В НБА обявиха локаут, след като ръководството на Лигата и профсъюза на играчите не успяха да се договорят за условията на новия колективен трудов договор.

Преговорите продължиха над три часа, но до споразумение не се стигна. Така за втори път след 1998 година в НБА бе обявен локаут. Всички баскетболисти в момента са свободни агенти, а новия сезон няма да започне, докато не бъде намерен компромис в ситуацията.

Очаква се преговорите да бъдат подновени след около две седмици. По време на локаута играчите няма да получават своите заплати, отборите няма да могат да преговарят, подписват или разменят играчи, играчите няма да могат да ползват за каквато и да е цел съоръженията на отборите, отборите пък няма да могат да провеждат летни лагери, тренировки и други.

Неразбирателството между играчи и собственици е заради това, че независимо от годишните приходи в размер на 3,8 милиарда долара, 22 от общо 33-те отбора в Лигата са завършили сезона със загуби.

„Изтичащият трудов договор създаде една система, която доведе до огромни финансови загуби за нашите отбори. Имаме нужда от нов бизнес модел, който да позволи на всички 30 отбора да се борят за титла, да компенсират справедливо играчите и да дават възможност на тимовете, ако са ръководени добре, да бъдат на печалба”, заяви заместник комисарят на лигата Адам Силвър.