В последните месеци ВАР е широко дискутиран проблем. Дали решенията на база видеоповторения помагат максимално спазване на правилата или правят играта бавна, мудна и се губи тръпката? Дискусиите по темата със сигурност тепърва предстоят и ще продължат дълго.

Нека обаче се върнем 15 години назад, когато на стадион „Бончук“ в Дупница имаше реална възможност да видим първото съдийско решение взето на база видеоповторение. За какво става въпрос? На 7 ноември 2004 година на градския стадион един срещу друг се изправят отборите на Марек и ЦСКА. Домакините, водени от Вили Вуцов, а гостите - от Ферарио Спасов. Мачът започва повече от добре за дупничани и с два гола на Станислав Руменов в рамките на 60 секунди, между 12-ата и 13-ата минута, те повеждат с 2:0, а Вили Вуцов прави уникално шоу разхождайки се по козирката на резервната скамейка.

До края на полувремето ЦСКА намалява резултата с гол на Емил Гъргоров, но шоуто тепърва предстои. В 53-ата минута след центриране от дясно на Йордан Тодоров Стойко Сакалиев скача и в стил „Марадона“ с ръка продължава топката към Костадин Хазуров, който я вкарва в мрежата. Реферът - Галин Москалев зачита попадението, а футболистите на Марек веднага му се нахвърлят основателно. Вили Вуцов също е афектиран от решението. Срещата се предава директно в ефира на БТВ, а собственикът на Марек - Стефан Милушев слезе на пистата и изгледа повторенията на една от камерите на телевизията. Подканян от Милушев, реферът няколко пъти се приближава до камерата с намерение да види повторение на ситуацията, но така и не се осмелява, защото реално тогава това е забранено.

Въпреки разговорите на Москалев разговаря със своя асистент Йордан Гулев решението не се променя. Журналистите и операторите на телевизията ясно подсказват на Мускалев, че е сбъркал, но той в крайна сметка зачита попадението и мачът завършва 2:2, а Вили Вуцов е изгонен от скамейката.

Междувременно футболистите на Марек опитват да накарат Стойко Сакалиев да признае вината си, но той така и не намира кураж.

„Ето в такива моменти е добре да се разрешат видеозаписите и във футбола“, репликата на коментатора на двубоя тогава - Алекси Сокачев години преди това наистина да се случи.

Спорната ситуация е между 3:50 и 8:50 минута във видеото.