България - сила в плажния футбол, как ви се струва? Може и да звучи малко преувеличено, но със сигурност за много от вас, които може би дори не са подозирали, че имаме национален отбор в плажната разновидност на футбола, ще бъде изненада да разберат, че България има качествен отбор по плажен футбол.

И в следващите дни този отбор ще играе на финалите на Европейската лига!

Между 14 и 17 септември италианският курорт Терасина приема финалите в лигата като България ще участва в тези на дивизия Б или така наречените промоционални финали. В тях ще се състезават най-добрите 7 от дивизия Б и последният от дивизия А, а целта за осемте отбора ще бъде първото място, носещо промоция за най-високото ниво на Европейската купа.

Родните национали заслужиха място на финалите, след като заеха петото място в дивизия Б след победи над Дания (10:5) и Андора (8:1), както и поражение от Унгария (3:7).

За турнира в Терасина осемте отбори са разделени в две групи по 4 тима като "лъвовете" определено попаднаха в по-удобната. Заедно с тях са тимовете на Гърция, Естония и Румъния.

Южните ни съседи са отборът, който завърши последен в Дивизия А след 6 загуби от 6 мача, така че "елините" определено ще бъдат с понижено самочувствие.

За другите два отбора определено можем да кажем, че са от "нашата черга". Това се потвърждава и от резултатите на Естония и Румъния в предварителните групи. В тях и двата отбора завършиха с идентичен на България актив - две победи и една загуба.

Всичко това ни позволява да помечтаем за първото място в групата. А то би изпратило България на финал с победителя от другата група (Унгария, Англия, Турция и Молдова) - наградата, от който би била място в Дивизия А.

Отборът ни обаче ще бъде без Илиан Димов, който отпадна от състава заради контузия. Така за Италия заминаха 11 футболисти, а треньорът Симеон Христов показа оптимизъм преди старта: "Съжалявам много за проблема и отсъствието на Илиан Димов, който направи много силен сезон. Вярвам, че момчетата са се възстановили след срещите от финалите на държавното първенство. Разчитам да продължим по възходящата линия представянето си и да покажем, че в България има хора, които искат този спорт да се развива".

Дали България наистина е сила в плажния футбол ще можем да разберем в ефира на Mtel Sport 1, където ще бъдат излъчвани всички мачове на България, както и всички останали най-интересни двубои от зрелището в Терасина.

България започва в четвъртък с мач срещу Естония от 10,45 чса. В петък е ред на сблъсъка с Гърция от 13,15 часа, в в събота завършваме груповата фаза с двубой срещу Румъния от 10,45 часа.

В неделя е ред на плейофите за разпределяне на местата в крайното класиране като двубоят на България със сигурност ще бъде излъчен.

И докато главният ни интерес ще е насочен към родното представяне, то в Терасина ще се проведат и финалите в Дивизия А. Техният формат е същият, а целта е да бъде определен и шампионът на Европейската купа за 2017.

По силата на жребия двете големи европейски сили в този спорт Испания и Португалия се събраха в една група, така че ще има нещо като финал преди финала. Той ще бъде в събота и ще бъде излъчван по Mtel Sport 2 от 17 часа. Иначе всички най-интересни мачове от дивизия А също ще бъдат в ефира на Mtel Sport 1.