Отборът на Сан Антонио се класира за финала в Националната баскетболна асоциация, след като и в четвъртия мач срещу Мемфис не остави шанс на съперника си – 93:86. Така соченият от мнозина като прекалено възрастен тим на „шпорите“ ще се изправи в решителна серия срещу настоящия носител на титлата Маями Хийт.

В герой за Спърс се превърна племейкърът Тони Паркър, който завърши с 37 точки и до голяма степен осигури успеха с 4:0 победи. Отстраняването на „гризлитата“ пък изглежда още по-впечатляващо, като се има предвид, че снощи Сан Антонио им нанесе второ домакинско поражение. До този момент играчите на Лайънъл Холинс не познаваха вкуса на загубата във „ФедЕкс Форум“ по време на плейофите.

Мемфис за пръв и единствен път бе напред в резултата при 6:4, след което опитният състав на Грег Попович взе нещата в свои ръце. Домакините се задържаха в мача единствено благодарение на стрелбата от наказателната линия, както и заради изявите на резервата Кунси Пондекстър. Крилото записа рекордните за кариерата си 22 точки, 18 от които през второто полувреме.

Четири минути преди края Сан Антонио водеше с 89:81, но Марк Гасол успя да върне интригата с кош за 89:86. В тези мигове отново Паркър се открои за своя отбор, като вкара четири наказателни удара в заключителните секунди и по този начин осигури успеха на своя тим.

За Спърс това ще е първо участие във финала на НБА след 6-годишна пауза.