Малко преди заветното влизане в групите на европейските турнири – на тази фаза два от българските представители в Лига Европа – ЦСКА и Локомотив (Пловдив), отпаднаха. Третият предварителен кръг на втория по сила турнир в Европа се оказа непреодолимо препятствие за двата тима.

След съдийски грешки и липса на късмет ЦСКА не успя да се справи със Зоря. Все пак участието в Европа носи финансови постъпления на червените.Сумата, която червените ще получат от УЕФА според правилата на Лига Европа, е 780 хиляди евро. Толкова се полага за тимовете, преминали през първия и втория предварителен кръг и отпаднали в третия. Добавяйки към тях приходите от телевизионни права, които ще бъдат разпределени едва в края на сезона, както и продадените билети, червените могат да достигнат 1 милион евро като приход от Европа.

Локо Пд ще взема по-малко пари. В касата на пловдивчани ще постъпят 540 хиляди евро. Причината е, че носителят на Купата на България започна с един кръг по-късно, директно от втория квалификационен кръг. “Черно-белите“ отпаднаха след две минимални загуби от Страсбург.