С представители на шест български клуба, два чуждестранни, украинската федерация и две големи фирми (Газпром и Тurkish Аirlines) започна Източноевропейската футбола дискусия или обсъждането на т.нар. Балканска футболна лига. Домакините на срещата от ЦСКА очаквано са с най-много представители. Освен тях страната ни е представена от Левски, Локомотив София, Локомотив Пловдив, Берое и Лудогорец.

Чуждестранни представители има на Цървена звезда и Динамо Букурещ, а тимове от Гърция, Турция и Азербайджан са изявили желание да се запознаят подробно със случващото се на срещата.

В заседателната зала има представители на Професионалната футболна лига и на украинската футболна федерация. От БФС вече обявиха, че няма да има човек, след препоръка от УЕФА. На срещата от страна на ЦСКА ще присъства собственикът на „червените” Димитър Борисов, изпълнителният директор Венци Живков и старши треньорът Димитър Пенев.

Спортният директор Драголюб Симонович пристигна със закъснение и предпочете да остане пред залата.

Отборът на Левски, който също подкрепи проекта е с един представител – в лицето на Константин Баждеков. Локомотив Пловдив има двама участници – Атанас Узунов и Христо Бонев. Идеята за създаването на регионална организация е с цел решение за най-големите балкански футболни клубове, които играят в слаби домашни първенства и които имат все по-малко спонсори, заради световната икономическа криза, поради която телевизиите плащат все по-малко за телевизионните права за излъчване на мачовете.

Заседанието започна с встъпително слово на президента на ЦСКА Димитър Борисов.

След това последва и предложението на ЦСКА:

Създаване на Източноевропейска футболна лига и турнир за купата на спонсора. Форматът на надпреварата включва мачове от месец септември до май, съобразени с календара на първенствата и евротурнирите. Според формата, турнирът трябва да се провежда по схемата: 8 групи по 4 отбора. В лигата ще бъдат включени 31 отбора, както и един специално поканен тим. Босът на ЦСКА Димитър Борисов предложи още да се учреди инициативен комитет, които да внесе предложение до ФИФА и УЕФА, за да може тази идея да се осъществи под юрисдикцията на двете централи.

Очаквайте подробности!

ВИДЕО и СНИМКИ: Обсъждането на проект Балканска лига започна

източник: Gong.bg

ВИДЕО и СНИМКИ: Обсъждането на проект Балканска лига започна

източник: Gong.bg

Първата част от срещата приключи според предварителния план, в 12.00 часа. На нея бе взето решение, че в следобедната сесия, която ще започне в 14.00 часа ще се избере Инициативен комитет, с по един представител от присъстващите клубове, както и от страна на Турция, Гърция и Русия, които са изявили желание да участват на следващ етап. Този комитет ще започне още от утре да работи по проекта, евентуалната програма и подробностите около бъдещия турнир. Комисията ще има задачата и да запознае УЕФА и ФИФА с идеята.