Лично Зам.-министърът на младежка и спорта Асен Марков и кметът на София Йорданка Фандъкова поздравиха финалистите в турнира, който през 2016 г. привлече над 16 000 ученици от цялата страна

Отборите на 7 СОУ „Найден Геров“ от Варна и 133 СОУ „А. С. Пушкин“ от София са победителите от двете възрастови групи в тазгодишното издание на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“. 

Те се пребориха за големия приз по време на финала на първенството, който се състоя на 19 юни 2016 г. в комплекс „Спортна София 2000“. Лично Зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков и кметът на Столична община Йорднака Фандъкова, както и изпълнителният директор на Кока-Кола ХБК България Светослав Атанасов и генералният директор на Кока-Кола България Стоян Иванов поздравиха участниците в 5-тото юбилейно издание на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“. Тази година бяха привлечени над 16 000 от близо 400 училища от малки и големи населени места в цяла България. 

Стартирала през 2012 г. в София, днес инициативата „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ е най-големият междуучилищен футболен турнир за подрастващи в България, който до момента е обхванал близо 50 000 ученици на възраст между 12 и 16 години от 8 региона в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Благоевград. Тази година в турнирите бе включена и нова възрастова група (15-16 годни) и само в София „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ се включиха почти 9 000 ученици от 183 училища. 

Купата на Coca Cola

източник: Coca Cola

По повод 5-тото юбилейно издание на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ лично кметът на София бе на стадиона, за да поздрави участниците. Г-жа Йорданка Фандъкова връчи специални награди за феърплей на заслужили отбори в двете възрастови групи. Призът за честна игра при големите бе присъден на столичното 101 СОУ „Бачо Киро“, а в категорията на 12-14 годишните от отбора на СОУ „Цанко Церковски“, Полски Тръмбеш (зона Велико Търново) се отличиха като най-големи спортсмени сред 16 000-те участници. 

Шампионите от варненското 7 СОУ „Найден Геров“ заслужено спечелиха престижния трофей във възрастова група 12-14 години, а в категорията на по-големите им съученици на възраст между 15-16 години купата отиде при 133 СОУ „А. С. Пушкин“ от София. Освен така очаквания приз, учениците от двата отбора и техните треньори ще станат свидители на едни от най-вълнуващите футболни надпревари това лято – четвъртфиналите на UEFA EURO 2016, които ще се проведат в Лил и Бордо след броени дни. 

Сребърният медалист в категорията на 12-14 години е столичното 140 СОУ „Иван Богоров“, а на трето и четвърто място се класираха съответно отборите на 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ (София) и 105 ОУ „Атанас Далчев” (София). Те показаха завидни футболни умения и спортен дух по време на всички футболни срещи в рамките на инициативата. В новата възрастова група среброто грабна 47 СОУ „Христо Данов“. 
 

Купата на Coca Cola

източник: Coca Cola

Специално за да окажат своята подкрепа за отборите-финалисти, в неделния ден на стадиона бяха и музикалните звезди Михаела Филева, Михаела Маринова и братята Пламен и Иво, които се впуснаха в бурни танци, нажежиха страстите в игрите на джаги и завършиха с концерт в приветствие на победителите в турнира. Те участваха наравно с всички фенове на качествения футбол в увлекателните спортни активности и състезания. След емоционалните надпревари най-активните участници си тръгнаха със страхотни награди. Заедно с тях победителите бяха специално поздравени и от двукратния световен шампион по скок на дължина за хора с увреждания Михаил Христов, който е и носител на сребърен медал от Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания от Гросето, Италия.

Вече 5 поредни години междуучилищният футболен турнир „Купата на Coca-Cola“ мотивира учениците, техните семейства, приятели и учители да споделят заедно положителните емоции от спорта. Това е платформа, обвързана с дългосрочното развитие на подрастващите, като се фокусира върху нарастващото значение на здравословния живот. Тя цели подпомагане развиването на умения сред младежите за успешното им социализиране и за изграждането на междуличностни отношения чрез спортни активности. 
Състезанието се организира от системата на Coca-Cola в България, в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Столична община, както и общините Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе и Стара Загора. Тази година за първи път в историята на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ в зона София бе включена и нова възрастова група – 15-16 години. Отборите победители от всяка зона получиха възможност да се състезават за голямата награда в „Купата на Coca-Cola: Движи се!“, а по традиция всички фенове на футбола имаха възможност да подкрепят отбора на своето училище в онлайн платформата на турнира: www.kupata.bg.