Отборът на Етър Велико Търново записа 4-о поредно реми в efbet Лига, като завърши 2:2 у дома срещу Ботев Пловдив. На два пъти „болярите” трябваше да се връщат в мача и за пореден път се доказаха като много костелив орех.

Играч на мача: Даниел Младенов (Етър)

Ботев Пд може и да отбеляза две попадения на „Ивайло”, но със сигурност не може да претендира, че е надиграл съперника. Тодор Неделев откри още в 4-ата минута, а Александър Дюлгеров изравни за домакините към края на полувремето. Точно преди почивката Марко Перван отново изведе пловдивчани напред, докато Даниел Младенов с феноменално воле фиксира крайния резултат.

Треньорът на Ботев: Цената на Неделев е 50 милиона

Росен Кирилов: Искам да съм специалист по победите, а не по равенствата

Във временното класиране Ботев се намира на 6-а позиция с 5 точки от досегашните си срещи. Етър е 8-и с 4 пункта и, за разлика от днешния си опонент, все още не е усещал вкуса на загубата.

На „Ивайло” Ботев демонстрира плашещата си ефективност още в самото начало. Още при първата си опасна атака в 4-ата минута гостите съумяха да открият. Многоходовата акция, преминала през Еберт Кардосо, Тейлон, Антонио Вутов и Лъчезар Балтанов изглеждаше впечатляващо, но не мина и без голяма доза късмет. Още в началото на пасът на Еберт към Тейлон всъщност беше предназначен за Вутов, а опит на защитник да избие топката я прати при Вутов. Той комбинира с Балтанов, който не дотам целенасочено опита да отклони към намиращия се зад гърба му Тейлон. Бразилецът доста непохватно опита да поведе топката, но това се превърна в асистенция за Неделев, който от 6-7 метра с шут по диагонала разстреля Христо Иванов – 0:1.

Етър изглеждаше леко разколебан, но твърде явното прибиране на Ботев в защита позволи на домакините да преоткрият своята увереност. Първата опасна ситуация пред Аргилашки дойде в 21-ата минута, когато Светослав Ковачев сам си създаде възможността. Преотстъпеният от Лудогорец талант получи кълбото отдясно до тъчлинията и с мощна крачка се устреми към дъгата. Оттам последва кинжален шут по диагонала с левия крак, а отговорът на гостуващия вратар беше не по-малко класен.

В 34-ата минута домакините имаха дори по-чиста възможност. Филип ван Арнем безславно загуби топката в половината на Ботев Пд, а Румен Руменов по перфектен начин намери Даниел Младенов отляво в наказателното поле. Нападателят имаше перфектен набор от опции в лицето на Боджадж и Ковачев в другия край на вратарското поле, но реши да завършва сам  и не улучи вратата.

Все пак в 38-ата домакините най-сетне изравниха предвид масирания си натиск. Това се случи след заучено изпълнение на ъглов удар. Красимир Станоев достави центрирането отдясно по атаката, а на първа греда Фло Боджадж се извиси и с глава продължи движението на топката към другия край на вратарското поле. Там в перфектния миг изникна Александър Дюлгеров, за да отбележи дебютното си попадение с екипа на „болярите” – 1:1.

За жалост на етърци те не получиха много време да се радват на попадението си. Само 5 минути след него Ботев като на шега реализира отново. Марко Перван с хубав диагонален пас прехвърли топката по десния фланг, където крайният защитник Филип Филипов напредна и центрира. Неговото изпълнение беше впечатляващо, защото намери Перван абсолютно сам пред вратарското поле и хърватинът с глава опъна мрежата зад национала Христо Иванов – 1:2.

На почивката Ботев освежи атаката си, като Александър Тонев се появи за сметка на безличния Тейлон. Това обаче не доведе до особена промяна в игровото поведение на гостите, докато Етър имаше нужда от само 7 минути игра през втората част, за да изравни за втори път. В 52-ата Станоев опита дълъг пас за Боджадж зад защитата на „канарчетата”, а Филип Филипов пресече и опита да изчисти с глава. Топката попадна у Младенов, който първо укроти на гърди, а после нанесе прекрасен изстрел от 25 метра, който не остави никакви шансове на Аргилашки – 2:2.

След този гол тонусът в срещата значително поспадна, а двата отбора отчетливо заиграха с мисъл да не се допускат грешки в отбрана. В заключителните минути градусът отново се повиши, като първо в 79-ата минута Неделев претендираше за дузпа в полза на Ботев, след като Александър Дюлгеров игра с ръка около границата на наказателното поле при опит да пресече подаването за плеймейкъра. Реферите обаче по никакъв начин не санкционираха ситуацията.

Шест минути преди края Ботев малко щастливо удари и гредата. Това се случи при опит на Тонев да центрира от въздуха. Топката придоби неочаквана парабола и кацна върху гредата над Христо Иванов, а после беше изчистена.

В следващия кръг тежката поредица от мачове за "болярите" продължава, защото те ще гостуват срещу Славия в София. Ботев Пд пък посреща новака Царско село у дома, като до момента "царете" имат една-единствена точка в актива си.

ЕТЪР - БОТЕВ ПД 2:2

0:1 Тодор Неделев 4'

1:1 Александър Дюлгеров 38'

1:2 Марко Перван 43'

2:2 Даниел Младенов 52'

Етър (4-3-3): Христо Иванов /к/ -  Кольо Станев, Артьом Артюнин, Александър Дюлгеров, Здравко Илиев, - Румен Руменов, Красимир Станоев (71' - Йордан Апостолов), Никола Колев (88' - Яни Пехливанов)-  Даниел Младенов, Флорент Боджадж (67' - Иван Стоянов), Светослав Ковачев;

Старши треньор: Росен Кирилов.

Ботев Пловдив (4-4-2): Георги Аргилашки - Филип Филипов, Димитър Пиргов, Радослав Терзиев, Еберт Кардосо - Тодор Неделев, Лъчезар Балтанов /к/ (65' - Кристиан Добрев), Филип ван Арнем, Марко Перван -  Антонио Вутов,Тейлон Кореа (46' - Александър Тонев);

Старши треньор: Желко Петрович.

Стадион: "Ивайло" (Велико Търново)

Главен съдия: Ивайло Стоянов