Отборът на ЦСКА записа поредна победа в efbet Лига. „Червентие” на Саша Илич се наложиха с 1:0 над Септември, но успехът им не дойде никак лесно. Единственият гол в мача бе дело на Дюкенс Назон, който обаче породи сериозни полемики. Нападателят на символичните гости се разписа в 42-ата година, но футболистите на Септември и щабът на тима имаха сериозни претенции към начина, по който бе подновена играта от Юрген Матай. 

Играчите на Септември извадиха топката извън терена, за да може да се окаже лекарска помощ на Ачков, който бе паднал извън терена след единоборство с Турицов. Матай побърза да изпълни тъча и комбинира с Назон, въпреки че футболистите на домакините очакваха топката да бъде върната в тяхно притежание. Нападателят напредна в половината на Септември и останал сам срещу Шейтанов, не срещна трудности да се разпише. В крана сметка попадението на Назон се оказа единствено и победно за „червентие”.

С прибавените три точки към актива си, ЦСКА дръпна на шампиона Лудогорец в класирането с четири пункта. Разградчани обаче са с мач по-малко, който ще се играе във вторник, когато „орлите” се изправят срещу Левски в дербито на кръга.

start-photo.bg
99 снимки

Мачът на стадион „Васил Левски” започна по-добре за символичните гости, които в първите минути успяха да наложат териториален превес. Първият точен удар в двубоя дойде в 6-ата минута, когато ЦСКА стигна до корнер пред вратата на Шейтанов. Шопов центрира от ъгловия удар, а Амос Юга надскочи всички и стреля с глава. Ударът му обаче бе твърде слаб и не затрудни вратаря на Септември.

Мнението на Саша Илич след мача

​Шеф на Септември попиля капитана на ЦСКА

Филипов: Не се гордея с тази победа

Неспортсменският гол, с който ЦСКА спечели 

Постепенно футболистите на Светослав Петров започнаха все по-често да поглеждат към вратата на Густаво Бусато. В 10-та минута Мартин Петков се опита да стреля изключително красиво към вратата на „червените”, но без особен успех. Юрген Матай не успя да се справи много добре след подаване отдясно, а от това се възползва Петков. Халфът на домакините стреля със задна ножица, но твърде неточно.

Последва далечен изстрел на Джонатан Линдсет, който рикошира в тялото на негово съотборник и профуча покрай десния страничен стълб на вратата на домакините. В ответната атака Мартин Стоянов центрира опасно пред Бусато, но Петков се размина с топката и не успя да отправи изстрел.

ЦСКА стигна до нов корнер пред Шейтанов в 24-ата минута. След центрирането в наказателното поле, Дюкенс Назон падна в наказателното поле с претенции за дузпа, но реферът не се подведе. Все пак ситуацията бе прегледана с ВАР, но последствия не последваха.

В ответната атака Септември бе много близо до откриването на резултата. Димитър Костадинов се озова очи в очи с Бусато, но бразилецът излезе предвидливо, скъсявайки ъгъла пред нападателя на домакините и спаси удара му.

В 40-ата минута, меко казано странно решение на главния рефер Красен Георгиев, нажежи страстите на стадион „Васил Левски”. Брадли де НОйер се понесе по левия фланг, но бе задържан за фланелката от Мартин Стоянов. Съдията обаче подмина ситуацията и дори не отсъди нарушение. Това предизвика гневна реакция от щаба на ЦСКА, а старши треньорът на гостите Саша Илич получи официално предупреждение.

Само две минути по-късно резултатът в мача бе открит от Дюкенс Назон. Попадението обаче предизвика сериозни полемики. Играчите на Септември изчистиха топката в тъч, за да може да бъде оказана лекарска помощ на Ачков, който обаче бе извън пределите на терена. Юрген Матай изпълни бързо страничното хвърляне, извеждайки Назон отдясно. Нападателят напредна и останал сам срещу вратаря порази целта.

На почивката старши треньорът на ЦСКА – Саша Илич, извърши две промени в състава си, като в игра се появиха Тобиас Хайнц и Маурисио Гарсес. Символичните гости взеха инициативата още от първите минути през втората част, но трудно стигаше да чисти положения пред вратата на Шейтанов.

В 55-ата минута стражът на Септември бе напът да сътвори сериозна глупост, излизайки да пресече пас към Гарсес. Шейтанов се озова извън наказателното поле и понечи да играе с глава. Той обаче не бе убедителен и не успя да изчисти добре. Гарсес овладя, но защитник на Септември притича и не позволи на футболиста на ЦСКА да стреля към опразнената врата.

Малко по-късно Назон пробва да изненада вратаря на домакините с далечен удар, но изпълнението му бе крайно неточно.

Дванадесет минути преди края ЦСКА бе много близо до удвояване на преднината си, но късметът покри символичните домакини. След центриране от свободен удар отдясно, Гарсе се пребори за топката и след като се освободи от опеката на бранител на Септември, центрира във вратарското поле. Браян Морено стреля мощно, но за негово нещастие топката срещна напречната греда. Последва добавка от страна на Жеферсон, който също не бе точен.

В крайна сметка ЦСКА успя да запази крехката си преднина до последния съдийски сигнал и да запише седма поредна победа като гост в елита.

„Червените” вече събраха актив от 53 точки и ще останат на първото място в таблицата независимо от останалите резултати в кръга. Тимът на Септември пък остава на 13-а позиция във временното класиране.

FT | СЕПТЕМВРИ – ЦСКА 0:1

0:1 Назон 42'

21 кръг, efbet Лига

Стадион: „Васил Левски”, София

Рефер: Красен Георгиев

Септември: 12 Димитър Шейтанов, 5 Асен Георгиев , 10 Димитър Костадинов4 Иван Арсов, 23 Йоан Гаврилов, 26 Константин Чешмеджиев, 3 Мартин Петков, 11 Мартин Ачков, 14 Мартин Стоянов, 18 Петър Чуич,25 Себастиан Якубяк

Старши треньор: Светослав Петров       

ЦСКА: 1 Густаво Бусато, 6 Християн Петров, 21 Амос Юга, 2 Юрген Матей , 19 Иван Турицов, 5 Брадли Де Нойер, 26 Кареасо , 8 Станислав Шопов, 7 Джонатан Линдсет, 23 Жираир Шагоян, 9 Дюкенс Назон

Старши треньор: Саша Илич