Няколко основни насоки за работа в близко бъдеще начертаха участниците в първата сбирка по повод инициирането на Източноевропейската футболна лига (ИЕФЛ) или популярната у нас още под името "Балканска футболна лига".

Ето по-интересните от тях, които бяха предложени в началото на втората част от днешната програма.

Спортно-техническият директор на ЦСКА Драголюб Симонович обърна внимание на спортно-техническата полза от цялата тази инициатива. “Задължително е този евентуален бъдещ турнир да вдигне нивото на футбола в нашите страни. Нека бъдем честни – в момента то е слабо, играем слаб футбол с малки изключения. По този начин лъжем феновете си, лъжем президентите си. Трябва да върнем публиката по стадионите, трябва играчите да вдигнат нивото си. Трябва също така треньорите да се усъвършенстват, като се изправят срещу качествени колеги един-друг. Така ще се появят и спонсорите, но първото и най-водещото за нас трябва да бъде идеята за вдигане на спортно-техническото ниво на футбола в региона” – заяви Дуци Симонович.

Бе обявено, че следваща седмица в София на разговори ще пристигне лично и босът на турския Бурсаспор, който е бил възпрепятстван да дойде днес, поради здравословни проблеми.

Представителят на Левски Константин Баждеков пък настоя, че с най-голям приоритет е влизане в бърз контакт с УЕФА. “Основното тук е да се обединим около идеята, че без УЕФА нищо няма да се получи. Трябва да започнем да се виждаме с тях, безсмислено е на този етап да разработваме някакви паралелни структури, след като европейската централа има вече разработени такива и ние можем да ги ползваме. Знаете, че ако имаме благословията на УЕФА, ще дойдат и големите спонсори, ще бъде далеч по-лесно. Нека най-напред сондираме какво е настроението в УЕФА, спрямо нашата инициатива и след това да пристъпваме към каквито и да е други стъпки. Това ще доведе и до много по-мащабно и широко присъствие, отколкото е на тази първа сбирка днес. Имаме нужда от много по-мащабно присъствие, но това без УЕФА няма как да стане”.

Административният директор на ЦСКА Димитър Димитров пък заяви, че е нужно този турнир да бъде част от структурите н УЕФА. “Защо не, той скоро да се нареди веднага след Шампионската лига и турнира за Лига Европа?”.

Бе даден за пример и вече съществуващият турнир за Балканска баскетболна лига, който от няколко години се провежда и като инициатор е именно България. Той обединява участници от 7 държави и се развива все по-успешно.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че ще бъде избран Инициативен комитет, който в рамките на следващия месец да подготви цялата програма на евентуалния турнир, който се да се провежда от септември до май. В същото време този Инициативен комитет ще популяризира идеята сред всички страни, които могат да вземат участие занапред.

Представителите на Цървена звезда поканиха бъдещия Инициативен комитет на мача на тима срещу Партизан на 26 ноември, след който да бъдат обсъдени още детайли около проекта. Целта на комитета ще бъде колкото се може повече балкански страни и от региона да могат да научат от първа ръка за този проект, за да могат съответно да се включат в неговото осъщестяване.