Ветераните на Далас Маверикс Дирк Новицки и Винс Картър изиграха великолепен мач, но въпреки това не успяха да предотвратят поражението със 103:109 от Сан Антонио в петия мач от плейофната серия между първия и последния в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация.

Картър наниза общо 7 тройки, за да приключи мача с 28 точки, докато Новицки се отличи с „дабъл-дабъл“ от 26 точки и 15 борби, ала „шпорите“ водят с 3:2 победи и им трябва само една, за да приключат серията.

Тони Паркър отново бе решаващата фигура за Сан Антонио с 23 точки, макар да получи сериозна помощ от Тиаго Спитер (17 точки, 12 борби) и Тим Дънкан (16 точки, 12 борби). Французинът игра с разтежение в левия глезен, но това почти не си пролича.

Домакините натрупаха важна преднина точно преди полувремето, когато дръпнаха на Далас с 9 точки. След паузата обаче Картър и Новицки не само задържаха отбора си в мача, но и се стигна до драматична развръзка в последната четвърт. В нея германецът наниза 7 от от 8-те си стрелби, а към края можеше да скъси изоставането на Маверикс до само две точки, но пропусна от тройката. Последва бърза атака за Сан Антонио и успешна стрелба за 3 точки на Тони Паркър, а оставащите 30 секунди не дадоха особен шанс на Далас за ново завръщане.

Шестият мач от серията ще се играе в залата на Маверикс.

Още резултати от плейофите в НБА:

На Запад:

Портланд – Хюстън 98:108 (3:2 победи)

На Изток:

Бруклин – Торонто 113:115 (2:3 победи)