляват една идея повече за изпуснатите точки, след като водеха до 83-та минута. 

Антон Узунов
100 снимки

Още в 4-та минута домакините стигнаха до интересно положение пред вратата на Владислав Стоянов. "Червените" стигнаха до първия си корнер в срещата. Гостите не бяха концентрирани и Валентин Антов беше оставен напълно сам да играе с глава, но ударът му беше много неточен. 

58 снимки

Три минути по-късно дойде и първият точен удар в мача. Юнус Санкаре опита мерника си от около 25 метра, но Стоянов беше концентриран и изби с вещина. 

В 11-та минута обаче, противно на развоя на срещата, Лудогорец поведе. След многоходова комбинация през центъра на "орлите" Доминик Янков някак успя да промуши топката по пътя на Алекс Сантана, който от около 13 метра не сбърка за 1:0.

В 19-та минута дойде и първият спорен момент в срещата. Жул Кейта набра бързо по левия фланг и влезе в наказателното поле. Козмин Моци действа не особено благоразумно, бутайки леко съперника си в гръб. Главният съдия Георги Кабаков обаче остана безмълвен. 

Около 20-та минута обаче положенията отново започнаха да валят пред вратата на Владислав Стоянов. В 20-та миннута, след грешка в разиграване на Лудогорец, Георги Йомов напред отдясно и с атрактивен удар с външен фалц затрудни максимално Владислав Стоянов, който обаче спаси.

 

Минута по-късно беше нацелена и горната греда на вратата на Лудогорец. Георги Йомов се оказа този път отляво, навлезе навътре и стреля към вратата на Стоянов, нацелвайки горната греда.

Десет минути по-късно активността на "червените" произведе пореден отличен шанс за гол.След перфектно изградена атака Али Соу завъртя Козмин Моци по майсторски начин, намирайки след това продължение на нападението към Кейта. Французинът навлезе в наказателното поле, но ударът му в близкия ъгъл не попадна в целта. 

 

Минута преди края на частта играчите на Стамен Белчев отново проклинаха, че не са изравнили. След страхотно разбъркване в наказателното поле, топката стигна до Юнус Санкаре на задната греда, който от броени метри някак не уцели целта.

В началото на втората част натискът на "червените" продължи да е отчетлив, но най-чистото положение в първите 10 минути дойде пред вратата на Густаво Бусато. След размяна на няколко бързи подавания около наказателното поле на ЦСКА Доминик Янков успя да пласира перфектен извеждащ пас към нахлуващия на скорост Каули Оливейра, който сам срещу Бусато не успя да отбележи.

В 71-та минута, след всички пропуснати положения, все пак момчетата на Стамен Белчев получиха своето. Ново центриране на Греъм Кери принуди Антон Недялков да изчисти в ъглов удар. При центрирането Каули Оливейра не успя да изчисти добре и топката попадна в краката на Жул Кейта, който от около 15 метра разстреля Владо Стоянов за 1:1.

 

Три минути по-късно децибелите на "Армията" се вдигнаха максимално, а резултатът беше обърнат на 360 градуса. Поредната "червена" атака по левия фланг означаваше ново възхитително центриране на Жул Кейта за Кери в наказателното поле. Крилото предизвика спасяване от страна на Стоянов, но при добавката Юнус Санкаре не сбърка за 2:1. 

Авансът и радостта за домакините обаче продължиха само 9 минути. След великолепен извеждащ пас към Доминик Янков, българският атакуващ халф свали отлично към влезлия като резерва Ихинио Марин, който стреля от над 20 метра и след рикошет успя да отбележи изравнителното попадение. 

 

В края на мача Лудогорец имаше още едно великолепно положение за гол, но самоотвержената игра на Густаво Бусато спаси едната точка за домакините. Така Лудогорец остана втори във временното класиране с 13 точки след 6 мача, докато "червените", с една по-малко, заемат 3-то място. Изненадващият лидер е състава на Берое. 

ЦСКА - Лудогорец 2:2

0:1 - Алекс Сантана (11)

1:1 - Жул Кейта (71)

2:1 - Юнус Санкаре (74)

2:2 - Ихинио Марин (83)

Ето и съставите на двата тима:

ЦСКА: Густаво Бусато, Пламен Гълъбов, Юрген Матей, Валентин Антов, Жеферсон, Юнус Санкаре, Амос Юга, Брадли Мазику, Жул Кейта, Георги Йомов, Али Соу

Лудогорец: Владислав Стоянов, Антон Недялков, Сисиньо, Козмин Моци, Драгош Григоре, Алекс Сантана, Абел Анисе, Бернард Тектепей, Доминик Янков, Каули Оливейра, Клаудиу Кешеру;