БФС е създал уникална организация за предстоящия утре конгрес за избор на ръководството на футболната централа. Всички шестима кандидати за президент ще присъстват в Зала 1 на НДК, пише „Мач Телеграф“. Както е известно, преди няколко дни Димитър Бербатов се оплака, че не знае дали ще може да присъства в залата.

Нещо повече – за всеки от кандидатите ще има отделно кабинка, в която има монитори и дори кетъринг. Може да се вземат и двама човека от щаба, което значи, че до Бербо могат да са другите „два коня от каляската“ - Мартин Петров и Стилиян Петров. Също така претендентите за шефското кресло на БФС могат да излязат и да се изказват пред делегатите. Право на глас, както вече стана ясно, имат 508 клуба. Първоначално това са били 531, но 6 не са си плащали членския внос и са изключени от БФС. 17 клуба обаче не са излъчили своя делегат и заради това в крайна сметка са останали 508.

Какви обаче ще са противоепидемичните мерки? На конгреса ще се влиза само по три начина – със сертификат за ваксина, за изкаран коронавирус и с PCR тест. Тъй като някои от делегатите идват от села и няма как да си направят тест, пред НДК ще има два пункта за бързи тестове. Резултатите им излизат за 15 минути. Ако някой от делегатите е положителен за COVID-19, то клубът губи правото си на глас, защото въпросният човек няма как да бъде допуснат вътре. В Зала 1 на НДК ще има около 600 човека. Капацитетът на залата е 5000 човека, така че има достатъчно място за всички, като те ще стоят през 2 седалки. Самият конгрес започва в 10:00 часа, но делегатите са повикани по-рано, за да може да минат всички процедури преди това и най-вече тестуването за коронавирус, което ще отнеме време. РЗИ няма да се занимава с конгреса под никаква форма, заради това от БФС са наели специална фирма, която ще следи за спазването на противоепидемичните мерки. Организаторът на конгреса – футболният съюз, носи наказателна отговорност за всеки заразил се на събитието (б.а. - ако има такива). Точно заради това ще се следи внимателно за спазването на мерките.

Иначе е ясно, че на конгреса ще има представители на ФИФА и УЕФА, какъвто е редът. Общо гостите ще бъдат около 50 човека, а събитието на 12 октомври ще струва 400 000 лева.

Още новини - четете в днешния брой на "Мач Телеграф"