Българската Професионална футболна лига (ПФЛ) ще започне проект по икономическото образование и мениджърско развитие на млади надежди в родния футбол, обяви президентът на ПФЛ Валентин Михов. Обучението е по икономика до степен бакалавър и ще се провежда от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"Нашата цел е да инвестираме в хора, които след футболната си кариера ще допринесат за развитието на спорта в България", заяви Михов, който е бивш футболист, настоящ футболен деятел и специалист в сферата на икономиката. Той добави, че целта е още тази година да бъде сформирана група от близо 20 зрелостници, като трима от тях ще бъдат на петгодишна пълна стипендия от ПФЛ.

Семестриалната такса по икономика във ВУЗФ е 900 евро на семестър, но групата от бъдещи спортни икономисти ще бъде подпомагана активно от ПФЛ. За да попаднат в програмата, младите таланти на българския футбол трябва да имат желание за развитие, защото "с прости хора не се управлява", каза лично Валентин Михов.

Президентът на ПФЛ добави, че ще се работи с клубовете, които след края на кариерата на своите юноши ще имат възможността да ги привлекат в щабовете си.

ВУЗФ предлага програми по "финанси", "застраховане и осигуряване", "счетоводен контрол", "бизнес мениджмънт", "бизнес информатика", "маркетинг и финансов мениджмънт на английски език" и други. За футболистите е създаден раздел "финанси на спорта", който те ще могат да специализират в четвърти курс.

"Икономическото образование е приложимо във всяка една сфера на бизнеса и живота, както и в спорта. Така ще подготвим бъдещите управленски кадри да преодоляват проблеми, свързани с финансовия мениджмънт и управлението в спортната сфера. Със стипендията, която отпускаме, искаме да стимулираме младите хора в България да получат елитно и качествено образование и да се реализират успешно в професионален план", обясни доц. д-р Григорий Вазов, който е ректор на ВУЗФ.