Георги Аспарухов безспорно е един от най-легендарните ни футболисти. Той е символ на Левски и една от най-запомнящите се фигури в родния футбол. Гунди се отличава с изключителни голови инстинкти, технически умения и способност да въодушевява публиката със своите изяви на терена. Тази статия е вдъхновена от игралния филм „Гунди – Легенда за любовта“.

Специалистите винаги са казвали, че ако не са били хроничните контузии, Георги Аспарухов-Гунди е щял да постигне много повече в кариерата си. Истината е, че от 1966 г. той постоянно се бори с тях, тъй като често става жертва на грубата игра на съперниците. Заради травмите играе контузен не само у нас, но и на световните първенства в Англия и Мексико.

Малцина сигурно не знаят, че Гунди е принуден да претърпи операция на глезена, а в последните няколко години играе със специално изработена за него ортопедична обувка. Отнема му доста време да свикне с нея, но успява и продължава да бележи.

След най-силната му година (1965) започват сериозните здравословни проблеми. Гунди все по-често пропуска мачове, а лекарите стават негови приятели. Болките в глезена на левия крак трудно се издържат и се налага да пътува до Виена за консултация с тогавашното светило в ортопедията - професор Роберт Йеленек. За съжаление визитите до австрийската столица зачестяват, като е принуден да се подлага и на лечение с инжекции, което понякога продължава по една седмица – от мач до мач. В началото процедурите са много болезнени, но после чувства подобрение.

„Ако човек види състоянието на крака на Аспарухов, ще си обясни неубедителните му игри напоследък. Но и ще си зададе въпроса защо съдиите не са по-строги към грубите защитници, които не спират да го малтретират. Едва ли някой може да преброи по колко пъти е събарян, блъскан, ритан и удрян във всеки от мачовете“, пише по онова време вестник „Отечествен фронт“.

Така заминава контузен за Мондиал 66 и европейските медии го отбелязват още преди шампионата. Дори преди отборът за замине за Англия, той отново ходи до Виена и е предупреден, че операцията е неизбежна. Никой обаче не може да си представи националния отбор без него и той е включен в състава. Въпреки това все пак успява да отбележи гол, и то какъв – във вратата на домакините, за който се говори и до днес. Веднага след Мондиала тръгва за Виена, където е опериран. Левият му глезен е в кошмарно състояние, а след интервенцията професор Йеленек дълго се чуди как изобщо е могъл да играе в това състояние.

На 16 август 1966 г. Аспарухов се завръща от Австрия щастлив, че операцията е минала успешно и ще може да играе след няколко месеца. Дългоочакваното завръщане на терена е на 4 декември, а „Герена“ се пръска по шевовете. „Сините“ повеждат с 3:0, но десет минути преди края Гунди напуска контузен. За радост на всички, травмата е лека.

Контузии го преследват и през пролетта на 1967 г. Появяват се проблеми със стъпалото на десния крак, заради които се подлага на ежедневни масажи и процедури. Обсъжда се втора операция, но в крайна сметка се стига до вариант със специално изработена за него ортопедична обувка, която да намали болките му.

И на Мондиал 70 заминава невъзстановен и това е причината да остане резерва в първия мач с Перу. При 3:2 за съперника обаче влиза 15 минути преди края, но не успява да отбележи.

През сезон 1970/71 Аспарухов е на терена м едва 50 % от мачовете през сезона (16 мача) заради продължаващите контузии. Възстановява се и започва да играе в края на първенството, но вече е много чувствителен към грубостите. На мач с Локомотив Пд реагира остро на фал срещу него, но реферът му спестява червения картон. За да дойде и последния мач за сезона, който за Гунди се оказва наистина последен. Срещу ЦСКА нервите му отново не издържат на грубостите и този път е изгонен.

“Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.