Една от звездите на Националната баскетболна асоциация испанецът Пау Гасол сподели разтревожеността си около ситуацията в лигата за следващия сезон. Почти сигурно е, че през 2011/12 сезон в най-силното клубно първенство няма да има заради локаут. Тази нощ за пореден път са се провалили преговорите между баскетболния профсъюз и шефовете на НБА за размера на годишните възнаграждения. Таванът на досегашните заплати бе 7 милиона щатски долара, а играчите искаха той да бъде вдигнат. Точно на обратното мнение пък са представителите на лигата.

Баскетболистът на Лос Анджелис Лейкърс е един от многото. Към които вече има предложения от различни клубове от поне два континента. Самият играч поясни, че приоритет пред него биха били тимовете от родината му, които участват в най-силното вътрешно първенство в Европа - АСВ лигата.

“Ситуацията реално е много заплетена. Нищо още не мога да кажа какво ще стане. Постоянните срещи между играчите и хората от лигата не дават нужния резултат. След като вече е почти сигурно, че сезон може би няма да има всички баскетболисти започнаха да се питат как ще процедират за в бъдеще. Ако началото на сезона се отложи дори на определен период аз лично не мисля да губя време. Все пак кариерата на един спортист не е толкова дълга и трябва да работим постоянно за да се възползваме от активната си кариера. Испания е пръв вариант за мен, но няма да изключвам и клубовете от Китай, където много искат да се развиват. Феновете също са страхотни там, но всичко това е само хипотеза”, заяви пред AS световният и европейски шампион с националния отбор на Испания