Георги Аспарухов, известен още като Гунди, е един от най-легендарните ни футболисти. Той е символ на Левски и една от най-запомнящите се фигури в родния футбол. Гунди се отличава с изключителни голови инстинкти, технически умения и способност да въодушевява публиката със своите изяви на терена. Тази статия е вдъхновена от игралния филм „Гунди – Легенда за любовта“.

30 юни 1971 г. е най-тъжният ден в историята на Левски. На тази дата в катастрофа на Витиня загиват футболните легенди Георги Аспарухов и Никола Котков. Оттогава до днес паметта им е почитана всяка година на този ден.

Как се стига до катастрофата? Във въпросния ден в 9:30 Гунди и Котков тръгват за Враца, където са поканени да уважат 50-годишния юбилей на местния Ботев. Няколко дни по-рано Аспарухов получава червен картон в дербито с ЦСКА и е наказан за следващия мач на Левски. Затова и получава разрешение от треньорите да пътува до Враца. Във въпросния ден сутринта двамата се качват в бежовата кола на Гунди, марка „Алфа Ромео“ и регистрационен номер СГ9999. По пътя Аспарухов спира на Витиня, за да зареди бензин. Там непознат мъж ги моли да го качат и те се съгласяват. После подава банкнота от 10 лева и оставя рестото от 80 стотинки на жената в оранжева блуза и синя престилка от обслужващия персонал. Въпреки опитите й да му върне остатъка, той пали двигателя и тръгва. По-късно, когато научава тези подробности, майката на Аспарухов с въздишка отронва: „Да беше се проявил като скъперник, та да се забави още малко за тези 80 стотинки. Тази минутка можеше да го спаси...“

На 52-ия километър от София към 11.30 часа колата им се забива в камион с ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфа-та оставя цели 30 м следи от гумите, но и това не помага. Средната част на купето се забива в резервоара на камиона и пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне и автомобилът и пътниците в него изгарят.

Така трагично загива Георги Аспарухов заедно със своя съотборник и приятел Никола Котков. Едва на 28 години Гунди напуска този свят.

България потъва в скръб, а Гунди и Котков са изпратени от над половин милион души на погребението, което е на 2 юли.

През 2021-а, когато се навършиха 50 години от смъртта на двете легенди, на мястото на катастрофата бе поставен монумент с ликовете на Гунди и Котков.

Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.