Бившият защитник на фалиралия ЦСКА Сивард Спрокел е спечелил делото, което водеше срещу ЦСКА във ФИФА.

Така червените ще трябва да платят на защитника 167 000 евро плюс лихвите от 2015 г. насам, става ясно от решение, което е от 13 февруари 2020 година.  Освен това ЦСКА е глобен от ФИФА с 15 000 швейцарски франка, съобщава Спортал.

След получаване на решението българският клуб има 30-дневен срок, в който да плати дълга към Спрокел и наложената глоба. Ако това не бъде сторено, ФИФА нарежда на БФС автоматично да наложи забрана за регистрация на нови играчи, докато червените не се издължат. От ДК на ФИФА уведомяват, че при отказ на БФС да приложи санкцията, то България ще бъде извадена от турнирите под егидата на ФИФА.

Решението на ФИФА може да се обжалва от ЦСКА пред КАС в 21-дневен срок.

Сивард Спрокел

До делото се стигна, тъй като адвокатите на Сивард Спрокел настояваха ЦСКА да бъде признат за спортен наследник на фалиралото дружество ЦСКА, за да може футболистът да си получи парите от новия клуб. Тезата им е, че този клуб използва името, емблемата, цветовете и стадиона на фалиралия ЦСКА. А също така на сайта пишело, че са припознали купите и титлите на армейците. От своя страна адвокатите на ЦСКА твърдят пред Дисциплинарната комисия, че това не е така и новият клуб е наследник на Литекс.

В крайна сметка ДК към ФИФА признава ЦСКА за спортен приемник на фалиралия ЦСКА що се касае до дълговете на фалиралия клуб.

Световната футболна централа мотивира решението си по следния начин:

Сивард Спрокел

„Първо се приема, че новият Клуб признва, че когато групата предприемачи закупуват компанията „PFC Litex Lovech AD“ - юридическото лице зад клуба Литекс Ловеч - в началото на сезона 2016/2017 г., основната идея е да се поддържа и отразява историческата спортна история на първоначалния Длъжник, който вече е обявен в несъстоятелност. В допълнение се отбелязва, че цветовете, използвани от оригиналния Длъжник и новия клуб, са еднакви, както и логото, адреса и стадиона. Освен това ДК отбелязва, че името на двата клуба е много сходно и че според официалния уебсайт на новия клуб те споделят една и съща история и спортни постижения.

Във връзка с това ДК отбелязва твърдението на новия клуб, че купува определени лога и други търговски марки от масата на несъстоятелността на първоначалния длъжник. Въпреки това ДК взема предвид, че новият клуб твърди, че има различни собственици, лицензи, футболни отбори и юридически права от първоначалния длъжник, което предполага, че първият не може да се счита за наследник на втория.

Сивард Спрокел

Изхождайки от всичко това, а и от решение на КАС, че новият Клуб използва елементи, които съставляват идентичността на първоначалния длъжник, счита, че тези елементи надделяват над аргументите, изложени от новия Клуб. В резултат на това ДК счита, че въз основа на информацията и документацията няма друга алтернатива, освен да направи извода, че новият Клуб, ПФК ЦСКА-София, изглежда е спортен наследник на първоначалния длъжник (б.а. ЦСКА).”

За разлика от Спрокел, други двама кредитори на фалиралия ЦСКА – футболистът Иван Боладо и мениджърът Хоакин Уриарте, няма да получат съответно 270 000 евро и 40 000 евро, въпреки че ФИФА признава тези задължения. Изтъкнатата от ДК причина е, че при защитата на двамата има съществен пропуск – те не са потърсили дължимите им суми в производството по несъстоятелност пред българския съд.

Спрокел е направил това. Там синдик Дора Милева му присъди 19 853 лева, но чрез ФИФА футболистът ще вземе много над тази сума.

Всички засегнати страни имат 21-дневен срок, в който могат да обжалват решенията на ФИФА пред КАС.