Легендата на ЦСКА и България Георги Димитров-Джеки бе потърсен от Спортал, за да направи обзор на българския футбол през 2019 година.

Славният защитник изтъкна положителните неща, но не спести и критиките, насочени най-вече към по-богатите клубове и работата в тях.

“Нещата са ясни. Никой не участва в Европа с изключение на Лудогорец. Това е някаква лутаница. Най-добре сме на празниците, когато трябва да се снимаме. Да, чувам, че говорят, че има някаква интрига. Изпадащият е почти ясен. За титлата интрига има само в точките. Отборите нямат никаква яснота как да се развиват. Лудогорец е единствн, който има яснота какво прави.

Левски и ЦСКА постоянно крият нещо. То е ясно, че ако вземат някой чужденец, той ще е неизвестен. Много малко български футболисти имат качества за водещите отбори. Така наречените два гранда нямат титла от 10 години. Не знам дали имат и купа. Тази на ЦСКА от “В” група е ясна. Те не се развиват. Нямат класа. Лудогорц не показва страхотни игри, но ги бие с класа. Имат 4-5 по-добри футболисти, а когато нещо не върви - веднага взимат мерки. Без класа не става. Не е само до парите. Глупав човек може да вложи 200 млн. и пак да не постигне нищо”, започна Георги Димитров, след което продължи:
 

“Не може всяка година да взимаш по 10-15 футболисти и нито един от тях да няма класа. Чета, че Вашку да Гама искал Жеферсон. Не знам какво ще работи там. Той прилича на наемен убиец. Това е смешно. Те да не искат да изпаднат? Той не играе в България, а ще го везмат във Вашку.


Стадионите са празни. Левски направи два терена с изкуствено покритие и започнаха да се хвалят все едно са вложили 1 милиард.

Важни са резултатите. Хората искат да гледат динамичен футбол. А нашите футболисти тичат с под 32 обората в минута. Нямат физически данни и никаква идея за играта. Това е лошото.

А клубовете търсят причините там, където не са. Трябва да се търсят и създават футболисти.

Искат да станат шампиони, но никой не знае как. Как да стане с елементарни футболсти - днес е резерва, после го изпратят някъде, след това не го искат. Трябва да имат 5-6 основни футболисти, които да играят няколко години.

Никой не ползва наши футболисти, не ги искат никъде. Пътуват насам-натам и след шест месеца ги върнат. Въртят се 20-30 български футболисти в първенството и само обикалят отборите. Това са ненормални неща. Как да изградиш отбор? Само приказки и нищо.


Как да стане и в националния, когато нямаме класа? Хубчев опита да извлече максимума и бяхме близо да завършим първи в Лигата на нациите. Краси Балъков опита да промени нещо, да могат да играят с топката, но не беше моментът. Видяхте какво се случи.

Само се говори за пари, че отборите нямат средства. По-малките клубове трябва да разчитат само на български футболисти. А и те взимат чужденци. Дунав и Ботев (Враца) шампиони ли ще стават?

Хората искат да гледат момчета от техните региони. Какво ги интересуват чужденците, те играят без желание.

В нашия футбол няма никаква динамика. Не знам как ги тренират. Нямат желание, а всички са се вторачили в парите. И затова са виновни ръководствата. Трябва да рискуват. Да налагат млади момчета. Каква полза, че Божинов играе в Ботев (Враца)? Ако играе в Левски или ЦСКА - да. Беше голям футболист, но никаква полза, че e в Ботев (Враца).


Радваме се на Димитър Илиев и Георги Илиев. Та те са пешеходци. Каква полза от това? Ще поставиме рекорди на Гинес ли?”, коментира Джеки.

Защо никой не може да измести Лудогорец от върха?

“Там има няколко класни футболисти. Клубът е добре организиран, има база. Назначението на Върба е добър ход. Мисля, че ще бъде най-доброто попадение от всички треньори досега. Гледам, че е сериозен човек и ще предприеме нещата, които трябва да се предприемат, защото отборът не върви така, както трябва. И те подхожат в определени мачове несериозно. Губят точки вкъщи.”

Защо през тази година Левски изпревари ЦСКА-София?

“ЦСКА тръгна с нагласата за шампионска титла, а в първите два кръга загуби вкъщи пет точки. Левски има добър треньор. Футболистите спазват схемата, но ги нямат изпълнителите и невинаги им се получава. Без добри изпълнители - не става. Трябва и добър треньор, и добри футболисти. При нас в повечето случаи ги няма и двете. Сега Левски постъпва по-добре. Привлякоха Славчев, който е добър за България. Ако вземат и Ивелин Попов, който каза, че би работил с Хубчев, ще бъде трудно на Лудогорец.”

За българското първенство:

“Гледам българското първенство, но това е мазохизъм. Като гледаш нашите мачове, имаш чувството, че се играят по цял ден, а то - 10-а минута. Европейските свършват на един дъх. С ВАР ще ни трябват 3 дни да изиграем един мач. Ще прегрее системата.

И на мен ми се иска да вървим добре, а не да говорим за миналото. Да коментираме хубавите неща. Но те са много малко. От 30 години нещата вървят все надолу.

Нашите футболисти не са готови физически. Няма добър контрол върху топката. Играе се на бавни обороти.

В европейския и световен футбол също има застой, качеството намалява. Това ще се засили след отказването на Меси и Роналдо, но клубовете работят, опитват се да променят нещо. При нас си е все едно и също. И преди 30 години не бяхме равностойни на силните отбори. Пак не можехме да играем с германци и англичани, но не ни липсваше желание. И тогава бяхме спрели в сравнение с тях, но сега е още по-зле. Футболистите ни тичат назад. Виждате колко динамично играят в Англия. Ако излезе наш отбор срещу тях, дори не може да им пречи.”


Кои футболисти от родното първенство би отличил?

“Един Неделев, който има качества, но не и характер. Задоволява се с малкото. Не иска да продължава напред. Ако иска да се клатушка леко, няма проблем. Има качества, но не иска да израства. Вкара красив гол и после си го гледа цял месец. Сам си е виновен. Иначе има страхотни качества, но не можеш да играеш като пешеходец, на ходом.

Станислав Иванов от Левски има желание. Израства и играе със самочувствие. Прави му чест, че вкарва голове. Играе сякаш е от дълги години в отбора. Другите играят като смачкани. Няма тази физика, а днешният футбол е основно физика, но на мен им харесва.”


Пречат ли си ЦСКА-София и ЦСКА 1948 за изграждането на силен ЦСКА?

“Нали едното ЦСКА е във Втора лига, а другото - в някаква Висша лига. Излез и покажи на терена, че си по-добър. А не винаги да се оправдаваш с нещо. На тях все някой им пречи. Нали знаете, че рибата винаги се вмирисва откъм главата.”