Забраната за продажба на билети в деня на големите дербита отпада. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия в четвъртък, съобщава „24 часа”.

Досега при най-рисковите мачове, които са и най-посещавани, организаторите на големите футболни дербита нямаха право да продават билети в деня на мачовете. Броени часове преди мачовете талони можеше да се купят само онлайн с банкова карта. Мотивите на законодателя бяха, че така няма да има струпвания и напрежение пред касите в деня на мача.

Няколко футболни клуба обаче сезираха Министерството на младежта и спорта и парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, защото забраната създава затруднения за футболните фенове.

Затова шефът на спортната комисия в парламента Славчо Атанасов и спортният министър Красен Кралев организираха дискусия, на която бе решено, че текстът трябва да отпадне, защото има нужда от по-широк дебат и прецизиране.

Освен забраната за продажба на билети в деня на дербитата отпада и продажбата на персонализираните входни талони, за които преди мача се изискваше и представянето на лична карта. Забраната за продажба на билетите и персонализираните входни талони обаче няма да отпаднат напълно. В момента работна група изготвя проект на нов Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия и предстои те да бъдат включени в него, но текстовете ще бъдат прецизирани.