Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви, че оценява високо работата си начело на централата за последните 16 години. Това заяви бившият вратар преди извънредния конгрес за избор на ново ръководство на централата на 12 октомври.

Михайлов си постави оценка пет по шестобалната, а за прозрачност и липса на корупция - две шестици. Снощи България падна от Литва с 1:3 в Световните квалификации и разговорът започна оттам.

"Когато гледаш такъв мач, не е приятно. Но така или иначе президентът на БФС е длъжен да осигури условията на тези мачове, подготовката и т.н. Дали са 16 годините без участие на голямо първенство, или 2, това няма никакво значение. Поколенията се сменят, треньорите се сменят. България е малка държава и така или иначе, чакаме да се появят тези поколения. И чакаме треньорът така да сглоби отбора, че да се класираме на голямо първенство".

"Треньорите имат най-добрите условия, в националния отбор има условия. Ние работим най-активно. Вижте Унгария - с тези държавни инвестиции колко пъти се класира и как се представя сега националния им отбор. Ние сме малка държава, вижте тези като нас, с 5-6 милиона население", заяви Михайлов пред bTV.

Михайлов се върна след близо година и половина в активна оставка, като казва, че това е бил моментът на катарзис- дали да продължи ири не.

"Дали имаше момент да се откажа? Имаше такъв момент и това беше, когато си подадох оставката преди две години. И с външно помощ, и аз го усетих. Но така или иначе, стоейки отстрани година и половина, видях свои грешки и грешки на управлението. Видях, че може да се направи още. И затова реших да се върна. Аз мога да дам това, което хората в залата знаят какво съм дал.

"С опита, с поуките от грешките, да се случват нещата и да има една стабилност. От другата страна виждаме едно агресивно поведение. Трябва промяна, но дали е за нещо по-добро, или е просто стани да седна".

"Една от хипотезите е да се свика такъв конгрес, е една трета от клубовете да искат такъв конгрес. И една трета от клубовете вкарват тази подписка в ИК. От тези 190 клуба, 35 не бяха редовни. И ние свикахме редовен през март догодина. Но съда прецени, че трябва да се проведе. Ще бъде трудно, защото трябва да се адаптираме към ситуацията.

lap.bg
21 снимки

"Урните за гласуване винаги са били в залата. Делегатите си избират комисии, които броят гласовете, така че няма как да има манипулации. Хората са били и знаят как минават конгресите. Досега няма обжалване на конгрес от нито един делегат. Да, Любо Пенев седеше отвън, където му беше отредено място. Сега ще бъдат всички кандидати в залата, за да са доволни всички.

Самият дневен ред, който е внесен, не предполага как ще се управлява без програма, а също така и без бюджет. Не знам защо някой толкова иска да прави конгрес, като ги няма тези неща".

"Мандатността се решава от конгреса, този Устав не е направен за Боби Михайлов. Дълги години в УЕФА и ФИФА нямаше мандатност. Сега има- първият е осем години, вторият и третият, на които имаш право, са по 4 години. Аз не се връщам като само цел. Аз се връщам заради футбола, за да се внесе някакво спокойствие във футбола, а не това, което гледаме по всички видове медии и спор между бивши и настоящи колеги и вадене на компромати, много лъжи и т.н.

След това той обясни и как са се случили нещата около сградата на БФС на улица "Иван Асен", а след това и начина на строежа на базата в Бояна.

"Сградата на Иван Асен? Тегли се кредит 5 милиона лева. Имаше период, в който се появи проблем с изплащане на сумите при вече спечелен наш проект, случи се нещо с човека- грузинец беше. Тогава заложихме тези пари, които са от УЕФА, за да можем да плащаме на фирмите, които работят, защото сроковете текат. Имаше доста пари, които покриват строителството, но банките са доста консервативни и искаха да има ипотека на недвижим имот. Януари 2020- сградата "Иван Асен е на БФС", т.е кредитът е върнат.

За строежа на базата в Бояна:

"През 2012-а сме одобрени за тази база. 2012-а получаваме разрешително за строеж. Имаше три дела, които са спечелени от държавата. Проектът е след 30 години сградата остава в полза на държавата. Това писмо от Платини е пита защо не строим, а ние не го правим, защото разрешителното не е влязло в сила. Така че през 2014-а година започнахме строежа.

"Делата се водеха и от инвеститора, и от държавата. Това писмо е по-скоро за подпомагане българските власти по-бързо да завършат всички проблеми с документацията и да се започне.

За заплатата, която взима той отказа детайли. На въпрос защо заплатите на президента и на премиера на страната се знаят, той отговори:

"Те са държавни служители президента, премиера. Никой не работи без пари. Взимам по-малко от треньори, но взимам, колкото ми гласува изпълкома.

Накрая беше попитан и каква оценка би си поставил по три въпроса.

"За 16 години си пиша оценка 5 за моята работа. За прозрачност на организацията БФС - 6, напълно прозрачна. За борба с корупцията- 6, защото няма корупция. 80 милиона лева е бюджетът на БФС, но това не е бюджетът на футбола, а е за 4 години и включва организационните разходи за всички национални отбори. БФС не взима нито една стотинка от държавата", завърши Михайлов.