Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви в интервю за официалния сайт на ФИФА (www.fifa.com), че извънредният конгрес на родната централа най-вероятно ще се проведе в началото на следващата година, а не както бе обявено по-рано през декември.

Борислав Михайлов бе на посещение в Цюрих, където се срещна с президента на ФИФА Сеп Блатер.

„Дойдох тук, за да се срещна с президента Сеп Блатер. Има няколко проблема в българския футбол, които бих искал да реша. Изборите за президент на Българския футболен съюз бяха насрочени за месец ноември 2009 година, но бихме искали да ги изтеглим за началото на годината. В България също имаме проблеми с корупцията и нелегалното залагане на футболни мачове. Всички искаме да се справим с това и да изчистим името на българския футбол”, коментира Борислав Михайлов.

България се класира сред първите четири отбора на Мондиал 1994, но оттогава не успява да постигне същите успехи. Как си обяснявате това?

Футболът ни не е чак толкова зле в момента. Националният ни тим до 19 годишна възраст се класира за Европейското първенство (2007/2008), а това не се бе случвало от много дълго време. Първият ни тим е на 15 място в ранглистата на ФИФА и това също е удовлетворително. Винаги обаче изоставаме леко и класирането ни на трето място в квалификационните групи не е най-доброто нещо.

Какво липсва в сегашния тим на България в сравнение с вашето поколение през 1994 година?

За мен е невъзможно да правя сравнения между отбора през 1994 и този в момента. Това са две различни ери, но мога да кажа, че българският футбол изостава в момента. Добре е, че младежите ни излизат рано зад граница. Това им позволява да израснат доста по-бързо. В същото време родните клубове изостават със средства и инфраструктура, за да могат да се съревновават в Европа. Само четири или пет клуба успяват да се справят. Като резултат от това отборите купуват млади чужденци, които притежават по-малко талант и нямат почти никакъв опит. Именно затова нашите юноши не получават шанс за изява.

Смятате ли, че като част от героите през 1994 година, това помага в ролята ви на президент на БФС?

В Българския футболен съюз са още имена като Йордан Лечков, Илиян Киряков и Емил Костадинов. Всички те играха в САЩ. Това е добре, тъй като все пак ние сме „футболна” федерация, а не както в някои други спортове (смее се). Сериозно, има и хора, които не са били футболисти и това е добре за баланс

В момента Димитър Бербатов блести на терена. Какво предимство е да имаш такава звезда?

Бербатов вече достигна популярността на Христо Стоичков, както у нас, така и зад граница. Той е отличен двигател за футбола в България. Той е полезен за нас, но преди всичко е отличен пример за хората в България.

Каква е вашата основна цел?

Всяка футболна федерация има нужда от национална тренировъчна база. Близо сме до осъществяването на този проект с помощта на ФИФА и УЕФА. Единственото нещо, което бави нещата е липсата на терен. Това е моята основна цел.